вівторок, 27 березня 2018 05:40

"Моуріньйо не хоче змінюватися"

Автор: REUTERS
  Жозе ­Моуріньйо очолює ”Манчестер Юнайтед” другий сезон
Жозе ­Моуріньйо очолює ”Манчестер Юнайтед” другий сезон

Найбільшою несподіванкою в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів із ­футболу стала поразка англійського "Манчестер Юнайтед" від іспанської "Севільї". Команда португальського тренера 55-річного Жозе Моуріньйо поступилася у вирішальному матчі ­вдома — 1:2.

Моуріньйо програв матч, у якому його команда була фаворитом. Програв у поєдинку на виліт.

— Португалець помилився з вибором тактики на матч, — каже 26-річний Іван Громиков, оглядач чемпіонату Англії на інтернет-порталі sportarena.com. — Його команда мала 0:0 після виїзної зустрічі. Клас футболістів "МЮ" значно вищий. Моуріньйо мав усі можливості для того, щоб "затиснути" суперника. Замість цього обрав обережний варіант гри. Деякі називають його прагматичним. Не згоден. Прагматизм був би у спробі "задушити" суперника.

У чому головна проблема Моуріньйо?

— Небажання змінюватися. Він не хоче відмовлятися від методів, які приносили успіх у минулому. Але тактика футболу змінюється, до молодих футболістів треба інший підхід. Зрозуміло також, що португальця дратує, коли більше говорять про інших тренерів — Почеттіно, Клоппа, і ставлять їх вище за нього. Це при тому, що вони в Англії нічого не виграли, а Моуріньйо тільки минулого сезону здобув Кубок ліги "вдома" і трофей Ліги Європи на міжнародному рівні.

Чи відповідає нинішній склад "Манчестер Юнайтед" рівню топ-клубу та його фінансовим можливостям?

— У "МЮ" точно більше половини складу високого рівня. Але водночас слід визнати, що раніше клуб у кадровій комплектації не мав плану. Брали "зірок" — Ді Марія, Фалькао. Але чи підходили вони попереднім тренерам — ніхто не питав. Позначалися добрі стосунки директора "МЮ" Еда Вудворда й агента Жорже Мендеша.

Улітку 2016-го "МЮ" ­купив у "Ювен­туса" Поля Погба за 120 млн євро. У Моуріньйо він не може заграти на рівні очікувань. Це проблема футболіста чи тренера?

— Ці очікування завищені. Погба — класний футболіст. Але не настільки, як від нього вимагають. Також проблема в самому гравцеві. Часто він обирає на полі не прості, очевидні рішення, а намагається зіграти ефектно. Тобто у француза відсутнє почуття відповідальності. Це найбільше, що може роздратувати Моуріньйо.

Чи зможе Моуріньйо врятувати сезон?

— Я б не назвав його провальним. Звичайно, "МЮ" пройде повз основних трофеїв через фантастичну гру земляків із "Сіті" та поразку від "Сельвії". Але команда точно грає краще, ніж минулого сезону. Є непогані шанси здобути Кубок Англії. Він і визначить цьогорічну успішність португальця. Суперник у півфіналі "Тоттенхем" — команда, яка гратиме на нині домашньому "Вемблі". Тенденція в матчах англійських грандів цього сезону така: хто перший заб'є — той і переможе.

Чи належить Моуріньйо зараз до п'ятірки найкращих тренерів світу?

— Сумнівно, що топ-клуб, якому потрібен новий наставник і який орієнтуватиметься у виборі на нинішні уміння, а не на ім'я, поставить на Моуріньйо.

Португалець недавно продовжив контракт із "МЮ" до 2020 року. Чи означає це, що він залишиться надовго?

— Не думаю. У нинішні часи зазвичай будь-який тренер не працює на одному місці понад три роки. Виняток — Арсен Венгер з "Арсеналу", але там історія починається у 1990-х.

12 хвилин тривав монолог тренера "Манчестер Юнайтед" Жозе Моуріньйо на прес-конференції перед матчем чвертьфіналу Кубка Англії проти "Брайтона". За кілька днів до того сталася поразка від "Севільї". "Брайтон" обіграли — 2:0.

Зараз ви читаєте новину «"Моуріньйо не хоче змінюватися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути