середа, 18 серпня 2010 02:42

Матч "Металіст"— "Карпати" визнали договірним

Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України позбавив харківський "Металіст" та львівські "Карпати" 9 очок у турнірній таблиці. Обидва клуби заплатять штраф — $25 тис. Генеральний директор "Металіста" Євген Красников і колишній гравець "Карпат" Сергій Лащенков усунені довічно від футбольної діяльності. Почесний президент "Карпат" Петро Димінський дискваліфікований на 12 місяців, генеральний директор Ігор Дедишин — на п"ять років. А колишній гендиректор "Карпат" Олександр Єфремов отримав шестимісячну дискваліфікацію. Футболісти "Карпат" заплатять по $10 тис. штрафу.

Покарання винесли за розглядом матчу "Металіст" — "Карпати". Він відбувся навесні позаторік. 16 травня 2008-го Лащенков зізнався Димінському, що футболісти команди отримали по $10 тис. за "здачу" матчу від Красникова. Визнання зберігалося рік, аж доки колишній гравець львівської команди Володимир Федорів, учасник того поєдинку, не звернувся до ФФУ зі скаргою на клуб за невиплату зарплати.

Щоб розповісти, хто такий Федорів, Єфремов, тодішній генеральний директор "Карпат", показав запис Олександрові Бандурку, віце-президенту ФФУ. Зробили це за умови конфіденційності, але президент Федерації Григорій Суркіс замовчувати проблему не став.

Ніколи не сяду поруч із Суркісом

— Григорій Суркіс просто сам себе тицьнув обличчям у багнюку, — каже "ГПУ" 50-річний Олександр Ярославський, власник "Металіста". — Ми оскаржимо рішення в Апеляційному комітеті ФФУ. Але там засідають фахівці юридичної компанії БIM, акції якої належать братам Суркісам та їх другу Вікторові Медведчуку. Нічого — підемо у Спортивний арбітражний суд Лозанни. Там людей, підконтрольних Суркісу, немає. "Металіст" не грав і не гратиме договірних матчів. Прокуратура не визнала факту підкупу по матчу. А ФФУ, виявляється, знайшла те, чого немає.

Чи пробував я домовлятися із Суркісом? А для чого? Суркіс створив свої правила гри в українському футболі. Спрямовані вони на те, щоб гарантувати "Динамо" постійну участь у фінансово-привабливій Лізі чемпіонів — заради цього він піде на все. Я не маю повноважень, щоб зняти його з посади президента ФФУ, але впевнений, ця хвиля  скандалів — суддівство, час початку матчів — сама його змете з крісла. І ми побачимо, де буде "Динамо".

За словами Ярославського, його ставлення до збірної України через конфлікт не зміниться.

— Мирон Маркевич працюватиме і надалі професійно. База у Високому, стадіон "Металіст" — усе у розпорядженні національної команди. Чи сяду я колись поруч із Суркісом? Ніколи в житті. Я і так з ним не дуже сідав поруч.

Зараз ви читаєте новину «Матч "Металіст"— "Карпати" визнали договірним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути