Ексклюзиви
четвер, 11 вересня 2008 19:39

Казахстанський клубний футбол схожий на наш

Казахстан ніколи не був футбольним краєм. За історію радянського футболу звідси не вийшов жоден футболіст міжнародного класу, а єдина у вищій союзній лізі команда — "Кайрат" — ніколи нічого не вигравала. Тож говорити про футбольну лихоманку перед грою національної збірної Казахстану проти України не доводилося.

В аеропорту Алма-Ати, яку казахи тепер пишуть одним словом Алмати, збірну України зустрічала вночі (літак із Києва прибув опівночі) приблизно з десяток уболівальників у формі… московського "Спартака". Було також кілька хлопців у синьо-жовтих футболках, які із працівниками аеропорту завзято фотографувалися з Андрієм Шевченком і брали в нього автографи. Навіть дівчина у віконці паспортного контролю намагалася підсунути Андрієві щось на підпис.

Футбольне життя Казахстану, якщо вірити місцевій російськомовній пресі, крутиться навколо чемпіонату Росії. Є в місті й обов"язкові спортивні бари із розвішаними на вході запрошеннями подивитися англійську прем"єр-лігу. Коли ж я запитав у місцевих колег про чемпіонат Казахстану, мені почали розповідати про відбірний турнір до Кубка світу. Лише з третьої спроби я пояснив, що саме хочу почути, на що мені відповіли без ентузіазму та належної поінформованості.

Купити футболку національної команди практично неможливо

Казахстанський клубний футбол схожий на наш. Футбольні команди також іграшки місцевих багатіїв. Та якщо в нас футбольні команди цікавлять, окрім їх спонсорів, ще й уболівальників, нехай і не дуже численних, то у казахів і цього практично немає.

Гра національної збірної є для жителів Алма-Ати приблизно тим самим, що й для жителів Львова — приводом раз чи два на рік сходити на стадіон. Тому головна арена колишньої столиці, зазвичай порожня, живе не "внутрішнім", а "зовнішнім" життям — під трибунами центрального стадіону безліч офісів, магазинів і ресторанів швидкої їжі.

Купити футболку національної команди Казахстану практично неможливо. Навіть під стадіоном перед грою продавали лише "фанатські" футболки із написом російською "болеем за Казахстан".



Футбол. Кубок світу-2006. Відбірний турнір. Група 6. 2 тур

Казахстан — Україна — 1:3 (0:1)

10 вересня. Алмати. Центральний стадіон. 20 тис. глядачів (розрахований на 26 424).

Суддя: Ф. Бріх (Німеччина)

Казахстан: Лорія, Азовський, Кучма, Смаков, Ірисметов, Карпович, Скорих, Балтієв (Узденов, 87), Асанбаєв (Байжанов, 73), Жумаскалієв (к), Остапенко. Тренер: Арно Пайперс (Нідерланди).

Україна: Пятов, Ярмаш, Михалик, Кучер, Шевчук, Тимощук, Левченко, Назаренко (С. Кравченко, 81), Алієв, Шевченко (к) (Воронін, 88), Селезньов (Гоменюк, 86). Тренер: Олексій Михайличенко.

Голи: Назаренко (45, 80), Шевченко (54), Остапенко (68).

Попередження: Азовський (26), Ярмаш (58), Ірисметов (63), Кучма (66).

Хорватія — Англія — 1:4

Андорра — Білорусь — 1:3

Наступні матчі:

11 жовтня (субота)

Україна — Хорватія

Англія — Казахстан

Примітка: переможець відбірного турніру автоматично потрапить до фінальної частини Кубка світу-2010. Вісім із дев"яти команд, що посіли другі місця, зіграють у матчах плей-офф 14 (субота) і 18 (середа) листопада 2009 року

Зараз ви читаєте новину «Казахстанський клубний футбол схожий на наш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути