вівторок, 02 лютого 2010 19:05

Маркевич і Калитвинцев очолили збірну України з футболу

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Мирон Маркевич (ліворуч) та Юрій Калитвинцев після засідання виконкому Федерації футболу. 1 лютого 2010 року
Мирон Маркевич (ліворуч) та Юрій Калитвинцев після засідання виконкому Федерації футболу. 1 лютого 2010 року

1 лютого виконавчий комітет Федерації футболу України призначив наставника харківського "Металіста" Мирона Маркевича, 59 років, головним тренером національної збірної України. 41-річний Юрій Калитвинцев із "Динамо-2" працюватиме помічником. Обоє планують поєднувати роботу у збірній та своїх клубах.

Засідання виконкому розпочинається опівдні. Вибори наставника збірної стоять у порядку денному сьомим, останнім, пунктом. У Будинку футболу присутні двоє кандидатів — Калитвинцев і Маркевич, який саме святкує свій 59-й день народження. Наставник "Металіста" прилетів до Києва з Ізраїлю, де його команда перебуває на навчально-тренувальному зборі. Маркевича супроводжує президент харків"ян Олександр Ярославський.

— Кандидатура Луческу відпала 31 січня. Він мав зустрітися зі мною. Але потім надіслав листа, в якому повідомив, що співпраця неможлива, — розповідає президент ФФУ Григорій Суркіс, 60 років. — Грозний? Пропонували збірну, але він обрав"Арсенал". Михайличенко не виявив готовності брати участі в конкурсі. Яковенко сказав, що хоче продовжити роботу з молодіжкою і потрапити з нею на Олімпіаду. (Кандидатуру Блохіна навіть не розглядали. — "ГПУ").

Спочатку Калитвинцев, а потім Маркевич за зачиненими дверима представляють свої програми членам виконкому.

— Розповів свою програму за 10 хвилин. Потім мені ставили запитання. Якщо запропонують працювати разом із Маркевичем, то обдумаю таку можливість, — каже Калитвинцев.

Маркевич відмовляється коментувати свій виступ.

Обговорення кандидатів триває понад годину. Суркіс пропонує голосувати за тандем  тренерів. Маркевич і Калитвинцев тиснуть один одному руки. 25 членів виконкому у відкритому режимі голосують "за", один утримується.

Суркіс вітає Мирона Богдановича з днем народження. Дарує йому великий букет червоних троянд.

— Найближчими днями з Юрієм Миколайовичем зустрінемося, обговоримо селекційну роботу, визначимося з помічниками та розмежуємо наші повноваження. Хотів би запросити Семена Альтмана, який працював у штабі Олега Блохіна, а нині очолює комітет національних збірних. Головне, щоб гравці мали футбольний розум і були впевнені у своїх силах. Перший збір запланований у травні. До того не збиратимемося, — розповідає Маркевич.

— Зроблю все можливе, щоб права рука нашого головного тренера була найсильнішою в Європі, — каже Калитвинцев.

Кандидатуру Блохіна навіть не розглядали

Ярославський має засмучений вигляд. Напередодні президент "Металіста" заявляв, що не відпустить Маркевича у збірну.

Суркіс поставив перед новим тренерським штабом завдання виграти Євро-2012. Тренери погодилися, що на домашньому турнірі потрібні максимальні цілі.

— Призначення дуету Маркевич–Калитвинцев стало водночас несподіваним і логічним ходом, — каже "ГПУ" колишній форвард донецького "Шахтаря" Віктор Грачов, 53 роки. — Несподіваним, тому що чекав на цій посаді звільненого від роботи в клубі фахівця. Логічним, бо Федерація футболу України підстрахувалася і надала Миронові Богдановичу в помічники найперспективнішого українського тренера. Водночас не кинувши самого Калитвинцева під такий прес.

Маркевич — гарний психолог, займатиметься безпосередньо підготовкою до матчів, а Калитвинцев може взятися за перегляд потенційних кандидатів до збірної. Хоча суміщення посад мене турбує — в Європі так уже не працюють.




Календар товариських матчів збірної України на 2010 рік


3 березня — не гратиме

24/25 березня — Гана (Лондон)

28 травня — Алжир (Київ)

2 червня — Норвегія (Осло)

11 серпня — Нідерланди (Київ)

3 вересня — Польща (Варшава)

жовтень–листопад — Канада та Чехія



"Металіст" Маркевича грає у короткий та середній пас


Мирон Маркевич народився 1 лютого у Винниках Львівської області. Грав на позиції півзахисника у львівських клубах "Карпати" та СКА, а також у луцькому "Торпедо". Тренерську кар"єру розпочав 1984 року, очоливши "Волинь".

1995-го прийняв "Карпати" і за три роки зробив їх бронзовим призером чемпіонату України. 2002-го пішов із клубу, посварившись із президентом Петром Димінським. Очолив махачкалинський "Анжі".

— Сидів без грошей, навіть книжки зі своєї колекції змушений був продати, — згадує. — Поїхав до Дагестану — заробити. Протримався три місяці і зрозумів, що не зможу — були конфлікти на національному ґрунті, різні суддівські питання.

Після "Анжі" тренував дітей у Винниках. 1 вересня 2004 року на тренера напали.

— На дачі це було. Вимагали півмільйона доларів. Коли дізналися, що маю тільки 8 тисяч — зшаленіли. П"ять годин били молотком по голові. Але не вбили — замовник не велів.

Улітку 2005-го Мирон Маркевич очолив харківський "Металіст". Команда одразу посіла п"яте місце, а до того була 11-ю. Далі — стабільна третя позиція, перемога над "Динамо" в Києві, донецька нічия з"Шахтарем", вихід до 1/8 фіналу Кубка УЄФА.

Маркевич повернув у великий футбол гравців, яких усі списали — Валяєва, Слюсара, Рикуна. Команда намагається грати низом, у середній та короткий пас, за схемою 1-4-5-1.

— Про місце у турнірній таблиці не думаю, — говорив Маркевич у передноворічному інтерв"ю "ГПУ". — Головне — гра. Тоді й очки будуть.

Тренер ще на початку тисячоліття стажувався на базі італійської "Роми" — у Фабіо Капелло. У грудні відвідав кілька занять "Челсі" Карло Анчелотті.

Зараз ви читаєте новину «Маркевич і Калитвинцев очолили збірну України з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути