пʼятниця, 21 вересня 2012 00:15

Мхітарян стає лідером "Шахтаря"

Відбувся перший тур групового турніру Ліги чемпіонів. Уперше за чотири роки в ньому грають дві українські команди. Стартували вони по-різному. Донецький "Шахтар" здолав удома данський "Норшелланд" 2:0. Київське "Динамо", за три роки повернувшись до головного етапу змагань, поступилося у Парижі місцевому ПСЖ — 1:4.

Оцінюючи стартові матчі українських клубів, можна виокремити п'ять головних моментів:

1. Попередня Ліга чемпіонів наклала свій відбиток на "Шахтар"

"Гірники" почали матч проти аутсайдера групи надто обережно. Якщо у грі проти "Динамо" підопічні Мірчі Луческу ошелешили суперника з перших хвилин, то з "Норшелландом" дали спочатку змогу опонентам контролювати м'яч і чітко перепасовуватися. Вочевидь, на "Шахтаря" тиснули спогади про провальну минулорічну Лігу чемпіонів. Донеччани боялися помилитися, але водночас діяли раціонально та помірковано. Небезпечних моментів "Норшелланд" не створив. "Шахтар" поступово нарощував свою перевагу.

2. Генріх Мхітарян став лідером команди

Річ не в тім навіть, що вірменський півзахисник "Шахтаря" регулярно забиває. Він — один із тих, хто добросовісно працює в кожному матчі. Мхітарян дуже збалансований футболіст. У нього немає очевидно сильної та очевидно слабкої сторони. Вірменин постійно рухається і чудово розуміє гру, надаючи довершеності командним діям.

3. Данський клуб цілком може набрати очок у цій групі

"Норшелланд" провів матч у Донецьку набагато сильніше за попередні поєдинки чемпіонату. Підопічні Каспера Юльманна навряд чи закінчать турнір із нулем здобутих балів. Хоча для цього їм треба точніше розподіляти сили впродовж гри й не припускатися індивідуальних помилок у простих ситуаціях.

4. "Динамо" програло одному з фаворитів Ліги чемпіонів

ПСЖ — клуб, який підірвав трансферний ринок цього літа. І хоча грошей не шкодував, посилював тільки необхідні позиції, а не набирав по двоє класних виконавців на одне місце. Гра парижан, як і очікували, стає сильніша. Тому нічого прикрого у поразці "Динамо" такому клубу, та ще й на виїзді, немає. Киянам треба буде довести, що вони — середняк європейського футболу. Для цього слід вийти з групи або принаймні на рівних посперечатися з "Порту" за друге місце.

5. Суркіси не змінюватимуть тренера

Низька якість гри "Динамо" в Парижі — головна претензія до тренерського штабу віце-чемпіона України. Немає командних маневрів, є набір виконавців, які грають на індивідуальних якостях. Проте головний тренер Юрій Сьомін може не переживати за свою посаду принаймні до зимової перерви в чемпіонаті. "Динамівці" вийшли до групового турніру Ліги чемпіонів — це індульгенція для російського фахівця. А в теперішньому чемпіонаті України боротися проти "Шахтаря" нереально, навіть якщо Суркіси запросять до Києва Моуріньйо.

Що цікавого трапилося у першому турі Ліги чемпіонів

1. Матч "Реал" — "Манчестер Сіті" був найяскравішим за "вивіскою" і вийшов таким насправді. Чемпіон Іспанії програвав найсильніший команді Англії за 5 хв. до фінального свистка, але переміг — 3:2. Вирішальний гол забив Кріштіану Роналду. Капітан "Реала" Ікер Касільяс цей успіх португальця не святкував, а головний тренер Жозе Моуріньйо навпаки — бурхливо, проїхавшись на колінах по газону стадіона.

2. "Спартак" ледь не взяв очки в Барселоні

За 20 хв. до кінця поєдинку "Барселона" — "Спартак" росіяни перемагали — 2:1. Іспанський клуб урятував Ліонель Мессі, який забив два голи у час, що залишився. Перемога "Барселони" і гідний результат "Спартака" на контрасті з київським "Динамо".

3. БАТЕ обіграв "Лілль"

Історична перемога білорусів. Команда тренера Віктора Гончаренка на виїзді здолали міцний, хоча уже і без Едена Азара, французький клуб — 3:1.

4. Чемпіон Італії "Ювентус" підтвердив свою єврокваліфікацію після того, як три роки не грав у Лізі чемпіонів. Вихованці Антоніо Конте на виїзді відіграли два голи у чинного переможця турніру англійського "Челсі" — 2:2. "Ювентус" стане головним прапороносцем Італії у Лізі чемпіонів. Колишній — "Мілан" — тепер не спроможний навіть обіграти вдома бельгійський "Андерлехт" — 0:0.

 

Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий турнір. Перший тур

Група "А"

ПСЖ (Париж, Франція) — "Динамо" (Київ, Україна) — 4:1 (3:0)

18 вересня. Париж. Стадіон "Парк де Пренс". 45 тис. глядачів, розрахований на 48 713. 17°С.

Суддя: Бйорн Куйперс (Нідерланди)

ПСЖ: Сіріґу — Жайє-к, Алекс, Тіаґо Сілва (Камара, 81), Максвелл — Матуїді, Верратті, Шантом — Пасторе — Менез (Нене, 77), Ібрагімович (Лавессі, 73)

Тренер: Карло Анчелотті (Італія)

"Динамо": Коваль — Даніло Сілва, Михалик-к (Бетао, 46), Хачеріді, Тайво — Велозу, Гармаш (Вукоєвич, 53) — Кранчар (Гусєв, 77) Рафаель, Ярмоленко — Ідеє.

Тренер: Юрій Сьомін (Росія)

Голи: Ібрагімович (19, із пенальті), Тіаґо Сілва (29), Алекс (33), Велозу (87), Пасторе (90+1)

Попередження: Нене (89)

"Динамо" (Загреб, Хорватія) — "Порту" (Португалія) — 0:2

Другий тур

3 жовтня, середа

"Динамо" К — "Динамо" З

"Порту" — ПСЖ

Група "Е"

"Шахтар" (Донецьк, Україна) — "Норшелланд" (Фарум, Данія) — 2:0 (1:0)

19 вересня. Донецьк. Стадіон "Донбас Арена". 45 тис. 713 глядачів (розрахований на 51 тис. 504). +16°С.

Суддя: Павел Гиль (Польща)

"Шахтар": П'ятов —  Срна-к, Ракицький, Кучер, Рац — Гюбшманн, Фернандіньйо — Ілсіньйо (Алекс Тейшейра, 70) Мхітарян, Вілліан (Дуглас Коста, 81) — Луїс Адріано (Девич, 75). Тренер: Мірча Луческу (Румунія)

"Норшелланд": Хансен — Паркхерст, Руне, Окоре, Мтіліга — Аду, Стокгольм-к, Джон (Лаудруп, 81) — Лоренцен (Норстарнн, 72), Крістенсен (Крістіансен, 62), Бекманн. Тренер: Каспер Юльманн

Голи: Мхітарян (44, 76)

Попередження: Хансен (36), Луїс Адріано (36), Крістенсен (42), Лоренцен (59), Срна (68), Джон (78), Мтіліга (82)

"Челсі" (Лондон, Англія) — "Ювентус" (Турин, Італія) — 2:2

Другий тур

2 жовтня, вівторок

"Ювентус" — "Шахтар"

"Норшелланд" — "Челсі"

 

Зараз ви читаєте новину «Мхітарян стає лідером "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути