Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 00:45

"Динамо" пройшло сезон майже без травм

 

Закінчився чемпіонат України 2020/21 з футболу у прем'єр-лізі. Виступ ­команд оцінює колишній футболіст і тренер Ігор Яворський, 61 рік.

— Прогрес київського "Динамо" — очевидний. Не перестаю дивуватися, як швидко тренер Мірча Луческу розставив акценти в грі, визначив основний склад, досяг прогресу в організації дій, у збалансуванні ліній. Особливо помітні зміни в обороні. Єдина позиція на полі, яка потребує кадрового підсилення — атака. Не може крайній півзахисник Віктор Циганков стати найкращим бомбардиром команди. І не може грати в "Динамо" форвард Артем Бесєдін, який забиває п'ять м'ячів за сезон. Здивувало, що динамівці пройшли сезон майже без травм. У попередні роки випадали цілі лінії.

У донецькому "Шахтарі" варто було чекати на спад.

Чотири попередні першості виграли майже без боротьби. Гравці психологічно не були налаштовані на жорстку конкуренцію з "Динамо". Травмувався ключовий захисник Ісмаїлі. Він відіграє ключову роль при організації атак. Тайсон більше думав про повернення до Бразилії, ніж про гру. Зникла стабільність. "Шахтар" грав, доки тривала Ліга чемпіонів. Потім усе розвалилося. До всіх бід додалася травма Степаненка. Дійшло до вильоту з Кубка від першолігового "Агробізнесу". Команда завдає три-чотири удари в площину. Зміна тренера виглядала логічною (португалець Луїш Каштру пішов з ­команди. Його наступником має стати італієць Роберто Де Дзербі. — ГПУ).

Луганську "Зорю" можна було назвати єдиним стабільним клубом, якби не раптові провали.

Уявити не міг, що команда програватиме "Ворсклі" по ходу гри — 0:4. Однак "плюси" переважали. Як тільки восени тренер Віктор Скрипник стабілізував склад, луганці набрали пристойний хід. Мають добру атаку, сильні півзахист і оборону. Погано тільки, що влітку команду знову "розберуть". Тренеру важко працювати в таких умовах.

Ковалівський "Колос" із Київщини провів сезон на одному диханні.

Чудове поєднання молодості й досвіду. Стрибнули вище голови.

Полтавська "Ворскла" здійснила ривок завдяки тренеру Юрієві Максимову.

Гарно працює вся група атаки. Особливо — найкращий бомбардир чем­піонату Владислав Кулач, який забив 15 м'ячів.

Чернігівська "Десна" за добором виконавців явно претендувала на зону Ліги Європи.

Здавалося, команда побореться із "Зорею" за третє місце. Аж раптом настав провал на фініші. Команда, яка жодного разу не програла "Динамо", раптом посипалася в матчах із "Минаєм" і "Маріуполем". Мабуть, тренер Олександр Рябоконь поклався на професіоналізм хлопців, а ті підвели. Тренеру не вистачило жорсткості наприкінці чемпіонату.

"Дніпро-1" наступного року боротиметься за медалі.

Тренер Ігор Йовічевич вимогливий, але водночас може достукатися до будь-якого гравця. Єдиний іноземець серед наших тренерів, який спілкується українською. Використав зимову паузу в чемпіонаті, розставив усе по своїх місцях, команда додала у грі.

"Львів" до приходу тренера Анатолія Безсмертного був розібраною командою.

Виконавці ніби непогані, а об'єднати їх не виходило. Тренеру вдалося знайти підхід до легіонерів. Потім була перемога над "Шахтарем" й емоційний сплеск, який дозволив набрати хід на фініші.

"Олександрія" застоялася.

Кілька років грає одним складом, до манери гри призвичаїлися суперники. Треба влити свіжу кров у колектив.

Розчарував львівський "Рух".

Вдало шукали молодих талантів в Україні й повністю провалили селекційну роботу з дорослими гравцями. Раґнар Сіґурдссон вийшов на одну гру. "Рух" ожив лише тоді, коли нависнула загроза вильоту. Результати на полі не відповідають амбіціям клубу.

"Маріуполь" починав із заяв про єврокубки, а закінчував боротьбою за збереження місця у прем'єр-лізі.

Команда має грати там, де заявлений стадіон. Весь сезон "Маріуполь" провів в автобусі, бо мав не готове поле. Який при цьому мав бути тренувальний процес? Хлопцям — аби відіспатися до наступної гри. Команда стала "улюбленицею" суддів. Пенальті призначать у ворота азовців за два метри до карної зони, триметровий офсайд у суперника — не помічають.

"Інгулець" втримався серед еліти.

Тут заслуга їхнього президента. Не кожен погодиться їхати в село на Кіровоградщині й грати там. Здавалося, команда виглядала занадто миролюбною, але з іншою тактикою можна було опинитися на місці "Миная".

"Олімпік" з Донецька мав би бути першим претендентом на виліт.

Команда чужа в Києві. Президент почав міняти тренерів з космічною швидкістю. Кожен ставить свою гру. Відтак втрачається час, втрачаються очки на полі.

Президент ужгородського "Миная" занервував після пари непереконливих матчів.

Звільнив Василя Кобина, покликав Олександра Севідова. Результатів це не дало. Команда "вилетіла" і, найпевніше, припинить існування.

Футбол. Чемпіонат України 2020/2021

Примітка: "Динамо" гратиме у груповому турнірі Ліги чемпіонів, "Шахтар" — у передостанньому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів, "Зоря" — в останньому кваліфікаційному раунді Ліги Європи, "Колос" — у передостанньому раунді Ліги конференцій, "Ворскла" має пройти три кваліфікаційні раунди Ліги конференцій для потрапляння до групового турніру.

Кубок України. Фінал

13 травня, четвер

"Динамо", Київ — "Зоря", Луганськ

19.00. Тернопіль. Стадіон ім. Романа Шухевича, розрахований на 15 тис. глядачів (дозволено впустити 3000)

Прогноз погоди: +18 °C, дощ

Суддя: Юрій Іванов, 35 років, Донеччина

ТБ: Перший, "Футбол 1"

Текстова трансляція: gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" пройшло сезон майже без травм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути