Ексклюзиви
неділя, 17 вересня 2006 16:27

"Італійці називали мене Білим"

Автор: фото: reuters
  Сергій Лебідь відмовився прийняти італійське громадянство
Сергій Лебідь відмовився прийняти італійське громадянство

Cергій Лебідь, 31 рік, шестиразовий чемпіон Європи з кросу, став абсолютним рекордсменом за цим показником. Він — єдиний європеєць, який складає гідну конкуренцію африканцям. Сім років виступав за італійський клуб "Ковер". Один із найоплачуваніших українських легкоатлетів.


Де ви жили в Італії?

— Мав розкішні апартаменти в передмісті Мілана. Будинок із гаражем розташований у мальовничому куточку поблизу озера. Вранці вийдеш, глянеш навколо — красотища! Там ідеальне місце для тренувань.

Ваша дружина також виступала за "Ковер". Вона ще виходить на доріжку?

— Ні. Три роки тому Олена закінчила кар"єру. Вирішили, що вистачить нам і одного спортсмена. Мої прибутки дозволяють нормально утримувати сім"ю. Тепер дружина домогосподарка. Живемо зараз у Дніпропетровську. А взимку за свій рахунок я їжджу на збори до Швейцарії.

В Італії ви спілкувались зі спортсменами-співвітчизниками?

— Кілька років тому познайомився з Андрієм Шевченком. Обмінялися телефонами. Знаю, що поблизу Флоренції живе велосипедист Ярослав Попович. В Італії його називають спадкоємцем слави Ленса Армстронга. Хотів із Поповичем зустрітися, але не вийшло. Якось у Італії відвідав матч молодіжної збірної України з баскетболу, яку тренував Андрій Шаптала, мій земляк. Вважаю себе гурманом спорту. Найбільше мені подобається футбол. Шкода, що рідний "Дніпро" вибув з єврокубків.

Вам пропонували змінити громадянство?

— Так, італійці наполегливо робили це впродовж п"яти років. Їхні аргументи всерйоз не сприймав. Я народився в Дніпропетровську, побудував тут собі дім. В Італії ж тільки працював.

Кілька років тому обмінялися телефонами з Андрієм Шевченком

Як вас називали італійські уболівальники?

— Б"єндо, що в перекладі означає "білий". Завжди, коли біг, кричали: "Б"єндо, б"єндо". А колишні партнери по "Коверу" називали мене по імені.

В Італії ви більш популярний, ніж удома?

— Так. Хоча інколи і в Україні мене впізнають. Наприклад, кілька років тому в Ужгороді митник перевіряв паспорт. Глянув пильно, поміхнувся і сказав: "Той самий Сергій Лебідь? Чемпіон?". У Донецьку таксист якийсь упізнав. І все. Хотілося б, щоб удома за легкою атлетикою стежили так, як у Італії. Звідти кілька сотень уболівальників їздили на світовий чемпіонат із кросу до Швейцарії. Підтримували своїх, не забували і про мене. Італійські спортсмени також вважають мене своїм. Разом тренуємося та відпочиваємо. За ментальністю італійці схожі на українців. Працювати так працювати, гуляти так гуляти. Тому влився до колективу "Ковера" без проблем.

Забобонним себе вважаєте?

— Перед стартом ніколи не повертаюся до готелю чи роздягальні, навіть якщо щось забув. Перед виходом стараюся посидіти "на дорожку", постукати по дереву.

Ви уже віковий спортсмен для своєї дисципліни?

— Ні. У кросі головне — витривалість, а не швидкість. Та і швидкість у мене ще не впала. Поки що в повному порядку. А от на скільки мене вистачить, не скажу. Усе залежить від особливостей організму. Наприклад, є хлопці, які уже в 30 відверто здають. А є і зворотні прикладі: 50-річна Тетяна Позднякова донині демонструє високі результати в марафоні.

На чемпіонаті світу кожна країна може виставити не більш як шість учасників. На минулорічному турнірі виступали 18 уродженців Кенії.

— Шість африканців виступали за Катар, шість — за Бахрейн. Хлопці змінили свої імена, але бігти від цього гірше не стали. Узагалі зараз треба сто разів подумати, ніж зважитися виступати за іншу країну.

Після того як відомий кенієць Ківен Чероно прийняв громадянство Катару і став Шаахеном, керівництво міжнародної легкоатлетичної федерації поставило шлагбаум для таких переходів. Тепер якщо ти змінюєш громадянство, то два роки не маєш права виступати за свою нову батьківщину. Правильне рішення, бо інакше чемпіонат Європи перетворився б на першість Африки.

Яка ваша спортивна мрія?

— Незмінна — виграти "золото" Олімпіади. Шість років тому в Сіднеї мене з курсу збила спека. В Афінах знову виступив невдало. Останній шанс, сподіваюся, буде через два роки в Афінах.

Їх у мене могло бути і більше, якби крос свого часу не виключили з програми Олімпійських ігор. Якщо не помиляюся, на Олімпіаді-1924 спортсмени бігли в умовах нестерпної спеки. До фінішу добігли тільки 15 атлетів.

1975, 15 липня - народився в Дніпропетровську
1998 - уперше виграв чемпіонат Європи з кросу
2000 - посів сьоме місце на Олімпіаді в Сіднеї
2001 - став другим на чемпіонаті світу
2003 - одружився з Оленою Городничевою, майстром спорту міжнародного класу з легкої атлетики
2004 - став  заслуженим майстром спорту

Зараз ви читаєте новину «"Італійці називали мене Білим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути