вівторок, 16 січня 2007 17:13

Моурінью пішов проти Абрамовича

Автор: фото: REUTERS
  Жозе Моурінью залишає поле стадіону ”Олд Траффорд” у Манчестері після програного матчу ”МЮ”. То була перша поразка ”Челсі” у минулому чемпіонаті. 6 листопада 2005 року
Жозе Моурінью залишає поле стадіону ”Олд Траффорд” у Манчестері після програного матчу ”МЮ”. То була перша поразка ”Челсі” у минулому чемпіонаті. 6 листопада 2005 року

Головний тренер "Челсі" Жозе Моурінью, 43 роки, може залишити клуб. У нього виник конфлікт із власником команди Романом Абрамовичем. Той відмовився виділяти гроші на купівлю нових гравців нинішньої зими.

Таким чином Абрамович хоче помститися португальцеві за "травлю" українського форварда Андрія Шевченка. Найкращий футболіст Європи-2004 — друг Абрамовича. За придбання Шевченка бос "аристократів" виклав $45 млн. Ці гроші виявилися марно витраченими. Андрій провалює нинішній сезон. Саме тому Моурінью вивів його не тільки з основного складу, але і з лави запасних. За останнім матчем своєї команди проти "Уїгана", в якому "Челсі" переміг — 4:0, абсолютно здоровий Шевченко спостерігав із трибуни стадіону "Стамфорд Брідж".

Абрамович запросив Моурінью тренувати "Челсі" влітку 2004-го. Наставник переїхав до Лондона із "Порту" як переможець Ліги чемпіонів і володар Кубка УЄФА-2003. Він отримав від господаря клубу широкі можливості на формування своєї команди. Абрамович придбав купу "зірок": Петера Чеха, Дідьє Дрогба, Майкла Ессьєна, Арієна Роббена. Вагоме значення у придбанні цих гравців мали не тільки гроші Абрамовича, а й професіоналізм селекційної служби клубу, очолюваної Пітером Кеньоном та Франком Арнесеном. Жоден із них не дозволяв собі заважати Моурінью. За прикладом Романа Абрамовича, вони не втручалися у політику тренера.

Зараз ситуація інша. Моурінью хоче зміцнити команду майстерним захисником. Адже після продажу до "Арсеналу" Вільяма Галласа, слабкої гри новачків — Ешлі Коула та Халіда Буларуза, травми спини Джона Террі — "аристократи" відчувають проблеми в обороні. Тренер хоче взяти 18-річного бека Міку Річардса із "Манчестер Сіті", але власник "Челсі" відмовився платити за нього $35 млн. Арнесен же порекомендував Моурінью залучити до команди бразильця Алекса з ПСВ. Права на нього належать "Челсі". До літа не буде в команді й нового форварда. Хоча тренер зізнався, що тільки рівень гри Дрогба його влаштовує.

Жозе Моурінью остаточно розлютився, коли почув про можливе звільнення свого помічника Стіва Кларка. Замість нього Абрамович планує взяти до команди ізраїльтянина Авраама Гранта із "Портсмута". Він володіє російською і має допомогти Шевченкові адаптуватися у команді.

Наступним місцем роботи Моурінью називають мадридський "Реал"

— Якщо клуб спробує звільнити Кларка, я теж піду, — категорично заявив Моурінью.

Контракт португальця з "Челсі" закінчується у 2010-му. Для його дострокового розірвання Абрамович повинен виплатити Моурінью 25 млн фунтів стерлінгів. Фінанси для колишнього губернатора Чукотки, який щороку платить тренерові 10,9 млн євро, — не проблема. Але лідери "Челсі" за свого наставника стоять горою.

— Жозе не повинен нас залишати, — заявив Джон Террі. — Якщо доведеться переконувати в цьому керівництво, то за мною підуть ще п"ять-шість футболістів. Моурінью — найкращий у своїй справі. Він має тренувати "Челсі" ще років двадцять.

Капітана повністю підтримали Дрогба та Роббен. Навіть Алекс Фергюсон, головний тренер "Манчестер Юнайтед", лідера англійської прем"єр-ліги та головного конкурента "Челсі", став на захист свого колеги.

— Я жалкуватиму, якщо Жозе залишить Англію, — визнав Фергюсон. — Мені приємно з ним спілкуватися та боротися. Моурінью — не тільки кваліфікований наставник, а й освічена людина.

Колишній тренер донецького "Шахтаря" Віктор Прокопенко, 62 роки, припускає, що Моурінью залишить "Челсі".

— Але якщо це й трапиться, то тільки влітку, після закінчення нинішнього сезону. Чого Абрамович хоче від Моурінью? Після двох поспіль перемог у чемпіонаті Англії, виграшу Ліги чемпіонів. Цей турнір "Челсі" ще не вигравав ніколи.

Прокопенко називає Моурінью цікавим тренером.

— Він ніколи не робить явного крену в бік атаки чи оборони. Але складається враження, що Абрамович перенаситив Моурінью "зірками". Португалець не може їх правильно використати. Гра не йде не тільки у Шевченка. Не вписується у команду й німець Баллак.

Наступним місцем роботи Моурінью називають іспанський "Реал". Улітку цей клуб очолив італієць Фабіо Капелло. Під його керівництвом "Реал" виступає невдало. Капелло вже програв п"ять матчів іспанського чемпіонату. Контракт італійця закінчується влітку 2009-го. У випадку розірвання угоди, Капелло отримає 20 млн фунтів стерлінгів. На його місце прийде Моурінью. А "Челсі" може очолити приятель Абрамовича голландець Гус Хіддінк, який зараз є головним тренером збірної Росії.

Зараз ви читаєте новину «Моурінью пішов проти Абрамовича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути