вівторок, 21 жовтня 2008 18:01

"Найкращим тренером Росії вважаю Романцева"

  В’ячеслав Грозний: ”Із керівниками іноземних клубів не знайшов порозуміння”
В’ячеслав Грозний: ”Із керівниками іноземних клубів не знайшов порозуміння”

Улітку колишній помічник Олега Романцева в московському "Спартаку" В"ячеслав Грозний, 52 роки, повернувся до російського чемпіонату. Він очолив "Терек" із Грозного — команду, яка після 24 турів російської прем"єр-ліги посідала 11-те місце. Кореспондент "ГПУ" зустрівся із тренером під час матчу "Терек" — "Зеніт".

Чому ви вирішили повернутися до Росії?

— Відверто кажучи, не планував працювати ні в Росії, ні в Україні. Мав запрошення від іноземних клубів.

Що завадило їх прийняти?

— Із керівниками цих команд не знайшов порозуміння.

У фінансовому плані?

— Ні, гроші тут ні до чого. Хотів прийти працювати зі своїм штабом. Наприклад, з лікарем, якому довіряю. З медиком-іноземцем навіть не знав би, якою мовою розмовляти. Але коли спортивний міністр Чечні Хайдар Алханов приїхав до мене в Київ і по-людськи попросив допомогти, відмовити не зміг. Я довго не погоджувався. Алханов напівжартома говорив: де вам із таким прізвищем працювати, як не в Грозному? Коли я сказав, що працюватиму тільки зі своїм штабом, почув: приїжджай з ким хочеш. Будь-яке питання керівництво "Терека" вирішувало миттєво. Шкода тільки, що комплектацією команди взимку не я займався.

Тобто не всі гравці "Терека" відповідають вашим вимогам?

— Так. Усі захисники мають бути швидкими у відборі й умінні підігрувати. Півоборонці мають і відбирати м"яча, й розпочинати атаку. Форварди — обігрувати один в один. Переді мною стоїть завдання — зберегти команду у вищій лізі. І коли ми спочатку обіграли "Спартак", "Сатурн", зіграли внічию з "Рубіном", "Москвою", президент Чечні сказав мені: "Ви зробили більше, ніж ми розраховували". Попрацюємо до кінця чемпіонату, а там побачимо.

Ви шість років не працювали в російському чемпіонаті. Що можете сказати про його нинішній рівень?

— Він підвищився. Тому що грошей у прем"єр-лігу почали більше вкладати. Як можна порівняти "Зеніт" 2000 року й нинішній, який здобув Кубок УЄФА та Суперкубок? Хіба можна було подумати, що за Тимощука віддадуть 20 мільйонів доларів? Хороший хлопець, до речі. 2002-го ми з ним познайомилися на церемонії вручення призів найкращому тренерові та гравцеві України. І я, і Толя стали найкращими.

Не міг обманювати гравців у частині, яка стосується зарплат

2002 року ви залишили московський "Спартак" і поїхали тренувати київський "Арсенал". Чи варто було це робити?

— Якщо є можливість попрацювати на хорошому рівні, чому ні? Олег Романцев, тодішній головний тренер "Спартака", із розумінням поставився до мого рішення. Шкода тільки, що коли Олександр Омельченко, за чиєї ініціативи "Арсенал" і створили, перестав бути київським мером, у команди почалися проблеми з фінансуванням. Довелося мені подати у відставку — не міг обманювати гравців у частині, яка стосується зарплат. Ніколи так не робив.

Улітку "Спартак" розпрощався з багаторічним капітаном Єгором Титовим. Як ви відреагували на це?

— Титов — харизматична особистість, але я розумію тодішнього головного тренера Черчесова. Він дав можливість проявити себе молодим.

Чи ви вчинили б так, як Черчесов?

— Думаю, Титов ще міг би принести користь. Але це моя думка, а Черчесов мав право чинити по-своєму. Якби це принесло результат, тренера зрозуміли б. А так — двічі по 1:4 від київського "Динамо". Без Титова та Калиниченка "Спартак" грає гірше. Це однозначно.

Чому зі "Спартака" пішов Романцев?

— Бо йому почали вказувати, яких людей брати до команди. Я також цього не стерпів би. Вважаю Романцева найкращим тренером у Росії. Хто ще виграв стільки чемпіонатів? А московське "Динамо" хто врятував від вильоту до першої ліги?

Як ви ставитеся до тренерів-іноземців?

— Так я ж сам іноземець, — сміється. — Ну а якщо серйозно — для наставника не має значення національність. Головне — кваліфікація. Хіба погано, що Росія взяла "бронзу" Євро-2008? А хто тренер? Голландець. "Зеніт" став чемпіоном і виграв два європейські титули також із голландцем. Думаю, від Марчелло Ліппі чи Арсена Венґера також не відмовився б жодний російський чи український клуб.

1956, 12 липня — В"ячеслав Грозний народився у Кам"янці-Подільському Хмельницької обл.

1980 — став володарем Кубка України серед колективів фізкультури

1996 — очолив дніпропетровський "Дніпро", став найкращим тренером України

1997–2001 — працював у московському "Спартаку"

1998 — на рік прийняв болгарський "Левськи" і став найкращим наставником Болгарії

2002 — очолив київський "Арсенал", удруге визнаний найкращим тренером України

2006 — вивів запорізький "Металург" до фіналу Кубка України

2008, червень — очолив грозненський "Терек"

Зараз ви читаєте новину «"Найкращим тренером Росії вважаю Романцева"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути