понеділок, 23 березня 2009 18:54

Дві українські команди вперше одночасно гратимуть у єврокубках у квітні

Сліпий жереб чвертьфіналу Кубка УЄФА міг би "влаштувати" поєдинок між двома українськими командами. Цього нікому, треба думати, не хотілося. У результаті зіграти між собою в матчах єврокубків "Шахтар" і "Динамо" зможуть лише в тому разі, коли пройдуть у чвертьфіналі суперників із чемпіонату Франції, відповідно "Марсель" і "Парі Сен-Жермен".

Цікаво, що донецька команда вперше у своїй історії буде грати в 1/4 фіналу європейського кубка, а кияни також уперше зіграють на цій стадії Кубка УЄФА. Як не дивно, маючи у своїй історії фінали Кубка Кубків і півфінали Кубка чемпіонів, "Динамо" до нинішнього сезону жодного разу не грало навіть у чвертьфіналі Кубка УЄФА.

Востаннє українська команда виступала на європейській арені в квітні рівно десять років тому: тоді це був півфінал Ліги чемпіонів, де "Динамо" грало проти "Баварії". Загалом, у доробку киян є п"ять квітневих виступів у єврокубках, чотири з них мали місце в 1970–1980-х. "Шахтар" у квітні матчів єврокубків досі не грав узагалі.

Сам факт участі одразу двох українських клубів у чвертьфіналі Кубка УЄФА є поки що унікальним — у нас ще ніколи не було сезону, коли б у квітні дві команди залишалися в єврокубках. Нарешті збулося те, заради чого наш футбол перевели навесні 1992 року на систему "осінь-весна".

Суперників українців в особі французьких команд цим не здивуєш. Для обох команд найкращими роками на європейській арені був початок 1990-х. Саме тоді в щойно створеній Лізі чемпіонів помітну роль відігравав "Парі Сен-Жермен". А "Марсель" і взагалі виграв Кубок чемпіонів 1992/1993, після чого, щоправда, утрапив у великий корупційний скандал.

Становище українських і французьких клубів схоже

Нині й "Марсель", і ПСЖ потроху відновлюють свої позиції. Але це стосується винятково чемпіонату Франції, де ці команди переслідують нині багаторічного чемпіона країни "Ліон". Щодо рівня європейського, то нині у французьких клубах на перших ролях футболісти "другого ґатунку". Це ті, які або ще не перейшли до суперклубів з Англії, Іспанії, Німеччини чи Італії, або вже звідти повернулися. Достатньо згадати півзахисника Людовіка Жюлі, який перейшов улітку 2004-го із "Монако" до "Барселони", але так і не заграв за славетний клуб, хоч і виграв із ним Лігу чемпіонів 2005/2006. Тепер Жюлі транзитом через італійську "Рому" грає за ПСЖ.

Усе це зовсім не свідчить про слабкість французьких клубів, які, на відміну від представників більш багатих чемпіонатів, не схильні нехтувати Кубком УЄФА, а навпаки, зовсім не проти його виграти.

Становище українських клубів та їхніх французьких опонентів сьогодні схоже. Подібно до "Динамо" та "Шахтаря" вони виборюють нині чільні місця в чемпіонаті, що забирає чимало сил. Не різниться і клас футболістів. Жодних додаткових зручностей немає в чвертьфіналі ні в наших, ні у французьких команд. Різниця є лише одна — на майже всіх матчах французьких команд у внутрішньому чемпіонаті збираються повні стадіони, чого немає в нас. Але Кубка УЄФА це не стосуватиметься.

Зараз ви читаєте новину «Дві українські команди вперше одночасно гратимуть у єврокубках у квітні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути