вівторок, 29 січня 2019 00:46

Джокович усьоме виграв чемпіонат Австралії з тенісу

Автор: REUTERS
  Новак Джокович виграв третій поспіль турнір Великого шолома
Новак Джокович виграв третій поспіль турнір Великого шолома

Сербський тенісист 31-річний Новак Джокович виграв відкритий чемпіонат Австралії — один із чотирьох турнірів серії Великого шолома. Це його сьома перемога на цих змаганнях — більше в Австралії не вигравав ніхто.

Також Джокович став третім у списку найкращих тенісистів в історії. У нього тепер 15 перемог на Великих шоломах. Іспанець Рафаель Надаль має 17, а Роджер Федерер зі Швейцарії — 20. Усі троє продовжують виступати.

У фінальному матчі чемпіонату Австралії Джокович зустрічався з Надалем. Вони грали вирішальний поєдинок цього турніру сім років тому. Він тривав 5,53 год. і закінчився перемогою серба в п'ятій партії. Цього разу неочікувано боротьби не вийшло. Джокович виграв у трьох партіях — 6:3, 6:2, 6:3. Гра тривала 2 год. 4 хв.

Надаль у попередніх шести поєдинках турніру не програв жодної партії. Він грав сильно і вважалося, що має більше шансів у фіналі. Це попри те, що чемпіонат Австралії — улюблений турнір Джоковича. Проте серб на попередніх стадіях не вражав, грав нестабільно і програв дві партії у 1/16 та 1/8 фіналу.

Проте на вирішальні матчі Джокович зумів підійти в оптимальній формі. Він чітко розподілив сили на двотижневий турнір. На гру проти Надаля вийшов водночас зібраним і розслабленим. Іспанець натомість "перегорів" психологічно: йому хотілося перемогти і стати першим тенісистом в історії, який вигравав усі чотири турніри Великого шолома принаймні по два рази.

Джокович одразу захопив ініціативу в матчі. Бив точно, сильно, під задню лінію, не даючи супернику перейти в атаку. Надаль настільки розгубився, що під час одного з розіграшів не влучив по м'ячу. У іспанця не виходив навіть його коронний удар справа — він працював лічені рази. За матч Джокович виграв 34 м'ячі своїми діями, суперник — 21. Водночас серб помилився у дев'яти розіграшах, іспанець — у 28.

Новак Джокович виграв третій поспіль турнір Великого шолома — у липні він переміг на Вімблдоні, а у вересні — на відкритому чемпіонаті США.

У жінок виграла японка 21-річна Наомі Осака. Як і Джокович, вона перемогла у США. Вперше в історії тенісу і в чоловіків, і в жінок на двох турнірах виграють одні й ті самі спортсмени. Саме Осаці програла українка Еліна Світоліна чвертьфінальний матч. Нічого дивного — у грі японки практично немає слабких місць. Вона є суперзіркою жіночого тенісу і наступницею американки Серени Вільямс — 23-разової переможниці турнірів Великого шолома.

У півфіналі чемпіонату Австралії грала одна українська тенісистка — 16-річна Дарія Снігур у турнірі юніорок. На цій стадії вона програла Кларі Таусон із Данії — 4:6, 1:6.

Зараз ви читаєте новину «Джокович усьоме виграв чемпіонат Австралії з тенісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути