вівторок, 26 січня 2010 18:06

"Ледь набирається гравців на одну команду"

Автор: фото з сайту www.isport.ua
  Олександр Годинюк за збірну України провів шість матчів, забив один гол
Олександр Годинюк за збірну України провів шість матчів, забив один гол

Олександр Годинюк став першим українцем, який вирушив до північноамериканської хокейної ліги. Сьогодні йому виповнюється 40 років.

Наскільки важко було поїхати з СРСР до США?

— Дуже. Про мої плани ніхто не знав. Усе пройшло досить швидко. 1990-го в мене виникло непорозуміння з тодішніми тренерами київського "Сокола". Ще й травмувався. У листопаді підійшов агент і запропонував варіант із канадським "Торонто". Довго не роздумував.

Спочатку поїхав до Польщі, а вже звідти перебрався до тодішньої Югославії. У тамтешньому аеропорту на мене вже чекали з квитками на рейс до Канади.

Адаптація пройшла швидко?

— Допоміг українець за походженням Майк Крушельницький, який тоді грав за "Торонто". Він мене буквально всьому вчив. Мову вдалося вивчити років через два, а з партнерами спілкувався переважно жестами. Із Майком розмовляли українською.

Заробляли багато?

— Перший контракт був на 150 тисяч доларів на рік. Дали "підйомні" 60 тисяч доларів. Із них приблизно половину забирали податки. А найбільший свій контракт — 850 тисяч доларів — підписав із "Хартфордом". Тоді для захисника це була серйозна сума.

Агента мали?

— Так. Із цими людьми за океаном працюють усі, але деяких треба остерігатися. Приміром, один з них — Віталій Шевченко — мене, а також Дмитра Христича свого часу добре нагрів на гроші.

Битися на льоду доводилося часто?

— Це частина тамтешнього хокею. Пам"ятаю епізод із другого мого сезону в НХЛ. Грали тоді з "Чикаго". В одному з моментів вдало застосував силовий прийом проти одного з гравців суперника. Згодом на ношах його винесли з майданчика. Цього мені не пробачив їхній "поліцейський" Майк Плюссо. Хотів поквитатися. Однак я вчасно зреагував. Уже першим ударом я його "завалив". Було ще багато всякого, але цей епізод найбільше закарбувався в пам"яті.

Кар"єрою в НХЛ задоволені?

— Ніколи ні про що не жалкував. Так сталося, що Кубок Стенлі до Києва не привіз. То й що? Кар"єру ж завершував у Європі, бо травми мені тоді вже добре дошкуляли. Через них досить рано і довелося полишити гру.

Перший контракт був на 150 тисяч доларів

Потім тренував одну з хокейних команд Східної ліги Атлантичного узбережжя. Але це тривало недовго. До того ж почав займатися ресторанним бізнесом. Це забирало купу часу. 2007-го повернувся до Києва, маю бізнес, але б не хотів про нього говорити.

Ви тренуєте молодіжну збірну України.

— Важко доводиться. Свого часу з подачі міністра спорту Валерія Борзова хокей викинули з першої десятки пріоритетних українських видів спорту. Однак і це не головне. Держава не надто охоче вкладає гроші в хокей. Резерв у нас обмежений. Ледь набирається гравців на одну команду. Немає конкуренції — немає прогресу. Така аксіома.

Зараз ви читаєте новину «"Ледь набирається гравців на одну команду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути