субота, 30 червня 2012 18:25

Наших футболістів звинуватили у вживанні допінгу

Німецький лікар Фріц Зорґель припустив, що футболісти збірної України вживали допінг. Саме цим він пояснив масове отруєння наших гравців напередодні товариського матчу проти Туреччини 5 червня. За його словами, симптоми отруєння дуже подібні до побічного ефекту вживання дексаметазону, а це стероїд.

— Жоден фахівець із ліцензією лікаря спортивної медицини не бавитиметься подібними препаратами, вони за це несуть кримінальну відповідальність, — каже Лариса Квітко, 54 роки, лікар з Українського центру спортивної медицини Міністерства охорони здоров'я. — Адже дексаметазон — потужна речовина тривалої дії. Належить до групи анаболічних стероїдів — допінгових препаратів, що прискорюють процеси відновлення. Серед спортсменів екстра-класу застосовується досить широко — при розтягуванні зв'язок, запаленні внаслідок набряку суглобів, підвищених фізичних навантаженнях і психоемоційних стресах. Може застосовуватися в разі шоку, якщо інші методи лікування неефективні. Все перераховане вище є у футболі. Всесвітнє допінгове агентство  — ВАДА — дозволяє вводити препарат тільки всередину суглоба або поряд із суглобом і одночасно повідомляти про це терапевтичну комісію.

Цілком можливо, що футболістам збірної дексаметазон вводили травматологи, які відповідальності не несуть. І не виключено, що було передозування. Причому статися це могло задовго до зборів. Ознаки передозування можуть проявитися через два-три тижні. Але визначити це може лише медична комісія.

За необхідності, використання дексаметазону як ліків не пізніше ніж за 21 день до початку змагань у ВАДА подається документація про його застосування. Трапляється, що необхідно використати препарат у день змагань. Тоді теж потрібні відповідні формальності. Якщо документи оформлені правильно, через державну медичну установу. Лікар команди не несе відповідальності за наслідки застосування засобу.

Зараз ви читаєте новину «Наших футболістів звинуватили у вживанні допінгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути