неділя, 21 січня 2007 17:58

Лісогор може виступати за Туреччину

  Олег Лісогор — рекордсмен світу на дистанції 50 метрів брасом
Олег Лісогор — рекордсмен світу на дистанції 50 метрів брасом

Український плавець Олег Лісогор, 28 років, у наступному році може змінити громадянство. Таку інформацію минулого тижня поширили українські ЗМІ. В останніх інтерв"ю Лісогор скаржився на те, що в Україні доводиться шукати умов для тренування. В інших країнах, мовляв, їх створюють автоматично. Якщо Лісогор таки змінить громадянство, то рік не братиме участі в офіційних змаганнях. Але може виступити під чужим прапором на Олімпіаді-2008.

Кореспондент "ГПУ" подзвонив на мобільний Лісогора і насамперед привітав із днем народження. Його спортсмен відсвяткував минулої середи.

— Спасибо, — каже Лісогор. — На какую тему вы хотите со мной поговорить?

Запитую, чи думає спортсмен змінювати громадянство.

— Эта тема не комментируется, — відрізає Олег.

Пояснити причини відмовляється. Пробую уточнити, чи виступатиме він на чемпіонаті світу, який відбудеться з 25 березня по 1 квітня в австралійському Мельбурні.

— Ага, вы с другой стороны заходите. Но это не катит, — Лісогор закінчує розмову.

Телефоную головному тренерові збірної України з плавання Іванові Сиваку, 68 років. Він виявився більш говірким.

— Заява Лісогора стала для мене прикрою несподіванкою, — зізнається Сивак. — Я Олега давно знаю. Є у нього вчинки... — співрозмовник робить паузу. — Але з пресою він завжди поводив себе акуратно. У середу надсилаю йому смс, вітаю з днем народження, а потім по телевізору чую про його наміри. Торік виникало питання дефіциту коштів для нормальної підготовки. Ну країна в нас така, що поробиш? Але кому скаржитися, Лісогору? Який з цього року отримує щомісячну президентську стипендію — 9000 гривень. І матиме її до Олімпіади, якщо візьме золото на чемпіонаті світу.

Лісогор — лейтенант, — продовжує тренер. — Отримує зарплату у двох місцях — у Міністерстві у справах сім"ї, молоді та спорту та в Міністерстві оборони. Це порушення закону, але Кабмін іде на нього заради спортсмена такого калібру. Чому б вам не поговорити з самим Лісогором? — цікавиться Сивак.

— Він відмовився, — кажу.

— Ну, раз відмовився, значить, уже міг передумати. Якщо вирішить переметнутися, на чемпіонат світу його не повеземо. Навіщо нам готувати олімпійських чемпіонів для інших держав?

Сивак не став називати країну, за яку може виступати Лісогор. Проте "ГПУ" вдалося дізнатися, що це Туреччина.

— Лісогор — людина закрита, — каже "ГПУ" чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова, 24 роки. — Хто знає, що в нього на думці? Не думаю, що по грошах ситуація в Олега настільки безвихідна. Хоча гроші така штука... От катарці пропонують найкращому хорватському плавцеві Драгані свій паспорт і дають 20 мільйонів доларів. Чула від нього особисто, зараз я у Хорватії на зборах. Це не Катар часом Лісогору пропонує? А, Туреччина... Усе може бути.

Клочкову свого часу запрошували виступати за Францію.

— Преса писала про таку можливість, але це дурниці. "Утка". Ніколи й не думала змінювати громадянство, — стверджує Яна.




Зубрилову звинуватили у провалі на Олімпіаді

Здебільшого українці змагаються за інші країни через неможливість виграти серйозні титули у складі рідної збірної.

1992 — уродженець Києва хокеїст Олексій Житник, 34 роки, виграв олімпійське "золото" у складі збірної СНД і вирішив грати за Росію, оскільки не бачив перспектив в українській команді. Але на матч усіх зірок північноамериканської Національної хокейної ліги вийшов під українським прапором.

2000 — київський баскетболіст Віктор Хряпа, 24 роки, на відміну від старшого брата Миколи, одягнув форму збірної Росії. Мотивував це вищим рівнем тамтешнього баскетболу. Зараз виступає у США за "Чикаго Буллз".

2001 — футболіст Андрій Каряка, 28 років, вирішив грати за Росію. Дніпропетровець образився на те, що тренери української збірної його не помічали.

2002 — триразова чемпіонка світу біатлоністка Олена Зубрилова, 33 роки, стала виступати за Білорусь. Причина: керівники Федерації біатлону України звинуватили Зубрилову в провалі на Олімпіаді-2002. Спортсменка народилася в м. Шостка Сумської області.

2004 — найкращий український гандболіст Олег Великий, 29 років, перейшов до збірної Німеччини. Уродженець Броварів, який зробив собі ім"я в запорізькому ЗТР, прагнув виграти з німецькою збірною медалі чемпіонату світу, Європи, Олімпіади. Поки що йому це не вдалося.

На початку 90-х років за футбольну збірну Росії виступала група українців — Віктор Онопко, Сергій Юран, Андрій Канчельскіс, Ілля Цимбалар, Юрій Никифоров. У зворотному напрямку тоді вирушили Віктор Леоненко та Юрій Калитвинцев.

1979, 17 січня — Олег Лісогор народився у Броварах на Київщині
1997 — став срібним призером юніорського чемпіонату Європи
2000 — дебютує на Олімпіаді
2001 — стає чемпіоном світу та встановлює планетарний рекорд на дистанції 50 метрів брасом
2002 — на європейському чемпіонаті оновлює свій рекорд
2006 — виграв два "золота" на чемпіонаті світу, встановив рекорд турніру на 50-метрівці брасом
11-разовий чемпіон Європи, рекордсмен світу на дистанції 50 метрів брасом. Неодружений

Зараз ви читаєте новину «Лісогор може виступати за Туреччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути