вівторок, 03 червня 2008 16:44

Лев шкодує про відсутність Шнайдера

Збірна Німеччини — один із головних фаворитів Євро-2008. "Сітка" турніру складена так, що з італійцями, іспанцями, французами чи голландцями команда Йоахіма Лева може зустрітися лише у фінальному матчі. Але спочатку бронзовим медалістам Кубка світу-2006 треба вийти з групи.

Після останнього Мундіалю, який проходив у Німеччині, у триразових чемпіонів світу змінився тренер. Юрґена Клінсманна змінив Йоахім Лев. Подейкують, саме Лев визначав тактику німців і за часів Клінсманна. Але навіть заступивши на самостійну роботу, тренер зміг підтримати в команді властивий їй дух та налаштованість на боротьбу.

Гра німецької команди будується навколо півзахисника Михаеля Баллака. Він невдало почав сезон у "Челсі" й навіть не потрапив до заявки на груповий етап Ліги чемпіонів. Але потім розігрався і став одним із найкращих футболістів клубу. Він енергійний, добре бачить поле, має гарно поставлений удар.

Позиції збірної послабилися з відсутністю через травму 34-річного півзахисника Бернда Шнайдера. Лева може також непокоїти, що основний центральний захисник — Крістоф Мецельдер — практично цілий сезон не грав за "Реал". Наприкінці дещо втратив форму й основний бомбардир збірної Мирослав Клозе. Голкіпер Леманн припинив бути першим номером "Арсеналу".

Тактика 1-4-1-2-1-2. Леманн — Лам, Мецельдер, Мертезакер, Янсен — Фрінґс — Троховський, Швайштайґер — Баллак — Клозе, Ґомес.

— Втрата Шнайдера — серйозний удар для нас, — каже Лев. — Із його класом та досвідом він був важливим гравцем. Я постійно думаю, ким замінити Бернда.

Збірна Хорватії в нинішньому тисячолітті незмінно бере участь у Кубках світу та чемпіонатах Європи. Але груповий етап подолати не може.

Два роки тому "картатих" очолив Славен Білич. Він навчив команду атакувального футболу. Це дало результат: у відбірному турнірі хорвати двічі обіграли Англію, а в Загребі лише дивом не перемогли Росію, наступаючи на ворота команди Ґууса Гіддінка.

Щоправда, у фінальному турнірі хорватам не допоможе основний нападник — натуралізований бразилець Едуардо да Сильва. Він зламав ногу й повернеться на поле ближче до кінця року. Практично не грає за "Мілан" центральний захисник Даріо Шимич, а флангові оборонці — Чорлука та Шимунич — набагато краще проявляють себе в атаці.

Натомість у Білича хороший півзахист: Даріо Срна та Ніко Кранчар діють справа та зліва. А Лука Модрич, якого англійський "Тоттенхем" купив за $30 млн, веде гру в центрі поля.

Тактика. 1-4-4-2. Плетикоса — Чорлука, Ковач, Шимич, Шимунич — Срна, Ковач, Модрич, Кранчар — Олич, Класніч.

— Ми чемпіони світу з патріотизму, — вважає Білич. — Згадую тишу на лондонському "Вемблі", коли ми перемогли й не пустили Англію на Євро.

Національна команда Польщі під керівництвом голландця Лео Беенгаккера діє на контратаках.

Під таку манеру гри адаптовані крайні півзахисники збірної Польщі — Якуб Блащиковський та Яцек Кжинувек. А опорні — Даріуш Дудка та Маріуш Левандовський —  контролюють підбори м"яча.

Зірка поляків — голкіпер Артур Боруц. На воротаря "Селтіка" претендують "Мілан" та "Баварія". Щоправда, голкіпер може і блискуче впоратися, і відверто провалити матч, помиляючись на рівному місці.

Не гребують поляки й натуралізацією гравців. Колись за Польщу грав нігерієць Олісадебе, а нині — бразильський півзахисник Рожер Геррейро.

Проте оборона — слабке місце поляків. У 14 матчах відбірного турніру Польща пропустила 12 м"ячів. А ще на Євро не поїде півзахисник оборонного плану Радослав Соболевський, який завершив виступи за збірну.

Тактика. 1-4-4-1-1. Боруц — Василевський, Бонк, Жевлаков, Вавжиняк — Блащиковський, Левандовський, Дудка, Кжинувек — Смолярек — Журавський.

— Не сприймайте всерйоз товариські матчі, — заявив Беенгаккер після контрольного поєдинку з данцями (1:1). — Ми хотіли перемогти, але не за будь-яку ціну. Ніхто ж не каже, що Німеччина слабка, якщо вона 2:2 проти білорусів відіграла.

Збірна Австрії, за оцінками експертів, — найслабша команда турніру. Вона потрапила туди на правах господаря.

Тренер Йозеф Гікерсберґер активно впроваджує у склад молодь. Найбільш відомий футболіст Австрії — півзахисник "Панатінаїкоса" Андрес Іваншиц, який має досвід гри у Лізі чемпіонів. Не мають австрійці основного форварда. А головний голкіпер Пайєр пропустить турнір через операцію на шлунку.

Тактика. 1-4-4-2. Маго — Гарич, Предль, Штранцль, Погатець — Штандфест, Ауфгаузер, Іваншиц, Фухс — Лінц, Кульїч.

— Ми готові піднести сюрприз на Євро, — каже Гікерсберґер. — На команду нічого не тисне і втрачати нам нічого.

Зараз ви читаєте новину «Лев шкодує про відсутність Шнайдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути