Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 01:15

Харків і Львів готуються до Євро заради трьох матчів

Виконком УЄФА остаточно затвердив календар фінального турніру Євро-2012. Згідно з ним, у Харкові та Львові проведуть по три поєдинки впродовж восьми днів - із 9 по 17 червня 2012 року. Тобто всі багаторічні зусилля із підготовки цих міст до європейської футбольної першості завершаться всього лише трьома футбольними матчами. Усі ремонти, будівництва, реконструкції, на які були і будуть витрачені шалені гроші, робляться лише заради восьми днів футбольного фестивалю. Після нього нічого подібного в цих містах не буде в наступні років 30?"40. Чи варті були ті три футбольні матчі величезних зусиль і багатомільйонних інвестицій? Підготовка до Євро-2012 в Україні вже довела, що лише міжнародні футбольні змагання не здатні сприяти прогресу і процвітанню територій, де вони проводяться. Кілька років тому був у боснійському Сараєві. Там навколо стадіону, який приймав відкриття Олімпійських ігор 1984 року, повоєнні цвинтарі, а споруда в занедбаному стані.

Немає сумніву, що європейський футбольний фінал автоматично змушує його господарів збудувати необхідний мінімум спортивних, транспортних і готельних будов. У країнах зі стабільною економікою вони стають потім центрами суспільного життя, як збудований до фіналу Євро-2000 стадіон в Амстердамі. У менш розвинутих країнах такі споруди залишаються пам'ятником події, що відбулася. Наприклад, у Греції чи Португалії частину об'єктів Олімпійських ігор та європейського футбольного чемпіонату 2004 року майже не використовують за призначенням.

Що буде в наших Харкові та Львові після тих трьох футбольних матчів? Чи стануть ці міста транспортними центрами завдяки оновленим аеропортам? Чи будуть нові стадіони заповнюватися не кілька разів на рік, а частіше? Футбол на ці запитання відповіді не дасть. Футбольні команди зіграють у Харкові та Львові свої матчі й поїдуть додому. Ми ж залишимося з усім цим назавжди.

Минулого тижня мої колеги через Молдавію їхали на футбол дорогою, збудованою до Олімпійських ігор 1980 року. Після цього ще довго згадували різними словами і цю дорогу, і ті Олімпійські ігри. Чи не станеться так з об'єктами до Євро-2012? Чи це все будують заради восьми днів і трьох футбольних матчів, чи зведені споруди насправді стануть основою розвитку тих міст, яким пощастило прийняти ігри фінальної частини континентальної першості?

Зараз ви читаєте новину «Харків і Львів готуються до Євро заради трьох матчів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути