вівторок, 05 червня 2018 00:30

"Хацкевич повинен піти у відставку"

— На сьогоднішній день "Динамо" поступається своєму головному супернику — "Шахтареві". Хацкевич зі своїм тренерським штабом не змогли повернути трон до Києва, - каже футбольний коментатор 44-річний Денис Босянок.

На початку 2000‑х працював на матчах італійської серії "А", що транслював телеканал СТБ. Прихильник кальчо — італійського футболу. Проте його улюбленою командою залишається київське "Динамо".

"Динамо" в цьому сезоні не змогло здобути жодного трофею. Зате в основному складі почали грати молоді футболісти. Результати цього сезону — це невисокий рівень команди чи перебудова?

— Виступ у сезоні завжди показує рівень команди. Не виграли чемпіонат, програли Кубок. На сьогоднішній день це рівень команди. Розмови про перебудову — невиправдані. Завжди потрібно дивитися на результат. Я вважаю, що Хацкевич має піти у відставку.

"Динамо" не має концепції розвитку. Тренер повинен бути із власним баченням футболу, твердорукий, із сильною волею. Із усіх учнів Лобановського тільки Ребров побудував свою команду. Самостійний ще був Сьомін у 2008–2009 роках. Усі інші нічим не відрізнялися.

Президент Ігор Суркіс має будувати стратегію клубу навколо власних гравців чи орієнтуватися на трансферний ринок?

— Звичайно, що потрібно вирощувати власних футболістів. Стратегія повинна працювати на клуб. "Динамо" має заслужене ім'я в Європі. Це не природний шлях, якщо робити ставку на легіонерів. Київська команда має славитися своїми вихованцями.

Головним досягненням цього сезону є молодь. Зможе "Динамо" будувати команду навколо власних вихованців?

— Головним досягненням і радістю цієї команди є те, що на вустах уболівальників — прізвища Циганкова, Шапаренка, Бесєдіна. Важливо, що вони пробилися до першої команди та грають із пристрастю. А Циганков узагалі показує клас. Слава Богу, що дитяча школа "Динамо" почала готувати футболістів, які претендуватимуть на вихід на міжнародний рівень.

Олександр Хацкевич працював із молодіжними командами "Динамо", збірною Білорусі. Можливо, йому не вистачає досвіду управління великою командою?

— Хацкевич замало потренував, щоб можна було говорити про нього як про сформованого тренера. Не бачу в нього поки що рис дорослого, самостійного тренера. Мені здається, що білорус зарано кинув молодіжний футбол, щоб тренувати велику команду (після "Динамо-2" одразу очолив збірну Білорусі. — ГПУ). Потрібно було отримати досвід на рівні слабших команд. Для "Динамо" в нього відбувається швидкий перехід. Я поки що не бачу тренера Хацкевича з індивідуальним стилем.

Наскільки ви стежите за молодіжними ­командами "Динамо"? Хто із молодих гравців на підході?

Про молодих вихованців "Динамо" ще рано говорити як про явище. Нехай доводять своє право грати в першій команді. Головне — вчасно перевести молодого футболіста з юнацького футболу в дорослий, як це було із Циганковим. Щоб гравець не просто перейшов до головної команди, а зміг там щось показати.

Наступного сезону в Києві працюватиме селекціонер Євген Красников. Він відомий своєю роботою в "Металісті" та збірній України. Він зможе зробити "Динамо" кращим?

— Красников — не нове ім'я в українському футболі. Принципи його роботи відомі. Для нього пріоритет — гравці з Латинської Америки. Буде цікаво спостерігати, кого він привезе.

Вже відомо, що Хачеріді, Мбокані, Мораес покидають команду. Є ще гравці, які повинні залишити "Динамо"?

— Я думаю, можна вже говорити й за Дерліса Гонсалеса. Йому, як і частині легіонерів, не вистачає мотивації. Той же Мбокані за рівнем — найкращий форвард чемпіонату, але вже давно без пристрасті. Це вказує, що йому тут не комфортно, нецікаво грати, він тільки отримує зарплату. Питання в тому, що футболісти, на яких витрачали великі гроші, на яких сподівалися у вирішальних матчах, навесні виявилися пшиками, майже не грали. Особливий момент — Самбрано (перуанський центральний захисник, якого залучили взимку і який не зіграв жодного матчу за півроку. — ГПУ). Він — ілюстрація служби, яка займається добором новачків для "Динамо". Навіщо цей футболіст "Динамо"? Яку користь він приніс?

Які позиції перш за все потребують підсилення?

— Я давно волаю, що в "Динамо" давно немає класного центрального півзахисника. Немає диригента атак. Команді потрібен ідеолог у середині поля, футболіст, який вестиме гру команди. Останнім таким футболістом був Роман Єрьоменко. Флоріна Черната народ любив, він був нестандартний гравець. Можливо, не влаштував тренерів "Динамо" фізично. Були сподівання на Юнеса Беланда, але його повністю не розкрили в Києві. Ідеолог — це не кінь, грубо кажучи, а людина, яка вміє творити.

Центр оборони — слабкий. Беруть на цю позицію не найсильніших гравців. Вони нічим не сильніші від тих, що грають в Україні. Центральний захисник і центральний півзахисник — це стрижень команди, ці футболісти мають бути з найбільшим ігровим інтелектом.

У цьому сезоні в "Динамо" змінилися чотири воротарі. Чому після Шовковского це питання стало наскільки гострим?

— Я не думаю, що воротарська проблема велика. Навесні всі побачили, що Денис Бойко напомилявся. Але я вважаю, що він все одно хороший воротар. Шовковський за останні 20 років був монументом. Інші воротарі нездатні замінити його. Бойко — фізично та психологічно хороший голкіпер. Йому потрібна довіра. Я не бачу потреби запрошувати іноземця на цю позицію.

"Динамо" здатне наступного сезону поборотися за чемпіонство?

— Не сумніваюся у цьому.

Був чемпіоном області серед юніорів

Денис Босянок народився 8 лютого 1974 року в місті Первоуральськ Свердловської області в Росії. Коли йому було 3,5 року, родина переїхала до селища Березанка на Миколаївщині.

Із шостого класу почав займатися футболом у дитячо-юнацькій спортивній школі. Був чемпіоном Миколаївської області серед юніорів.

1996 року закінчив Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тоді ж почав працювати на телебаченні.

З 1997-го працює у телекомпанії "Поверхность-ТВ". Спеціалізація — італійський футбол і національна хокейна ліга Північної Америки.

Захоплюється рок-музикою.

Уболіває за київське "Динамо", симпатизує збірним Італії, Нідерландів та Ірландії.

— Усіх їх не буде на Кубку світу-2018. Тож найцікавіші для мене команди Марокко і Данії. Але спостерігатиму за турніром без особливої пристрасті. Матчі коментуватиму в інтернеті, — каже.

Одружений, виховує двох синів.

Зараз ви читаєте новину «"Хацкевич повинен піти у відставку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути