Ексклюзиви
середа, 12 серпня 2009 17:51

"Манчестер Сіті" витратив на новачків 93 мільйони євро

Автор: фото: REUTERS/Nigel Roddis
  Карлос Тевес цього літа перейшов до ”Манчестер Сіті” з ”Манчестер Юнайтед”. Власник прав на гравця агент Кіа Джурабчан отримав від ”МС” 25,5 мільйона євро
Карлос Тевес цього літа перейшов до ”Манчестер Сіті” з ”Манчестер Юнайтед”. Власник прав на гравця агент Кіа Джурабчан отримав від ”МС” 25,5 мільйона євро

Стабільний вихід трьох англійських команд до півфіналу Ліги чемпіонів за три останні роки засвідчив: тамтешня прем"єр-ліга нині домінує серед європейських клубних чемпіонатів.

Щоправда, невдовзі ситуація може змінитися. Річ не стільки в тому, що провідні клуби країни — "Манчестер Юнайтед" і "Ліверпуль" мають борги. Просто з квітня наступного року у Великій Британії набуває чинності новий закон: усі, хто заробляють понад 175 тис. євро на тиждень, повинні перераховувати 50% на податки. Цей факт зменшив потік кваліфікованих футболістів до Туманного Альбіону. І не тільки. Гранди почали втрачати лідерів.

Чемпіон "Манчестер Юнайтед" продав до "Реалу" Криштіану Рональду за 94 млн євро.

Виручені кошти не допомогли МЮ стати серйозним гравцем на трансферному ринку купівель. Поки що команду поповнив тільки 24-річний правий півзахисник Антоніо Валенсія, гравець збірної Еквадору. Прийшов найкращий футболіст Європи-2001 Майкл Оуен, проте часті травми та майже 30-річний вік викликають достатньо скепсису щодо його перспектив, незважаючи на голи в передсезонних матчах. За відсутності Криштіану Рональду в МЮ буде значно менший маневр для тактичного перебудування.

"Ліверпуль" віддав до "Реалу" двох гравців.

Якщо втрата крайнього захисника Альваро Арбелоа безболісна хоча б через прихід 20-мільйонного Глена Джонсона, то універсального півзахисника Хабі Алонсо замінити буде важко. Формально на місце Алонсо прийшов італієць Альберто Аквілані. Але він не відзначається витривалістю, необхідною в умовах жорсткого англійського футболу, і схильний до травматизму. Проблемна ситуація і з форвардами команди — іспанець Фернандо Торрес не має партнерів гідного рівня.

Лондонський "Челсі" вже третій рік не кидає величезних грошей на трансфери, сподіваючись на минулі резерви.

Поки що під нового тренера — італійця Карло Анчелотті — прийшов росіянин Юрій Жирков. Але його позиція зліва не була найпроблемнішим місцем "Челсі", таким швидше можна назвати позицію воротаря, бо Чех останнім часом не вражає. Кадровий потенціал "Челсі" явно спонукатиме команду грати в силовий футбол, з активною фланговою грою. Деякої витонченості Анчелотті намагався додати, запросивши двох колишніх підопічних із "Мілана" Андреа Пірло та Алешандре Пато. Але ті залишилися в Італії. Тож для урізноманітнення гри у тренера наявний поки що один козир — Деку. Є невелика ймовірність приходу Рібері або Агуеро.

"Арсенал" чотири роки не вигравав трофеїв

В Андрія Шевченка обмаль шансів заграти в команді Анчелотті. Між тренером і гравцем було досить непорозумінь ще в зіркові часи українця в "Мілані". Тоді наставник не міг собі дозволити ігнорувати найкращого форварда команди, а нині Шевченко поступається, щонайменше, Дрогба та Анелька.

"Арсенал" давно закінчив будувати новий стадіон, спорудження якого не дозволяло виділяти багато грошей на трансфери, але влітку більше працював на продаж.

До "Манчестер Сіті" поїхали захисник Туре та форвард Адебайор. Першого замінить бельгієць Вермален, а тоголезького нападаючого — росіянин Аршавін. Андрій хоч і відрізняється характеристиками від Адебайора, прекрасно вписався в гру "Арсеналу" і регулярно вражає ворота суперників. Відновився і атакувальний півзахисник Томаш Росицький, проте зліг у лазарет Самір Насрі. Загалом, "канонірів", які чотири роки не можуть нічого виграти, можна назвати антиподом "Челсі" — потужних гравців обмаль, зате технічних — удосталь. І тренер — відданий "Арсеналу" Арсен Венгер чудово обізнаний із тонкощами боротьби в англійському чемпіонаті.

"Манчестер Сіті" став винятком трансферного ринку.

Команда належить арабському шейху Аль Фахіму, який не пошкодував 93 млн євро на придбання Туре, Адебайора, Тевеса і опорника збірної Англії Гарета Беррі та форварда "Блекберна" Роке Санта Круса. Перекіс у бік атакувальних гравців тренер Марк Х"юз намагався компенсувати придбанням Джона Террі з "Челсі" та Джуліана Лескотта з "Евертона". Не вийшло, і "Манчестер Сіті" близький до підписання резервного футболіста збірної Англії Метью Апсона. Навряд чи МС зможе поборотися за найвищі місця, але за зону Ліги чемпіонів — цілком. Усе залежатиме від того, чи дозволить кваліфікація Х"юза розпорядитися наданим йому ресурсом, і чи готовий цей тренер узагалі вирішувати серйозні завдання.

Зараз ви читаєте новину «"Манчестер Сіті" витратив на новачків 93 мільйони євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути