пʼятниця, 10 лютого 2012 07:45

Капелло залишив збірну Англії

Автор: фото: REUTERS/Nigel Roddis
  Повноцінну тренерську діяльність Фабіо Капелло розпочав 1991 року. Вигравав чемпіонати Італії та Іспанії
Повноцінну тренерську діяльність Фабіо Капелло розпочав 1991 року. Вигравав чемпіонати Італії та Іспанії

65-річний Фабіо Капелло залишив посаду головного тренера збірної Англії, суперника України у груповому турнірі Євро-2012 та відборі на Кубок світу-2014. У середу ввечері італійський фахівець подав у відставку, яку прийняло керівництво англійської футбольної асоціації ФА.

Причина рішення Капелло — втручання ФА у внутрішні тренерські справи. 23 жовтня минулого року відбувся матч місцевої прем'єр-ліги між "Квінз Парк Рейнджерс" та "Челсі". Під час його гравець "Челсі" Джон Террі вилаявся на адресу захисника суперника Антона Фердінанда: "Пішов ти, чорномазий". Террі звинуватили у расизмі. Остаточне судове рішення у цій справі ухвалять 9 липня. Чемпіонат Європи до того часу закінчиться, і за Террі можна взятися серйозно. Недавно за расизм вісім матчів був поза грою форвард "Ліверпуля" Луїс Суарес. Але він уругваєць, інтересів збірної Англії дискваліфікація ніяк не зачіпала. Террі — стрижневий оборонець національної англійської команди.

ФА вирішила половинчасто: Террі може грати до 9 липня, але у нього відбирають пов'язку капітана збірної Англії. Капелло ще міг би зрозуміти відсторонення Джона від команди у рамках боротьби з расизмом. Але рішення стосовно капітанської пов'язки мав приймати виключно тренер. Він має досвід усунення Террі від капітанства за те, що той переспав із колишньою дружиною партнера по збірній — Вейна Бріджа. Тепер Капелло поставили перед фактом, і він стерпіти цього не міг.

ФА полізла не в свої справи. Але водночас очевидно, що місцеві чиновники ніколи не пішли б на конфлікт із норовливим Капелло, якби були задоволені його роботою. Італієць прийняв збірну на початку 2008 року в ранзі топ-тренера. Він виграв практично все що можна з клубами, власники яких не обмежували Фабіо у витратах на придбання потрібних йому гравців. Але ніколи не працював із національною командою — робота в Англії була першим таким досвідом. Початок кар'єри Фабіо на Туманному Альбіоні був успішний: збірна без проблем подолала відбір на Кубок світу-2010, а британська преса, готова розтерзати будь-кого, відгукувалася про наставника надзвичайно шанобливо. Так було до першого провалу: на позаторішній мундіаль Англія їхала як один із фаворитів, а вилетіла у 1/8 фіналу, показавши безбарвну гру. Тоді тренеру згадали небажання відходити від схеми 1-4-4-2, у рамках якої неможливо поєднати двох лідерів півзахисту, Франка Лемпарда і Стівена Джеррарда.

Відбір на Євро-2012 Англія пройшла не так упевнено, як попередній, але перше місце в групі посіла. У Капелло нарешті знайшовся добрий воротар. Тренер вирішив проблему "Джеррард — Лемпард", зменшив залежність від Руні та в окремих матчах грав з одним форвардом, варіюючи тактику. Але Англія втратила в якості гри настільки, що як фаворита Євро-2012 її не розглядають, віддаючи цей статус Іспанії, Німеччині та Нідерландам.

Головним кандидатом на заміщення Капелло називають Гаррі Реднаппа. До кінця клубного сезону він паралельно працюватиме у лондонському "Тоттенхемі", а потім зосередиться на роботі з національною збірною.

Фабіо Капелло не раз заявляв, що футбол — не головне в його житті. Схоже, віковий тренер більше не практикуватиме. Щоправда, цілком імовірно, що влітку новий наставник знадобиться міланському "Інтеру", який Капелло ледь не очолив улітку 2006 року. Потім від цих контактів відхрестився, заявивши, що відданий "Мілану", з яким і зробив собі ім'я на початку 1990-х.

Зараз ви читаєте новину «Капелло залишив збірну Англії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути