вівторок, 06 листопада 2007 16:37

Найбільші бюджети в "Азовмашу" та БК "Київ"

Автор: фото: Стас ЛЕВШИН
  Тренер баскетбольного клубу ”Одеса” Юрій Селіхов (у центрі) з гравцями під час перерви у зустрічі першого кваліфікаційного раунду Кубка Європи ФІБА з пітерським ”Спартаком” 30 жовтня цього року
Тренер баскетбольного клубу ”Одеса” Юрій Селіхов (у центрі) з гравцями під час перерви у зустрічі першого кваліфікаційного раунду Кубка Європи ФІБА з пітерським ”Спартаком” 30 жовтня цього року

Баскетбольний тренер Юрій Селіхов, 64 роки, допомагав Олександрові Гомельському на Олімпіаді-1988, яку збірна СРСР виграла. Через чотири роки він очолював збірну Співдружності незалежних держав (СНД) на Іграх-1992 і посів четверте місце. В Україні Селіхов працює з МБК "Одеса". Наприкінці 90-х цей клуб перервав переможну серію київського "Будівельника" в чемпіонаті України.

Із квітня Селіхов знову очолює "Одесу". Кореспондент "ГПУ" зустрівся з тренером у Санкт-Петербурзі. Там його клуб грав у матчі європейського кубка проти місцевого "Спартака". Українці поступилися на десять очок, а вчора ввечері команди проводили повторну зустріч в Одесі.

Чому ви знову приїхали працювати до Одеси?

— Рік тому я очолив пітерське "Динамо", але команда припинила своє існування. Чухалися руки зробити новий клуб — задіяти тактичні напрацювання, якими володію.

Завдяки чому "Одесі" у другій половині 90-х вдалося бути лідером українського баскетболу?

— Був збалансований склад — молоді та досвідчені виконавці. Юшкін та Кузнецов донині грають у клубі, Балашов виріс до рівня національної команди. Окунський та Яйло достатньо за неї пограли. На розвитку команди позначилося вбивство у грудні 1997-го її президента Аркадія Табачника.

Ситуація в українському баскетболі нагадує футбол — два лідери: "Азовмаш" та БК "Київ". Згодні?

— Просто у цих команд більші бюджети. Навіть американець Едді, якого хотіли бачити у своїх лавах багато західноєвропейських клубів, виступає за маріупольський "Азовмаш". Але загальний рівень баскетболу в Україні зростає.

Едді сам виховує 5-річну доньку

За "Одесу" грає Едді Барлоу. На американців українські тренери скаржаться. Мовляв, недисципліновані. Що скажете про Барлоу?

— Із ним немає проблем. У міжсезоння на позицію розігруючого я переглянув вісім кандидатів. Едді не схожий на інших американців. Він сам виховує 5-річну доньку — це говорить про відповідальність. Я акцентую увагу на людських якостях. Інше можна додати.

В Одесі почуваєтеся іноземцем?

— Ні. У мене з містом особливі стосунки. У чемпіонський рік мене мало не на руках носили.

Як сім"я поставилася до вашого повернення в Україну?

— Спокійно. Дружина часто до мене приїжджає. Донька доросла, мешкає з двома онуками в Москві. Зять мій — відомий російський баскетболіст Дмитро Шакулін.

1988-го ви допомагали Олександрові Гомельському на Олімпіаді. За перше місце отримали гонорар?

— По три тисячі доларів усім заплатили. Це нині російська баскетбольна федерація за перемогу на чемпіонаті Європи обіцяє мільйон доларів.

1943, 22 січня — Юрій Селіхов народився в Москві
1988 — переміг на Олімпіаді будучи асистентом головного тренера збірної СРСР
1992 — як наставник збірної СНД посів четверте місце на Олімпіаді
1996 — уперше очолив одеську "Біпа-Моду"
1998 — виграв чемпіонат України
2007 — повернувся до Одеси
Одружений, має доньку та двох онуків

Зараз ви читаєте новину «Найбільші бюджети в "Азовмашу" та БК "Київ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути