Ексклюзиви
пʼятниця, 19 вересня 2008 16:18

Ленс Армстронґ повертається у велоспорт

Автор: фото: reuters/Christofer Pike
  Ленс Армстронг (крайній зліва) сім разів перемагав на ”Тур де Франс”. Він залишив велоспорт три роки тому
Ленс Армстронг (крайній зліва) сім разів перемагав на ”Тур де Франс”. Він залишив велоспорт три роки тому

"Після розмови з дітьми, сімейством та найближчими друзями я вирішив повернутися до професійного велоспорту для того, щоб привернути увагу до проблеми раку. За рік вісім мільйонів людей помирає від цієї недуги. Мільйони страждатимуть не лише від хвороби, але й від ставлення суспільства", — заявляє велогонщик американець 37-річний Ленс Армстронґ. Перший за історію велоперегонів семиразовий переможець багатоденної гонки "Тур де Франс" вважає, що зможе виграти змагання й увосьме.

Друзі пророкували Армстронґові політичну кар"єру — посаду губернатора в рідному штаті Техас. Та чоловік обрав спорт і боротьбу з раком. Подейкують, що Ленс виступатиме за казахську команду"Астана", відмовившись від зарплатні та бонусів. У ній зібралися кращі гонщики колишньої команди Ленса "Діскавері ченнел".

Ленс Армстронґ (справжнє ім"я — Ленс Едвард Ґундерсон. — "ГПУ") став легендою не лише завдяки спортивним досягненням, але й завдячуючи перемозі над смертельною хворобою. У 25 років він пережив важку форму раку. Після олімпіади 1996-го Ленсові діагностували рак мошонки. Недуга дала ускладнення на легені та мозок. Лікарі казали, що шансів на виживання — 50%. Чоловікові зробили дві операції. Він пройшов курси променевої та хіміотерапії.

— Після кожного сеансу тебе вивертає навиворіт, облазить шкіра, сиплеться волосся, і думаєш лише про те, як би заснути й не прокинутися, — згадує Армстронґ.

Мускулатура та нирки були майже зруйновані хімією, чоловік втратив 8 кг ваги, облисів. За два тижні після лікування Ленс сів на велосипед і проїхав 42 км. Через чотири місяці тренувань лікарі не знайшли в організмі спортсмена ознак раку.

Однак команда "Кофідіс" розірвала контракт з Армстронґом і не виплатила належних йому грошей. Представники клубу дивилися на чоловіка, як на приреченого на смерть пса. Інші команди відмовлялися брати його на роботу.

Зі спортсменом, що перехворів на рак, погодилася працювати "Ю Ес Постал" поштового відомства США. Ленс віддячував команді удвічі довшими й наполегливішими тренуваннями.

Лікарі казали, що шансів на виживання — 50 відсотків

— До хвороби Ленс постійно сперечався зі мною, все робив по-своєму, а зараз викладається на кожному тренуванні, — згадує тренер Кріс Кармайкл.

Через три роки після хвороби, 1999-го, Армстронґ уперше виграє найпрестижнішу велогонку світу — "Тур де Франс". Потім робить це ще шість разів. До нього були лише п"ятиразові переможці "Великої петлі".

Ленс завжди мав недоброзичливців. Спортсмени заздрили йому за перевагу на трасі, а вболівальники не вірили у справжність результатів.

— Французькі вболівальники називали нас продуктами допінгових технологій, але насправді їм важко було змиритися, що ніхто з їхніх співвітчизників не може скласти й тіні конкуренції Залізному Ленсу, — згадує про тодішнього капітана команди український велогонщик 28-річний Ярослав Попович.

Жодного разу допінгові звинувачення не підтвердилися.

— Перемагає той, хто краще за інших уміє терпіти біль, — каже про секрет перемог Ленс.

Спортсмен задав гонці темп — 50 км/год проти попередніх 40. Серце Армстронґа на третину більше, ніж у здорового чоловіка, рівень підшкірного жиру становить 4–5% від маси тіла.

2005-го, після сьомої перемоги в "Тур де Франс", Армстронґ залишив спортивну кар"єру. Ще 1996 року, дізнавшись про рак, Ленс заснував благодійний фонд із боротьбі з хворобою, розпочав випускати жовті гумові браслети, спортивний одяг та спорядження. Виручені від продажу речей гроші — понад $60 млн — пішли на боротьбу зі смертельною недугою.

Поруч із Ленсом була наречена, згодом дружина Крістін Річардз. Вона доглядала його під час лікування від раку, супроводжувала в машині техдопомоги на гонках, допомагала у справах благодійного фонду. Крістін народила із замороженої перед операцією на яєчках сперми Ленса трьох дітей. Старшому — Люкові — нині 8, двійнятам Ґрейс і Беллі — по 6 років. 2003-го, після п"яти років шлюбу, подружжя розлучилося. Подейкували, що ініціатором була дружина, якій набридли турнірні роз"їзди чоловіка. Діти з матір"ю живуть у техаському місті Остін, неподалік від батька. Ленс часто провідує їх.

Два роки жив Армстронґ із співачкою Шеріл Кроу. Вони розійшлися напередодні весілля. Також подейкують про романи з акторками Ешлі Олсен та Кейт Хадсон.

За три останні роки Ленс брав участь у трьох марафонських забігах, а у серпні цьогоріч посів друге місце в гонці на гірських велосипедах у штаті Колорадо.

Зараз ви читаєте новину «Ленс Армстронґ повертається у велоспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути