четвер, 11 травня 2017 00:50

Найбільший прогрес показав Фред
2

Португалець Паулу Фонсека очолив тренерський штаб ”Шахтаря” торік влітку. Виграв перше чемпіонство у кар’єрі, серед досягнень також має Кубок Португалії
Фото: ФОТО З САЙТА www.zn.ua

Донецький "Шахтар" удесяте став чемпіоном України з футболу. Сталося це за чотири тури до закінчення турніру. Перемога донеччан над "Зорею" (3:2) дозволила їм відірватися від київського "Динамо" на 14 очок. У матчах, що залишилися, розігруватимуть 12.

Улітку "Шахтар" очолив новий тренер португалець 44-річний Паулу Фонсека. Він замінив румуна Мірчу Луческу, який працював на цій посаді 12 років. Новому наставнику одразу вдалося посісти підсумкове перше місце. До цього двічі поспіль турнір вигравало "Динамо". Натомість не надто вдало "Шахтар" виступив у єврокубках. Програв перший етап кваліфікації Ліги чемпіонів і 1/16 фіналу Ліги Європи.

— Цьогорічний "Шахтар" не можна назвати найсильнішим за всю історію клубу. Але точно найцікавішим із точки зору перспективи, — каже колишній нападаючий команди 60-річний Віктор Грачов. — Колектив за минулий рік пережив кілька змін. Спочатку грав з новою парою центральних захисників — Ордецем і Кривцовим та двома центральними півзахисниками. Поразка у кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів від швейцарського "Янг Бойз" була ударом для тренера Фонсеки. Але він миттєво зробив висновки. Восени перелаштував гру під традиційну схему 1–4–2–3–1, а в центрі захисту грали Кучер і Ракицький.

Поразка від "Сельти" в Лізі Європи була образлива й несправедлива. Прикро, що виліт стався в момент, коли "Шахтар" набирав ходу. Але таке у футболі буває.

Кого з гравців відзначили б?

— По-новому розкрилися Бернард, Ісмаілі й Тайсон. Останній грав на позиції Тейшейри, центрального атакувального півзахисника, і давав таку швидкість, про яку його попередник не міг і мріяти. Але найбільш прогресуючим гравцем був Фред. Він кваліфіковано "зв'язував" оборону й атаку.

Які перспективи в тренера Фонсеки у "Шахтарі"?

— Луческу лише в четвертий свій сезон показав таку гру й результат, що зникли розмови про звільнення. А до того він три роки висів на волосині. Тому про перспективи Фонсеки говорити зарано.

Луческу, напевно, звільнять із російського "Зеніта". Чи існує варіант, за якого румун повернеться до "Шахтаря"?

— Навряд. Це класичний випадок, коли двічі не заходять в одну річку. Не думаю, що Луческу може дати щось нове цьому "Шахтареві". І ніяк не впевнений, що він досягнув би цьогоріч кращих результатів, ніж Фонсека. А провал румуна в "Зеніті" ні про що не говорить. Ніхто не знає, яка атмо­сфера в тій команді й чому не діють методи, які давали результат у Донецьку.

Лідери можуть перейти до інших клубів. "Шахтар" стане слабший восени?

— Ніхто не захоче піти з команди напередодні Ліги чемпіонів. Але якщо таке станеться, то я, як уболівальник клубу, не особливо засмучуся. Прийдуть нові гравці. Хтось підтягнеться з "­д­убля", когось запросять з інших українських клубів. Також можуть приїхати нові футболісти з Бразилії.

Футбол. Чемпіонат України 2016/17. Прем'єр-ліга

Результати матчів 28 туру

Перша "шістка"

"Шахтар", Донецьк — "Зоря", Луганськ — 3:2

"Динамо", Київ — "Олександрія", Кіровоградщина — 6:0

"Олімпік", Донецьк — "Чорноморець", Одеса — 1:0

Друга "шістка"

"Волинь", Луцьк — "Ворскла", Полтава — 0:1

"Сталь", Кам'янське, Дніпропетровщина — "Карпати", Львів — 2:1

"Зірка", Кропивницький — "Дніпро" — 1:1

29-й тур

Перша "шістка"

13 травня, субота

17.00 "Зоря" — "Олександрія" ТБ: "2+2"

17.00 "Олімпік" — "Динамо" ТБ: "Футбол 2"

19.30 "Чорноморець" — "Шахтар" ТБ: "2+2"

Друга "шістка"

12 травня, п'ятниця

19.00 "Волинь" — "Сталь" ТБ: "2+2"

14 травня, неділя

14.00 "Ворскла" — "Зірка" ТБ: "Футбол 1"

19.30 "Дніпро" — "Карпати" ТБ: "2+2"

Зараз ви читаєте новину «Найбільший прогрес показав Фред». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути