вівторок, 23 листопада 2010 18:38

Феттель став наймолодшим чемпіоном "Формули-1"

Автор: фото з сайта www.wikimedia.orgч
  Себастьян Феттель упродовж сезону ніколи не очолював залік пілотів
Себастьян Феттель упродовж сезону ніколи не очолював залік пілотів

У минулі вихідні Гран-прі Абу-Дабі завершив 61-й чемпіонат із автоперегонів "Формула-1". Чемпіоном світу став німець 23-річний Себастьян Феттель із команди "Ред Булл". Австрійська стайня завоювала Кубок Конструкторів.

— Об'єктивно сезон оціню на десятку за 10-бальною системою, а необ'єктивно поставлю одинадцятку, — каже "ГПУ" Максим Подзігун, 25 років, телекоментатор "Формули-1". — Цей рік перевершив усі очікування, особливо після не дуже оптимістичного початку. Перші перегони сезону, Гран-прі Бахрейну, пройшли доволі нудно. Далі було багато хвилюючих сценаріїв. На чемпіонське звання в останніх перегонах претендували четверо пілотів — іспанець Фернандо Алонсо з "Феррарі", австралієць Марк Веббер, німець Себастьян Феттель із "Ред Булла" та британець Льюїс Гемілтон із "Макларен". Зрештою, чемпіоном став не той, хто був фаворитом, і не той, хто був на другому місці. Можна сказати, що вкотре "Формула-1" підняла планку за інтригою і за рівнем конкуренції в чемпіонаті.

Ситуації, коли четверо гонщиків претендують на чемпіонство в останніх перегонах, не було ніколи. Востаннє щось подібне трапилося 2007 року. Тоді було троє претендентів і чемпіоном із відставанням в одне очко від другого місця став фін Кімі Райкконен із "Феррарі".

Протягом чемпіонату п'ять різних гонщиків лідирували в загальному заліку (четверо вище названих і британець Дженсон Баттон із "Макларена". — "ГПУ"). Сезон закінчився тим, що в лідери вийшов шостий пілот, який і виграв титул. Це показник того, якою непередбачуваною була боротьба.

Герой сезону

— Героями можна назвати всю п'ятірку. Повернувся в боротьбу за чемпіонство Гемілтон. Баттон у ранзі чемпіона світу перейшов до нової команди і все одно зміг претендувати на титул. Марка Веббера ніхто не розцінював як реального конкурента. Усередині сезону здавалося, що в Алонсо немає шансів. Але Фернандо зміг мотивувати свою команду, і вони повернулися в боротьбу. Феттель виграв чемпіонат. Німець узагалі став наймолодшим чемпіоном в історії "Формули-1".

Розчарування

— Напевне, усі насамперед мають на увазі семиразового чемпіона світу німця Міхаеля Шумахера із "Мерседес" (завершив сезон на дев'ятому місці. — "ГПУ"). Він не виправдав очікувань. Уболівальники німця були розчаровані навіть фактом його повернення у "Формулу-1". Вони розуміли, що вік бере своє. Красива крапка, що її Шумахер поставив на Гран-прі Бразилії 2006-го, виявилася комою. Можливо, наступного року він зможе відігратися. Також розчарував бразилець Феліпе Масса з "Феррарі" (став шостим. — "ГПУ").

Найкращі перегони

— Гран-прі Абу-Дабі, останні перегони сезону, були цікавими через інтригу в чемпіонаті. Але з точки зору боротьби на трасі ми не побачили нічого особливого. З-поміж решти етапів можна виділити Гран-прі Італії, Австралії, Монако, Південної Кореї, Туреччини, Канади.

Зараз ви читаєте новину «Феттель став наймолодшим чемпіоном "Формули-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути