Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 00:21

Джокович ушосте став найкращим тенісистом року

Автор: gettyimages.com
  Серб Новак Джокович отримує трофей найкращого тенісиста року. 2020-го він провів 46 матчів: 41 виграв, п’ять програв
Серб Новак Джокович отримує трофей найкращого тенісиста року. 2020-го він провів 46 матчів: 41 виграв, п’ять програв

Сербський тенісист Новак Джокович закінчив сезон у статусі першої ракетки світу. Зробив це вшосте. Наздогнав за цим показником американця Піта Сампраса, якому не було рівних із 1993-го по 1998 роки.

2020-го Джокович виграв відкритий чемпіонат Австралії — турнір із серії "Великий шолом". Дійшов до фіналу відкритого чемпіонату Франції — змагання такого ж масштабу. Переміг на двох "мастерсах" — турнірах нижчої категорії. На початку року у складі збірної Сербії тріумфував на командному чемпіонаті світу, обігравши у фінальному матчі найпринциповішого суперника — іспанця 34-річного Рафаеля Надаля.

Джоковичу — 33. Він став найбільш віковим тенісистом, який закінчив рік першим. Крім того, в цьому віці серб видав 29-матчеву безпрограшну серію. Вона перервалася тільки технічною поразкою у 1/8 фіналу відкритого чемпіонату США. Джоковича дискваліфікували з турніру за ненавмисне влучання в лінійну арбітриню в неігровому епізоді.

Нинішній тиждень — 296-й, який Новак зустрів у ранзі першої ракетки світу. Рекордсмен — швейцарець Роджер Федерер, 39 років. Він має 310 тижнів. Джокович повинен випередити опонента 8 березня. Перешкодити цьому може "замороження" рейтингу через пандемію.

Останній турнір 2020-го — підсумковий, де зібралися вісім найкращих у році — Джокович програв у півфіналі. Його зупинив австрієць Домінік Тім, 27 років. А головним героєм змагань став росіянин 24-річний Данило Медведєв. Він виграв усі п'ять матчів — зокрема у Джоковича, Надаля та Тіма. Показав чудову фізичну готовність, позбавився торішньої нервовості, що дозволило йому приймати на корті максимально правильні рішення. Імовірно, 2021-го Медведєв виграє свій перший турнір "Великого шолома".

Із 2004 року Федерер, Надаль і Джокович нікому не віддають титул першої ракетки світу. Виняток — 2016-й, коли найкращим став британець Енді Маррей. Зараз усі троє через вік уже не можуть витримувати конкуренцію з боку молодших тенісистів на тривалій дистанції. Тому концентруватимуться на турнірах "Великого шолома". Федерер і Надаль виграли їх по 20 разів, Джокович — 17.

У жінок рейтинг очолює 24-річна Ешлі Барті з Австралії. Українка Еліна Світоліна, 26 років, завершила сезон на п'ятому місці. Її найвище досягнення ­2020-го — чвертьфінал відкритого чемпіонату Франції.

Наступний сезон мав розпочатися у січні в Австралії. Але місцева влада через пандемію поки що забороняє в'їзд у країну іноземним спортсменам. Тому тенісний старт 2021-може відтермінуватися.

Зараз ви читаєте новину «Джокович ушосте став найкращим тенісистом року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути