середа, 02 лютого 2011 03:45

Купувати треба Торреса

Лондонський "Челсі" придбав Фернандо Торреса, чемпіона світу та Європи у складі збірної Іспанії. За футболіста заплатили захмарні гроші — 58 млн євро. Чи вартий він цього? Чи є у політиці команди із Лондона загроза для світового футболу, адже там зібрана практично збірна світу?

Видається, що так воно і має бути. Ми ж не дивувалися 30 років тому,  коли до київського "Динамо" забирали найкращих футболістів України з метою створення команди міжнародного класу. Тепер клуби, що претендують на європейські трофеї, мають залучати гравців з усієї планети. Інакше програють конкуренцію. Так багато років робить мадридський "Реал". Збірною світу був минулої весни міланський "Інтер", у стартовому складі якого жодного італійця. Іншого шляху до вершин у сучасному футболі не існує. Що у такому випадку мають робити вітчизняні футбольні команди? Які завдання ставити, яких виконавців запрошувати?

У футбольному світі є два способи ведення справ. Клуби тепер — або покупці, або продавці. Перші, маючи для цього ресурси, купують по світу найкращих футболістів, другі — готують їх на продаж. І це не завжди залежить від спортивних досягнень. Команда-продавець інколи здатна перемогти команду-покупця, але за якийсь час кращі гравці першої будуть продані до другої. Щось подібне було й у нас за часів СРСР, коли "Зоря", "Дніпро", "Шахтар" або "Чорноморець" могли виграти у "Динамо". Але це означало лише те, що найкращі футболісти цих команд незабаром опиняться у Києві. Тому "Динамо" 1970–1980-х минулого століття могло гідно грати на міжнародній арені.

Теперішні наші футбольні лідери, видно, так і не визначилися, хто вони? Покупці чи продавці? Якщо покупці, то чому до Донецька та Києва йдуть лише маловідомі іноземці, а справжніх міжнародних зірок серед новачків "Шахтаря" і "Динамо" немає? Якщо продавці, то чому футболістів цих команд не купують найбагатші клуби світу? Андрій Шевченко — виняток із правила.

Мені здається, що ця невизначеність і не дає нашим лідерам знайти своє справжнє місце у футбольній Європі. Бо коли ми — продавці, то немає сенсу платити шалені мільйони за маловідомих гравців, аби потім не знати, що з ними робити. Коли ж ми — покупці, то купувати слід футболістів рівня згаданого вище Торреса. Щоб мільйонні витрати приносили якщо не Кубок європейських чемпіонів, то хоч реальні шанси за нього боротися.

Зараз ви читаєте новину «Купувати треба Торреса ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути