Ексклюзиви
середа, 09 липня 2008 18:41

Буряк із великої літери

Леонід Буряк, легендарний футболіст київського "Динамо" 70–80-х років минулого століття, не використав на футбольному полі й половини свого ігрового потенціалу, так і не розкрив до кінця свій унікальний талант. Так вважає багато хто. Чи не найкращий вітчизняний півзахисник тих часів жодного разу не зіграв у великому турнірі.

У зоряні роки Буряка збірна СРСР із різних причин чотири рази поспіль не потрапляла у фінальні турніри першості світу та Європи. Коли ж улітку 1982 року на світовому фіналі в Іспанії мав настати "час Буряка", він зазнав травми за два тижні до турніру. На Євро-84 наша збірна знову не потрапила, а 1986-го 33-річного Буряка вже не було в "Динамо", а отже, і у збірній.

Світ так по-справжньому і не побачив Буряка-футболіста. Нам залишається лише тішитися думкою, що, якби таке сталося, його прізвище згадувалося б поряд із прізвищами Кройфа, Платіні та Беккенбауера… Він був того вартий.

Тренерська кар"єра Леоніда Буряка стала прямою протилежністю кар"єрі футболіста. Колишній зірковий півзахисник отримав усі можливі для вітчизняного тренера шанси. Спочатку очолив національну збірну України, згодом — рідне київське "Динамо". Й обидва рази невдало.

Світ по-справжньому не побачив Буряка-футболіста

Чи була в цих невдачах провина тренера, чи саме так зійшлися на той час обставини, нині ніхто не скаже. Тим більше, що й Леонід Буряк не дає поки що приводів оцінити свою тренерську майстерність. Якщо не враховувати двох місяців роботи на чолі "Динамо" влітку 2005-го, він уже п"ять років перебуває поза тренерською роботою.

У свої 55 Леонід Буряк має чудову фізичну і, треба думати, психологічну форму. Людина з таким досвідом та іменем у футболі зобов"язана працювати на футбол. І не обов"язково тренером. Із великих Пеле і Платіні тренерів теж не вийшло, але ці люди знайшли своє місце у футболі і працюють усім нам на радість.

Хочеться вірити, що "час Буряка" попереду. Людина такого масштабу гідна більшого, ніж бути експертом телевізійних ток-шоу та іноді виходити на поле в матчах ветеранів. Немає жодного сумніву, що Леонід Буряк шукає способи продовження своєї кар"єри у футболі. Не виключено, що  найближчим часом ми дізнаємося про його нове місце роботи. Як сказав би політик: країні потрібен Буряк!

Зараз ви читаєте новину «Буряк із великої літери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути