Ексклюзиви
понеділок, 09 жовтня 2006 14:55

"Ішов босим через усю злітну смугу"

Автор: фото: REUTERS/Dino Vournas
  Олексій Житник (№77) за минулий сезон заробив три з половиною мільйони доларів
Олексій Житник (№77) за минулий сезон заробив три з половиною мільйони доларів

Олексій Житник, 34 роки, 1992-го став олімпійським чемпіоном і відразу поїхав грати у Національну хокейну лігу. Корінний киянин, він виступає за збірну Росії. Але коли взяв участь у матчі всіх зірок НХЛ, вийшов на лід з українським прапором. Зараз захищає кольори "Нью-Йорк Айлендерс".


Минулий сезон для вас був не зовсім успішним. Чому?

— Дошкуляла травма гомілки. Через неї пропустив усю передсезонну підготовку. Планував забити за "Айлендерс" 7–9 голів. Вдалося відзначитися тільки 5 разів. Зате грав постійно, підтверджуючи свій високий контракт.

До "Айлендерс" у НХЛ ви виступали у "Баффало". Були інші варіанти продовження кар"єри?

— Запрошували "Монреаль", "Колорадо", "Вашингтон" та "Бостон". Керівництво "Баффало" теж було не проти залишити мене. Але пропозиція "Айлендерс" виглядала найпривабливішою. (Житник підписав чотирирічний контракт на $ 14 млн. За минулий сезон заробив $3,515 млн. — "ГПУ").

Яке місце посідає "Айлендерс" за рівнем зарплат?

— Цифри постійно змінюються. Але назагал усе благополучно: клуб має фінансовий запас міцності. "Айлендерс" — не найбагатший клуб НХЛ, але й не найбідніший.

Із Гретцьким зустрічаємося двічі на рік

Як вас називають партнери по команді?

— "Зі". Так, як і в колишніх командах. І тренерам зручно, і мені. Я на такі обставини навіть уваги не звертаю. У "Баффало" мене зрідка називали "Зорро". А найперше прізвисько мені придумали у "Соколі". Називали "Слоном".

До НХЛ ви переїхали саме з Києва. Яку суму отримав "Сокіл" за ваш переїзд до "Лос-Анджелес Кінгз"?

— Можу лише сказати, що обидві сторони залишилися задоволеними угодою. Пригадую, виникли деякі труднощі з моїм переходом. Я виступав за московський ЦСКА і був військовозобов"язаним. Питання вирішили, коли мене перевели до Збройних сил України і списали до запасу.

На матч усіх зірок НХЛ ви виходили з українським прапором.

— Я — українець, який виступає за збірну Росії. В Україну навідуюся щоліта.

Кажуть, у вас три паспорти — український, російський та радянський. Це правда?

— Український та російський точно маю. Можливо, десь валяється і паспорт СРСР.

У Лос-Анджелесі вашими партнерами були зірки світового хокею — Пол Коффі та Вейн Гретцький. Нині підтримуєте з ними стосунки?

— Ні. Погомоніти можемо тільки при зустрічі. Кожний має свої справи. Гретцького бачу двічі на рік, коли граємо проти "Фініксу". Я взагалі домашня людина, тусовок не люблю. Серед колег тримаю постійно зв"язок з Колею Хабібулліним та Русланом Салеєм. Більшу частину вільного часу проводжу в сімейному колі: з дружиною Людмилою та двома дітьми. Аліні 7 років, Максимові9.

Кажуть, у НХЛ новачків часто розігрують. Вас "підколювали"?

— Один прикол досі пам"ятаю. Грав тоді за "Лос-Анджелес". Вилітали на один із поєдинків. Сів у літак, скинув взуття. Трохи задрімав. Просинаюся перед приземленням, бачу: черевиків немає. Переглянув усе навколо — нема. Довелося йти босим через усю злітну смугу. Черевики побачив тільки біля терміналу, де видають вантаж.

Позаминулий сезон ви грали у російському "Ак Барсі". У Казані тоді зібралася збірна світу. Які враження від тієї команди?

— Чемпіонами стати не вдалося. Це погано. Зате вразила фінансова міць клубу, організація справи у Татарстані. Так що я ні про що не жалкую. Атмосфера на наших матчах була подібною до енхаелівської.

Чому не їздили на серпневий збір національної команди Росії?

— Мене туди ніхто не запрошував. Не думаю, що на мене не розраховують, просто до Чикаго приїздили ті російські легіонери, які живуть поруч. Я ж літо завжди проводжу в Києві.

Два попередні роки у Києві проходив міжнародний юнацький турнір на призи Олексія Житника. Організація цього заходу — ваша ініціатива?

— Ні. Знайшлися кілька ентузіастів, моєї заслуги у цьому не було. Цього року змагання не відбулися, у Києві влітку тільки на одній арені не був розморожений лід. Нічого не скажу і про подальшу долю турніру. Зараз в Україні гине не тільки юнацький хокей.

1972, 10 жовтня — народився у Києві
1989 — дебютував у "Соколі"
1991 — перейшов до московського ЦСКА
1992 — став чемпіоном Олімпіади, дебютував у НХЛ
1998 — віце-чемпіон Олімпіади у складі збірної Росії
2004 — гравець російського "Ак Барсу"
2005 — гравець "Нью-Йорк Айлендерс"
Заслужений майстер спорту. Одружений, має двоє дітей

Зараз ви читаєте новину «"Ішов босим через усю злітну смугу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути