середа, 31 березня 2010 18:23

Хокейний клуб можна створити і в Ялті

У Києві створюють клуб "Будівельник" задля виступу в Континентальній хокейній лізі. Нічого несподіваного в цій новині немає. Бо якщо згадати легендарний уже "Сокіл" 1980-х, то його 35 років тому теж створили "із нічого", вигадавши назву і привізши два десятки хокеїстів із Росії. Вони, а також ті, хто прибув із Росії пізніше, вивели в ті часи київську команду до числа найсильніших у СРСР. Вихованці ж київського хокею, який тоді переживав справжній бум, зіграти за "Сокіл" у чемпіонаті СРСР не встигли через зникнення країни.

Тепер історія може повторитися. Для перспектив хокейного бізнесу Київ підходить ідеально: за пристойної гри команди трибуни Палацу спорту будуть заповнені, а телевізійним трансляціям буде забезпечений високий рейтинг. Запитаєте про традиції, про те, що ніякого хокейного "Будівельника" ніколи в Києві не було? Ну то й що? Тепер буде. 30 років тому американці створили хокейні клуби Національної хокейної ліги у тропічних Лос-Анджелесі та Сан-Хосе, де ніхто до цього не бачив ні снігу, ні льоду. Клуби ці процвітають і досі. І в нас, за певних умов, цілком можна створити хокейні клуби в тих же Одесі чи Ялті. Аби лише грали ці команди так, щоб на них ішов глядач.

Єдине, що викликає певні сумніви, так це бізнес-складова нового хокейного проекту. У перші років 10 хокейний "Будівельник" нічого, окрім збитків, не приноситиме. Чи вистачить в інвесторів терпіння? Чи може створюють вони цей клуб не заради бізнес-перспективи, а задля вирішення інших питань? Бо ж пам"ятають ще в Києві проект хокейного клубу "Беркут", засновники якого припинили фінансування команди одразу після того, як не отримали земельної ділянки "під хокейний палац".

"Будівельник" нічого, окрім збитків, не приноситиме

У будь-якому випадку, нову хокейну ініціативу слід вітати. Хоча б тому, що повноцінна європейська столиця без хокею, як видовища, не може бути. Це зрозуміли в набагато менших від Києва столицях Латвії та Білорусі, які мають клуби в Континентальній хокейній лізі. І буде добре, якщо це остаточно усвідомлять у нас.

Останнє питання — що буде із командою "Сокіл", яка в останні роки представляла Київ у міжнародних хокейних змаганнях? Швидше за все, нічого. Аби грати в чемпіонаті України в його теперішньому вигляді, особливих ресурсів не потрібно. Та й білоруська першість теж не вельми дороге задоволення. Хто знає, можливо наявність хокейного "Будівельника" надасть якийсь сенс існуванню "Сокола" з його традиціями та інших хокейних шкіл. А також вдихне нове життя в команди, які продовжують в Україні грати в хокей. Нехай і аматорський. І не лише в Києві.

Континентальна хокейна ліга (КХЛ) — відкрита міжнародна хокейна ліга у Євразії, створена 2008-го. Включає в себе 24 клуби: 21 з Росії та по одному з Білорусі, Латвії та Казахстану.

Завальнюк може стати менеджером "Будівельника"

Віце-президент Федерації хокею України В"ячеслав Завальнюк, 35 років, може стати генеральним менеджером хокейного клубу "Будівельник", який планує вступити до Континентальної хокейної ліги із наступного сезону. Про це пише російська преса.

— Ця інформація не відповідає дійсності, — каже "ГПУ" Завальнюк. — Ніхто мене не призначав на посаду генерального менеджера "Будівельника". Спілкувався з президентом клубу, але конкретних пропозицій не було.

Завальнюк є генеральним менеджером "Сокола". Контракт із клубом розрахований до кінця цього сезону.

— Переговорів про продовження контракту не було, — зауважує.

Цього сезону "Сокіл" дійшов до півфіналу Відкритого чемпіонату Білорусі, де програв мінській "Юності".

— Керівництво клубу ставило серйозніші завдання, але було багато факторів, які завадили їх реалізувати. Один із них — це затримка по зарплаті, яка становить три місяці. Із хокеїстами досі не розрахувалися.

Ірина КОЗЮПА

Зараз ви читаєте новину «Хокейний клуб можна створити і в Ялті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути