четвер, 29 травня 2008 18:47

Кожному клубу на прем"єр-лігу треба дати 5 мільйонів гривень

27 травня у готелі "Київ" зібралися власники вищолігових футбольних клубів. Вони мали дати остаточну відповідь, чи проводитиме прем"єр-ліга чемпіонат-2008/09.

За 10 хв. до початку на чорному "мерседесі" приїжджає президент київського "Динамо" Ігор Суркіс, 49 років.

— Треба сьогодні уже щось вирішити, — каже журналістам. — Невдовзі чемпіонат треба розпочинати, а ніхто нічого не знає: чи буде Суперкубок, коли розпочинати чемпіонат.

Під"їжджає власник "Дніпра" 44-річний Ігор Коломойський.

— Що, невже я запізнився? — дивується. — Чи буде сьогоднішнє зібрання останнім? Цього ніхто не знає. Головне, щоб настрій після зустрічі був кращим, ніж перед нею.

На перші подібні збори Коломойський приїхав у спортивній формі та кросівках. Тепер він у темно-синьому костюмі та сорочці без краватки. Запитую, чому в такому офіційному одязі сьогодні.

— Так я ж тоді з аеропорту їхав, а тепер — з дому, — відповідає.

Президент Національної федерації футболу Григорій Суркіс, 58 років, запізнюється на 2 хв. Він виходить з "мерседеса", яким керує сам.

— Ноу комментс, — відповідає на прохання про інтерв"ю. — Усе після зустрічі.

Суркіс-старший перший залишає зібрання. Виходить за півтори години. Випадкові перехожі, побачивши президента ФФУ, зупиняються і слухають його.

— Рішення щодо прем"єр-ліги прийняте, — повідомляє Григорій Михайлович. — Технічні питання ще обговорюються власниками клубів. У наступному чемпіонаті гратимуть 16 команд: 14 із тих, хто брав участь у минулому турнірі, і два дебютанти.

Президент ФФУ запевняє, що ніхто з його відомства у прем"єр-лізі не працюватиме.

— Чому Григорій Суркіс раніше за інших залишив зустріч?

— У нього були справи, — пояснює згодом брат голови Федерації Ігор. Президенти з"являються за дві з половиною години. — Суть питання Григорій вхопив.

Власник "Шахтаря" Рінат Ахметов, 41 рік, повідомляє, що виконуючим обов"язки президента прем"єр-ліги обрано власника ФК "Харків" Віталія Данилова.

— Я не голосував за нього, бо Данилов має відношення до однієї з команд. Інша кандидатура — Равіль Сафіуллін. Я і його не підтримав, бо Равіля Сафовича пов"язують із "Шахтарем".

На запитання про свою кандидатуру щодо президентства, Ахметов відповідає коротко і невизначено:

— Професіонал, а національність значення не має.

Запитую про вступний внесок до нової організації.

— Скільки треба, стільки і заплатимо, — відповідає мільярдер.

— Вибори повноцінного президента прем"єр-ліги призначено на 15 липня. Того ж дня відбудеться матч на Суперкубок між "Шахтарем" і "Динамо". Він пройде у Полтаві, що виграла це право у Харкова. Чемпіонат стартує наприкінці липня, — повідомляє виконувач обов"язків президента прем"єр-ліги Віталій Данилов.

Каже, що орієнтовний вступний внесок до прем"єр-ліги — 5 млн грн.

Запитую у власника київського "Арсеналу" Вадима Рабиновича, 54 роки, де гратиме його команда наступного чемпіонату.

— Реконструкція "Олімпійського" почнеться у жовтні. До того часу домашні матчі проводитиме там. А потім президент "Динамо" Ігор Суркіс пообіцяв нам в оренду динамівський стадіон.

Найкраще прем"єр-лігу організували в Англії

Прем"єр-ліга — автономна організація, до якої входять власники або керівники найсильніших клубів країни. Вони вирішують організаційні питання щодо проведення чемпіонату: визначають його формулу, кількість учасників, гонорари арбітрам, реалізацію телевізійних прав.
Найуспішніший проект — англійська прем"єр-ліга. Вона була створена 1992 року. Узимку за право транслювати матчі турніру впродовж трьох сезонів телекомпанії заплатили $3,2 млрд, а сукупна річна зарплатня футболістів Ліги сягнула $2 млрд.
2001-го прем"єр-лігу створила Росія. Ініціатором був тодішній президент "Зеніту" Віталій Мутко, який нині очолює Російський футбольний союз. Монополістом із трансляції всіх матчів є телекомпанія "НТВ+", що навесні заплатила за це право $92 млн.
В Україні президенти клубів прем"єр-ліги планують створити фонд. Найбільше грошей із нього отримуватиме команда, яка посяде 14 місце. За 15 і 16 місця не платитимуть нічого.

Зараз ви читаєте новину «Кожному клубу на прем"єр-лігу треба дати 5 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути