вівторок, 26 лютого 2008 15:11

Легіонерів має бути не більше чотирьох

Виконавчий комітет Національної футбольної федерації пропонує скоротити кількість легіонерів у вищій лізі українського чемпіонату. Ліміт ввели з сезону 2005/06: відтоді на поле одночасно могли виходити не більше восьми футболістів-іноземців. Ця схема існувала два роки — улітку вирішили, що таких має бути не більше семи. Нині пропонують обмежити кількість іноземних гравців до шести осіб.

— Абсолютно правильне рішення, — розповідає "ГПУ" колишній форвард київського "Динамо" Віктор Леоненко, 38 років. — Колись у нас легіонерів зовсім не було. Зараз же їх стало стільки, що радикально ліміт обмежувати не будеш — інакше в деяких командах нікому буде грати. Але я вважаю, що з кожним роком треба скорочувати кількість іноземних гравців. Їх має бути не більше чотирьох. Враховуючи рівень українського чемпіонату, більше іноземців жодній із команд не потрібно. Інші відбуватимуть номер: рівень їхньої кваліфікації відстає від загальної кількості іноземців у чемпіонаті.

Національна федерація футболу пропонує не вважати легіонерами тих, хто має паспорти країн, що входять до Європейського Союзу, а також тих, хто грає не менш як 70% матчів за національну команду.

У деяких командах нікому буде грати

— Якщо легіонер — виходець з Італії, Іспанії чи Франції, то, звичайно, про футбол повинен мати якесь поняття, — зауважує Леоненко. — А от ці 70 відсотків я не сприймаю. Якщо людина грає їх за збірну Ліхтенштейну чи Сан-Марино, це що — свідчення високого рівня кваліфікації футболіста? Повторюсь: у ліміт у чотири легіонери будь-який клуб України впишеться.

— Чи вважати легіонерами колишніх співвітчизників — росіян, білорусів, грузинів?

— За ментальністю — ні. За принципом — так. Ліміт вводиться в інтересах збірної. Неукраїнці національній чи молодіжній збірній не допоможуть, — пояснює Леоненко.

Нині в українській вищій лізі кожен четвертий футболіст — іноземець.

У російській прем"єр-лізі цього року на полі може перебувати не більше семи легіонерів. Наступного року їх має бути шість, а 2010-го — п"ять.

"ГПУ" на своєму сайті поцікавилася думкою читачів щодо оптимальної кількості легіонерів. Більшість респондентів — 46% — вважають, що більше чотирьох іноземців у команді бути не повинно.

Зараз ви читаєте новину «Легіонерів має бути не більше чотирьох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути