середа, 13 червня 2012 05:30

Надаль усьоме виграв чемпіонат Франції

Автор: фото: REUTERS
  Рафаель Надаль носить прізвисько ”грунтового” короля — він найсильніший на цьому покритті
Рафаель Надаль носить прізвисько ”грунтового” короля — він найсильніший на цьому покритті

10 червня завершився другий у році тенісний турнір із серії Великого Шолома — відкритий чемпіонат Франції. Призовий фонд змагань становив 18,7 млн євро, це на 1,2 млн більше за тогорічний.

У чоловіків рекордний сьомий титул здобув іспанець Рафаель Надаль. Він перевершив досягнення шведа Бйорна Борґа, який перемагав тут шість разів. У фіналі Рафа переграв лідера світового тенісу серба Новака Джоковича — 6:4, 6:3, 2:6, 7:5. Третя партія цього матчу стала єдиною, яку Надаль програв під час турніру.

У жіночій частині турніру вперше тріумфувала росіянка 25-річна Марія Шарапова. Титулу чемпіонки Франції їй не вистачало для повної колекції перемог на турнірах Великого Шолома. У вирішальному матчі вона здолала головну несподіванку змагань — італійку Сару Еррані, яка розпочала турнір 24-ю ракеткою світу — 6:2, 6:3. Окрім того, Еррані в парі зі своєю співвітчизницею Робертою Вінчі виграла парний титул. Востаннє в обох фіналах на одному турнірі Великого Шолома виступала швейцарка Мартіна Хінгіс 10 років тому.

Сенсація турніру — програш Серени Вільямс

Після того як у 3-годинному матчі-трилері з француженкою Вірджині Раззано програла одна із головних фавориток змагань, п'ята ракетка світу Серена Вільямс, стало зрозуміло: ніхто не зможе зупинити Марію Шарапову. Вікторія Азаренко зазнає певного спаду після блискучого початку сезону. Чешка Петра Квітова не оговталася від слави, яка впала на неї після перемоги на Вімблдоні та здобуття звання першої ракетки світу. Минулорічна чемпіонка китаянка На Лі  тільки перед турніром почала демонструвати прийнятну гру.

Раззано "перегоріла" та програла вже свій наступний матч. Серена Вільямс вилетіла у першому колі турніру Великого Шолома, вперше в кар'єрі.

Темні конячки — Девід Гоффін та Ярослава Шведова

Ще кілька років тому в кімнаті бельгійця 21-річного Девіда Гоффіна висіли плакати Роджера Федерера, а вже на цьому "Ролан Гаррос" він грав проти швейцарця у третьому колі турніру. Девід не пройшов кваліфікації та пакував валізи додому. Але отримав шанс виступити в основній сітці через зняття одного з тенісистів. Гоффін для початку виграв у авторитетного чеха Радека Штепанека, а потім "вибив" старожила, 37-річного Арно Клемана. Федерер дозволив Девіду виграти один сет, їхня гра тривала 3 год. У новому рейтингу Гоффін піднявся на 45 позицій — став 64-м.

Ярослава Шведова з Казахстану розпочала турнір 142-ю ракеткою світу. Виграла три матчі кваліфікації й без проблем здолала перший раунд. Далі перемогла шведку Софію Арвідсон та іспанку Саурез-Наварро з топ-50. Четверте коло: перемога над минулорічною чемпіонкою "Ролан Гаррос" На Лі — 3:6 6:2 6:0. У чвертьфіналі Шведова мала реальну нагоду розібратися із Квітовою, четвертою ракеткою світу. Забракло сил — третій сет Ярослава програла. З Парижа вона поїхала 62-ю.

Розчарування — Радванська і чоловічий турнір

Польська тенісистка Агнешка Радванська від осені 2011 року зробила якісний стрибок і стала третьою ракеткою світу. На "Ролан Гаррос" у другому колі вона без опору здала матч Світлані Кузнецовій — 1:6, 2:6.

У чоловіків після турніру в Парижі майже не відбулося змін у вищій частині рейтингу. А це означає, що для сенсацій в основній сітці не знайшлося місця. Прогнозований фінал Джокович — Надаль, поганий виступ Енді Маррея, півфінал для Роджера Федерера, чемпіонство Надаля — все це читалося ще до початку змагань.

Світлі плями — фіналістки жіночого турніру

Форма, яку останні тижні демонструвала Марія Шарапова, автоматично давала їй перепустку до фаворитів паризького турніру. Його вона пройшла на одному подиху — суперниці не могли виграти більше шести геймів. Удалося це лише скромній Кларі Закопаловій із Чехії у четвертому колі. Шарапова здобула перший за чотири роки титул на турнірі Великого Шолома та повернула давно втрачене звання першої ракетки світу. Наступний великий турнір — її улюблений Вімблдон. Навряд чи хтось найближчим часом потіснить росіянку. Хіба що, як часто буває, дадуться взнаки травмовані коліно та спина.

Воля до перемоги, непоступливість, чудова фізична підготовка, психологічна витримка перенесли 25-річну Сару Еррані з категорії посередніх гравців до еліти. Після виходу до фіналу вона вже замикає топ-10 жіночого рейтингу. Настільки пізній злет удавався двом колишнім чемпіонкам Парижа — італійці 30-річний Франчесці Ск'явоне та китаянці Лі На, їй було 29.

Українці

Виступ українців на цьогорічному "Ролан Гаррос" був найгіршим за останні роки. У жінок в основній сітці грали Катерина Бондаренко та Леся Цуренко. Обидві вилетіли в першому колі.

Двоє українців були у чоловічій сітці. Жереб звів Сергія Стаховського й Олександра Долгополова у першому колі. У п'ятьох сетах переміг досвідченіший Стаховський. Зате в наступному матчі він начисто програв ветерану світового тенісу 34-річному Томмі Хаасу з Німеччини.

Ця поразка практично унеможливила Сергієву участь в Олімпійських іграх.

Зараз ви читаєте новину «Надаль усьоме виграв чемпіонат Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути