середа, 13 січня 2010 18:56

Георгій Зантарая почав тренуватися 2 січня

Автор: фото з особистого архіву Георгія Зантараї
  Георгій Зантарая в Іспанії під час одного з турнірів
Георгій Зантарая в Іспанії під час одного з турнірів

Дзюдоїста 22-річного Георгій Зантарая вважають одним із найкращих спортсменів України. Торік він виграв чемпіонат світу, став срібним призером першості Європи і очолив світовий рейтинг у ваговій категорії до 60 кг. За оцінками української преси, Зантарая увійшов у п"ятірку найкращих вітчизняних спортсменів 2009-го.

За рік ви виграли майже все, що можна виграти. Очікували такого?

— Ви правильно сказали — майже все. У мене нема головної нагороди — олімпійської. Тому принаймні до 2012 року заспокоюватися чи почивати на лаврах не можу. 2 січня почав тренуватися. Відзначаючи Новий рік, лише пригубив шампанського із рідними.

Ваш земляк Каха Каладзе не вживає спиртного. Навіть вина, яким славиться Грузія.

— Я спробував і вино, і міцніших напоїв. Хіба ж я не людина? Але одна річ спробувати, інша — споживати. Так, іноді траплялося, що під час якогось свята був напідпитку. Але контролювати себе можу.

Не шкодували, що завершився минулий, успішний для вас, рік?

— Озиратися нема часу. Треба зробити так, щоб пережити ще кращі миттєвості. Та й змагальний графік у мене щільний. 12 січня (розмова відбувалася 11 січня. — "ГПУ") летимо до корейського Сувону, де 16-го починається турнір, на який запрошують лише перших 16 дзюдоїстів згідно зі світовим рейтингом у кожній ваговій категорії.

Реально там перемогти?

— Спробую. Хоча приховувати не буду — перебуваю не в кращій формі. У Сувоні випробую свої сили, то буде перший етап підготовки до чемпіонату Європи. Вигравати всюди важко. Після чемпіонату світу я виступав на двох турнірах і обидва провів "на зубах". І якщо на світовому Гран-прі в Абу-Дабі виграв, то на Великий Шолом в Токіо сил не вистачило.

Спробував і вино, і міцніших напоїв. Хіба ж я не людина?

Ви ще виступаєте на клубному рівні?

— Якщо є нагода заробити, то чому нею не скористатися? Хоча змагальний чинник у клубних виступах також відіграє свою роль. Торік я представляв відразу три клуби — з румунським "Ліберті" виграв внутрішній чемпіонат, із німецьким "Етлінгеном" посів третє місце в бундеслізі, із турецькою командою ми були третіми в єврокубках. Виступаю за клуби вже три роки і за весь той час програв лише одну сутичку.

2010-го ваша клубна кар"єра продовжиться?

— Так. Щоправда, тепер буду виступати лише за одну команду — у складі чемпіонів бундесліги "Обестдера". Вони збирають найсильніших європейських борців. З умовою, що в рамках одного туру в їх складі може бути не більше як двоє легіонерів.

Коло ваших потенційних опонентів розширюєте?

— Щороку з"являються сильні молоді борці, здатні здивувати всіх. Тим же, кого перемагав торік, мене важко чимось здивувати. Шкода, що не можу зустрітися з триразовим олімпійським чемпіоном у своїй ваговій категорії японцем Тадахіро Намурою — він уже не бореться. Бачив безліч сутичок цього азіата. Хотів би досягти таких вершин.

Зараз ви читаєте новину «Георгій Зантарая почав тренуватися 2 січня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути