пʼятниця, 03 грудня 2010 04:45

"Ліппі точно привезе тренера із фізичної підготовки"

Автор: фото: REUTERS/Michael Buholzer
  Нападаючий швейцарського футбольного клубу ”Янг Бойз” Еммануель Маюка
Нападаючий швейцарського футбольного клубу ”Янг Бойз” Еммануель Маюка

Новим головним тренером футбольної збірної України може стати італієць Марчелло Ліппі. Про цього фахівця говоримо з колишнім форвардом італійського "Тревізо", перекладачем Невіо Скали у московському "Спартаку" Андрієм Талалаєвим, 38 років.

Ліппі працював зі збірною Італії, вигравав Кубок світу. Для нього робота в Україні — це пониження. Чим може керуватися фахівець, приймаючи пропозицію президента Федерації футболу Григорія Суркіса — грошима?

— У Росії писали, що Ліппі кликали до московського "Локомотива". У клубному футболі гроші більші, тому навряд чи вирішальну роль зіграв фінансовий чинник. Думаю, на тренера вплинуло проведення в Україні Євро-2012. Йому не треба буде грати відбіркові матчі. "Зліпіти" цікаву команду, і довести, що він може працювати не тільки з топовими збірними та футболістами. Прийняти Україну — це виклик для Ліппі.

Ліппі пішов тріумфатором 2006-го, але повернувся до значно слабшої збірної Італії. Чому?

— Думаю, він занадто вірив у ветеранів команди. Хоча я не сказав би, що тренер цілковито відмовився від нових імен — у "Скуадррі Адзуррі" з'явилися Крішіто, Маджо, Монтоліво, Маркетті. Інша річ, що вони виявилися неготовими витягнути збірну з такими амбіціями.

Які передумови можуть зробити успішною роботу італійського тренера у збірній України?

— Насамперед має бути взаємозв'язок з Юрієм Калитвинцевим, теперішнім наставником українців, обізнаним з можливостями кожного футболіста. Навіть тих, хто поки що не на видноті, але на яких уже можна буде розраховувати на чемпіонаті Європи.

Пишуть, що Шевченко може увійти у тренерський штаб Ліппі. Це дуже правильно. Андрій може не тільки налагодити зв'язок між тренером та футболістами, а й пояснити Ліппі процеси, які відбуваються в українському футболі.

Чим ризикує Федерація футболу, запрошуючи Ліппі?

— Коли країна приймає Кубок світу або чемпіонат Європи, вимоги до місцевої збірної підвищуються. По-друге, незрозуміло, чи підійде українським футболістам тренер з іншою ментальністю.

Чого може досягти збірна України з італійцем на чолі?

— Я б поставив питання по-іншому: що він може дати команді. Великий плюс у тому, що Ліппі — сформований тренер. Від нього знаєш, чого очікувати.

Калитвинцев, Шевченко у ролі помічників — це добре. Але кого зі співвітчизників візьме Ліппі до свого тренерського штабу?

— Чотири роки тому на Кубку світу я неодноразово був у таборі збірної Італії. Дивився на роботу штабу Ліппі. І зробив висновок: цей тренер не так сильно залежить від своїх помічників, як інші італійські фахівці. Має вимоги до людей, які поруч. Ті просто їх виконують. Думаю, 100-відсотково Ліппі привезе свого тренера із фізичної підготовки — там дуже сильні фахівці.

Наскільки ускладнить роботу італійському тренерові наша мова?

— Тут буде важливою роль Шевченка. Він міг би спробувати знівелювати цю прогалину. Хоча Скала, коли хотів провести з гравцем індивідуальну бесіду, не користувався моїми послугами взагалі. Він дивився людині в очі й обходився тим мінімумом російських слів, які знав. Коли ти говориш про якісь конкретні речі, ніяких буферів тобі не потрібно.

В Україні є достатньо фахівців, які проти приходу Ліппі.

— Не стану канонізувати італійця і говорити, що він — ідеальна фігура. Але, на мою думку, сьогодні небагато безробітних тренерів топ-рівня, готових прийняти українську збірну і досягти з нею успіху.

Зараз ви читаєте новину «"Ліппі точно привезе тренера із фізичної підготовки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути