середа, 16 квітня 2008 14:34

Навіщо українському хокею Олімпійські ігри

Особливість хокейних змагань на рівні національних збірних полягає в наявності давно і назавжди визначених країн "вищого ґатунку". Канада, США, Швеція, Фінляндія, Росія, Чехія та Словаччина розігруватимуть усі світові титули. Збірні тих держав, що не входять до вказаного списку, здатні обіграти когось із фаворитів, але випередити всіх не зможуть ніколи. Це команди країн першого хокейного ґатунку, до яких належать: Німеччина, Швейцарія, Італія. В останні 10–15 років до них долучилися найкращі збірні з країн колишнього СРСР. Є ще команди з хокеєм другого ґатунку, яким за щастя хоч раз зіграти проти найсильніших. У всіх цих країнах проводять національні чемпіонати, найкращі гравці яких поповнюють елітні клуби північноамериканського, а віднедавна й російського хокею.

Де серед цих країн хокейна Україна, яка свого часу давала поповнення найсильнішій збірній світу — СРСР? Якого ґатунку наш хокей? Найкращу відповідь на це запитання дає першість світу у групі "Б", де змагаються команди, що не потрапили до переліку найкращих шістнадцяти. Нині в цьому турнірі грає національна збірна України, підтверджуючи, що наш хокей не тягне навіть на другий ґатунок.

Український хокей нині впав до найнижчого рівня за всю сучасну історію

Ті, хто бачив, яких неймовірних зусиль коштувала українцям перемога над збірною Естонії, про існування якої не так давно знали лише фахівці, не можуть без гумору сприймати переможні рапорти наших хокейних зверхників. У той час, як наші найкращі хокеїсти ведуть запеклу боротьбу із заштатними збірними Литви та Угорщини, ми ставимо для збірної завдання потрапити на Олімпійські ігри? Навіщо?

За такого рівня гри олімпійський турнір нічого, окрім ганьби, не принесе нашим хокеїстам. Український хокей впав до найнижчого рівня за всю сучасну історію. Наочне свідчення цього — нова континентальна хокейна ліга, започаткована в Росії. До неї, окрім російських, запросили по одному клубу з Латвії, Білорусі та Казахстану. Єдиний український хокейний клуб, який застряв у середині другого дивізіону російського чемпіонату, не підходить до нової ліги за рівнем своєї гри, хоча має у складі групу росіян.

Гадаєте, що наше хокейне начальство битиме з цього приводу на сполох? Навпаки. Країна готується відзначити сторіччя (!) українського хокею, нахабно виссаного з пальця якогось спритного чиновника. Привід — публікація в газеті сторічної давнини. Справді, у хокей грали команди Львова та Чернівців у часи, коли ці міста входили до складу Польщі та Румунії. Тоді в цих командах справді грали українці. Тут вже недалеко до твердження, що Україна — батьківщина крокодилів. Чом би й ні? Крим же був у Римській імперії, до складу якої входив і Єгипет!

Зараз ви читаєте новину «Навіщо українському хокею Олімпійські ігри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути