вівторок, 18 серпня 2009 17:53

Футбольним клубам вигідніше самим продавати право на трансляцію матчів

Українська прем"єр-ліга (УПЛ) була створена понад рік тому. На думку багатьох футбольних фахівців та уболівальників, минулий чемпіонат України з футболу, що проводиться під її егідою, був одним із найгірших по організації. Невміло складений календар, постійні та часто незрозумілі перенесення матчів, організація телевізійних трансляцій поєдинків на рівні допотопних часів, погане забезпечення безпеки на трибунах, відлякування, а не залучення спонсорів — головні підсумки роботи керівництва цієї організації.

Легітимність самої ліги та її президента Віталія Данилова опинилася під великим сумнівом. 6 липня 2009 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною реєстрацію УПЛ — у Статуті були відсутні які-небудь згадки про цілі її діяльності. А це порушення Господарського кодексу України. 17 липня 2009-го на засіданні Контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу України (КДК ФФУ) було вирішено визнати вибори президента УПЛ, які відбулися 1 липня, — такими, що не відповідають вимогам його Статуту і нормам законодавства.

Стало очевидно — ця "громадська неприбуткова організація", головною метою якої було отримання прибутку від футболу, явно займається не своєю справою.

Про непрофесіоналізм керівництва прем"єр-ліги можна писати саги. Адже воно програло справу в Окружному адміністративному суді міста Києва саме через те, що Статут цієї організації мав серйозні юридичні помилки. Очевидно, через невпевненість у власній правоті вони не поспішали подавати апеляцію. Тоді на допомогу прийшла Федерація футболу України. Вона заради порятунку чемпіонату ухвалила рішення підписати угоду між ФФУ і УПЛ про передачу прав на організацію та проведення змагань і комерційних прав у розпорядження УПЛ. А також запропонувала терміново внести зміни до Статуту і реєстраційних документів. Замість подяки керівництво прем"єр-ліги звинуватило своїх рятівників у всіх смертних гріхах.

Данилов, роблячи дрібні капості, шкодить усьому українському футболу

Не минула легко й історія з відмовою проханню футбольного клубу "Металіст" перенести матч із ФК "Львів" після найважливішого матчу Кубка УЄФА, коли вже на третій день харків"яни з ризиком травм грали на справжньому болоті. Схоже, упереджене ставлення до "Металіста" почало виявлятися і в новому сезоні. Президент клубу Олександр Ярославський заявив, що "дирекцією прем"єр-ліги в ультимативному порядку був перенесений з 22.08.09 на 23.09.09 матч ФК "Металіст" (Харків) — ФК "Шахтар" (Донецьк)". Думкою "Металіста" із цього приводу не цікавилися. У той же час аналогічне прохання харків"ян про зміну дати проведення матчу шостого туру національної першості із запорізьким "Металургом", задоволена не була.

"Металіст" і "Шахтар" цього сезону борються за вихід у груповий турнір Ліги Європи. І коли одній команді йдуть на зустріч, а іншу ставлять у невигідне становище, страждає не окремо взятий клуб. Адже від успішного виступу всіх без виключення наших команд безпосередньо залежить рейтинг України. Отже, Данилов, роблячи дрібні капості "Металісту" і його президентові, насправді шкодить усьому українському футболу.

Можливо, скоро він почне мстити й "Арсеналу". Керівництво футбольного клубу наполегливо добивається від президента УПЛ звіту за витрачені гроші футбольних клубів, які є засновниками прем"єр-ліги. Крім того, "Арсенал" звинувачує одного з керівників УПЛ у спробі службової фальсифікації та навіть вимагає порушити кримінальну справу. А ще "каноніри" питають, чому клуб не отримав ні копійки за продаж телетрансляцій матчів. Варіантів відповідей не так уже й багато: або гроші хтось "затис", або прем"єр-ліга не заробляє на трансляціях матчів практично нічого.

Не тільки "Арсенал", але і багато інших клубів зрозуміли, що краще право на продаж трансляцій матчів з їхньою участю прем"єр-лізі не передавати. Додатковим аргументом для цього стали результати проведеного тендеру УПЛ на право висвітлення чемпіонату України з футболу. Його переможцем став телеканал "Україна", який підписав із прем"єр-лігою договір на найближчі два сезони — 2009–2010-й та 2010–2011 років. Проте на цьому каналі транслюватимуться лише матчі за участю донецького "Шахтаря". При цьому нерідко в записі. А решта кількох матчів — на малодоступному телеканалі "Футбол" і на Першому Національному. Такі умови висвітлення чемпіонату серйозних спонсорів не привернуть. Недаремно експерт Центру комунікаційних досліджень Роман Пригожий у своєму інтерв"ю УНІАН висловив думку, що самостійна реалізація футбольними клубами прав на трансляцію матчів може дати добрі результати як самим клубам, так і телевізійним каналам.

Зараз ви читаєте новину «Футбольним клубам вигідніше самим продавати право на трансляцію матчів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути