четвер, 22 грудня 2011 06:00

Футбольного бізнесу в нас не було ніколи

В Італії новий скандал навколо футболу. Заарештували 17 осіб, яких підозрюють в організації договірних матчів. Серед затриманих відомі футболісти. У цьому повідомленні немає нічого нового. Ще в далекому 1980-му за участь у договірних матчах дискваліфікували Паоло Россі, найкращого тоді нападника Італії. Через два роки Россі у складі національної команди Італії став чемпіоном світу, забивши м'ячів більше за всіх.

І тоді, коли ми жили ще у СРСР, і тепер, коли ми живемо в незалежній Україні, нічого подібного в нашому футболі бути не могло. І не тому, що в нас не було договірних матчів. 1973-го в чемпіонаті СРСР скасували нічиї, а згодом ввели ліміт на ці ж нічиї. Офіційно це зробили для підвищення видовищності футбольних поєдинків. Насправді ж причиною було те, що команди просто домовлялися зіграти внічию і поділити очки.

Майже 40 років у нашому футболі ведуть розмови про ігри із заздалегідь визначеним результатом, але далі за балачки справа практично ніколи не заходить. Такі розмови були і наприкінці 2011-го, коли низка людей від тренерів до президентів клубу відкрито говорили про те, що в нашому футболі існує корупція. І знову наслідків ніяких. Поговорили і все.

Навряд чи варто закликати вітчизняних правоохоронців, аби ті, за прикладом своїх італійських колег, всерйоз взялися за футбольних махінаторів. Слідчим органам і без цього є чим займатися. До того ж багато хто вважає, що подібні розслідування завдадуть шкоди нашому футболу, зіпсують його імідж.

То чому ж не дбають про імідж свого футболу в Італії або Туреччині, де теж нещодавно прогримів футбольний скандал з арештами і судами? Напевно тому, що в цих країнах футбол є великим бізнесом. А для успіху справжнього бізнесу потрібна бездоганна репутація. Ті, хто продають футбольне видовище, мають гарантувати покупцям, що воно справжнє, а не підтасоване.

У нас справжнього футбольного бізнесу не було ніколи. Можливо, тому нікого реально не турбує репутація команд, тренерів, гравців та арбітрів, які спокійно сприймають звинувачення на свою адресу, не звертаючись з вимогами спростувати недостовірну інформацію, яка завдає шкоди їхній репутації.

Видається, що насправді боротися із футбольними махінаціями в нас будуть лише тоді, коли наш футбол стане справжнім бізнесом. Коли це станеться, невідомо. Можливо, до того часу в українському футболі вже не буде приводів для скандалів.

Зараз ви читаєте новину «Футбольного бізнесу в нас не було ніколи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути