Ексклюзиви
пʼятниця, 20 червня 2008 18:00

Федотенко та Понікаровський не закінчили сезону через травми

Сезон у північноамериканській хокейній лізі (НХЛ) завершився. Його тріумфатором став "Детройт Ред Вінґз". Підопічні Майкла Бебкока виграли Кубок Стенлі, перемігши у фінальній серії "Піттсбург Пінґвінз" — 4:2. Вирішальну перемогу "Детройт" здобув на виїзді — під куполом 47-річної, найстарішої у НХЛ, піттсбурзької "Меллон Арени".

"Детройт" узяв Кубок Стенлі водинадцяте. Це третій показник серед енхаелівських команд. Більше трофеїв здобували тільки "Монреаль" (24) та "Торонто" (13).

Трофей став для "Детройта" четвертим за останні 11 років (1997, 1998, 2002, 2008). Це найкращий показник серед усіх команд НХЛ цього часового проміжку. Нинішньою перемогою "детройтці" мають завдячувати "донорам" із Європи, оскільки гру команди визначають легіонери — сім шведських хокеїстів, росіянин Павло Дацюк, чех Іржі Гудлер та Валтері Філпула із Фінляндії.

Також у "Детройті" грає найстаріший хокеїст ліги — захисник 46-річний Кріс Челіос. Свою першу шайбу в НХЛ він закинув 8 березня 1984 року, на 12 днів раніше, ніж народився Філпула.

"Детройт" виграв ще й регулярний чемпіонат. Проте головна зірка сезону грає в іншій команді — "Вашингтон Кепіталз". Йдеться про російського нападаючого 23-річного Олександра Овечкіна. Він закинув 65 шайб. Це найкращий показник у НХЛ за останні 12 сезонів. Овечкін став найкращим сезонним снайпером в історії "Вашингтона". Недаремно йому запропонували 13-річний контракт, упродовж якого форвард отримає $124 млн. Олександр Великий (прізвисько Овечкіна. — "ГПУ") став першим хокеїстом в історії НХЛ, який уклав контракт на суму понад $100 млн.

Гру "Детройта" визначають легіонери

Олександр — син Тетяни Овечкіної, дворазової олімпійської чемпіонки з баскетболу у складі збірної СРСР. Минулого тижня його визнали найкращим хокеїстом сезону у НХЛ.

Співвітчизник Овечкіна Павло Дацюк переміг у номінаціях "джентльмен на льоду" та "найкращий форвард оборонного плану".

Для українських хокеїстів — Руслана Федотенка та Олексія Понікаровського — сезон не склався. Федотенко закинув 16 шайб, Понікаровський — 18. Кінець регулярного чемпіонату українці пропустили через травми, а до розіграшу Кубка Стенлі їхні клуби — "Нью-Йорк Айлендерз" і "Торонто Мейпл Лівз" — потрапити не зуміли.

Минулий сезон став для НХЛ історичним ще й тому, що два стартові матчі вперше провели в Європі — "Лос-Анджелес Кінґз" та "Анахайм Дакс" зіграли в Лондоні. Планують, що наступний сезон відкриють у Стокгольмі, де зустрінуться "Піттсбург Пінґвінз" та "Оттава Сенаторз".

Найбільшим своїм досягненням керівники НХЛ вважають матч "Баффало Сербз" та "Піттсбург Пінґвінз". Цей поєдинок пройшов 1 січня на відкритому стадіоні "Ральф Вілсон" у Баффало і зібрав 71 тис. глядачів. Це на 18 тис. більше, ніж зустріч "Едмонтон Ойлерз" та "Монреаль Канадіенз", яка відбулася 2003 року за 18-градусного морозу. Очікують, що наступний такий поєдинок пройде в січні наступного року в Чикаго, де гратимуть місцевий "Блек Хоукс" та "Детройт Ред Вінґз".

Зараз ви читаєте новину «Федотенко та Понікаровський не закінчили сезону через травми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути