Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2008 18:10

Лук Віктора Рубана коштує півтори тисячі доларів

  Віктор Рубан використовує за сезон один комплект з 12 стрілами
Віктор Рубан використовує за сезон один комплект з 12 стрілами

Віктор Рубан, 27 років, на Олімпіаді в Пекіні став чемпіоном у змаганнях лучників. Кореспондент "ГПУ" зателефонував переможцеві до Харкова — рідного міста спортсмена.

— Україна налаштовувалася поборотися за призові місця в командних змаганнях, — каже Рубан. — Чотири роки тому в Афінах ми посіли третє місце. Могли й нині дотягти до "бронзи", але в мене та Олександра Сердюка зламався лук. Трапилося це за кілька днів до кваліфікації.

Не було можливості відновити лук?

— Ні, там "плече" полетіло. Довелося брати запасний. Мій ще був непогано налаштований, а Сашко свій отримав напередодні вильоту до Пекіна. У нього не було можливості пристрілятися як слід.

У командній першості перемогли корейці. Це закономірно?

— Так. У них своєрідна школа. Корейські тренери діють за однією методикою, відточують техніку. Стрільба з лука там — національний вид спорту. У школах проводять уроки зі стрільби з лука.

Скільки коштують ваші лук та стріли?

— Лук — майже півтори тисячі доларів. А є ще екіпірування стрільця, яке коштує 2,5 тисячі доларів. Стріла з американським наконечником — 40 доларів, із вольфрамовим — 50. На сезон нам дають один комплект, куди входять 12 стріл. Із них обираємо шість залікових. Наприклад, у Європі обирають із кількох наборів. Наталя Валуєва, уродженка Молдови, яка виступає за Італію, розповідала, що на сезон їй дають вісім комплектів.

Як із екіпіруванням?

— Дають після конкурсу. Цього року не встигли провести його до Олімпіади. Домовлялися з фірмами-виробниками. Ми їх рекламували на Іграх й отримали амуніцію безкоштовно.

Про дітей поки що не думаємо

Де виготовляють найкращі стріли?

— У Кореї та США. Стріли розраховані на сезон, бо стирається покриття. Лук — на три-чотири сезони.

Керманич українського спорту Сергій Бубка назвав кожне "золото" вітчизняних спортсменів на Іграх сенсацією. Погоджуєтеся?

— Так. Підтримки державної в нас немає. Та й екіпірування... Коли йшли на церемонії відкриття Ігор, від своїх костюмів були не в захопленні. Добре, що хоч недавно нам поставили навіс на стрільбищі. Можна тренуватися в дощову погоду.

Як вам Пекін?

— Чисте місто. Організація чудова. Чотири роки тому в Афінах об"єкти не встигали здавати. Приїхали, немов на будівництво. У Пекіні — прекрасні номери в олімпійському селищі, бізнес-центр, ігрова кімната. Сувенірів повно.

Обіцяну квартиру за "золото" отримали?

— Так. Мер Харкова Михайло Добкін вручив мені ключі на день міста — 23 серпня.


Дружині Віктора Рубана Ганні — 19 років.

— Про дітей ми поки що не думаємо, — каже олімпійський чемпіон. — Нехай Аня  закінчить навчання в Інституті фізичної культури та спорту. Вона також лучниця. До звання майстра спорту дійшла.

1981, 24 травня — Віктор Рубан народився в м. Харків
1994 — почав займатися стрільбою з лука
2004 — став бронзовим призером Олімпіади в командній першості
2008 — виграв олімпійське "золото" в особистих змаганнях

Зараз ви читаєте новину «Лук Віктора Рубана коштує півтори тисячі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути