вівторок, 09 липня 2013 07:30

Богдан Бондаренко майже перестрибнув футбольні ворота

Автор: фото з сайта www.httpsport-xl.net
  Богдан Бондаренко перемогу присвятив матері Тетяні Ігорівні. Показав рекордний результат напередодні її дня народження
Богдан Бондаренко перемогу присвятив матері Тетяні Ігорівні. Показав рекордний результат напередодні її дня народження

Висоту 2,41 м підкорив минулого четверга на турнірі "Діамантової ліги" у швейцарському місті Лозанна 23-річний Богдан Бондаренко. Це — рекорд України й шостий результат за всю історію. Вище Богдана стрибали лише рекордсмен світу Хав'єр Сотомайор і рекордсмен Європи Патрік Шьоберґ. Для порівняння висота футбольних воріт — 2,44 м.

Киянин Рудольф Поварніцин уперше здолав 2,4 м 11 серпня 1985 року.  За місяць його рекорд побив колега по збірній Союзу Ігор Паклін. 1987-го швед Шьоберґ стрибнув на 2,42 м. Потім настала черга легендарного кубинця Сотомайора. Він тричі перевершував світове досягнення, зупинившись на позначці 2,45 м 1993 року.

Після відходу Сотомайора в стрибках у висоту був застій. 19 років ніхто не міг перестрибнути 2,41 м. 4 липня це зробив харків'янин Богдан Бондаренко.

Післяолімпійський рік відзначився зміною лідерів. Декілька 22-23-річних спортсменів заявили про бажання здобути першість. Кращим із них донедавна вважали Мутаза Баршима з Катару, бронзового призера Олімпіади в Лондоні. В його активі є стрибок на 2,4 м. Значно покращили результати віце-чемпіон Олімпіади американець Ерік Кіннард (2,37) та канадець Дерек Друїнн (2,36). У їхній тіні досить довго перебував Богдан Бондаренко. На початку року його кращий стрибок становив 2,31 м.

Цієї весни й літа українець почав стрімко прогресувати. Тричі перемагав на турнірах "Діамантової ліги" й одного разу став другим. У травні харків'янин двічі стрибнув на 2,33 м, в червні — на 2,36, в липні — на 2,41. Останню висоту взяв чисто, на відміну від Баршима, який подолав 2,4 м, але зачепив планку.

За перемогу Богданові заплатили 10 тисяч доларів

— Це щось неймовірне. Покращити цей результат буде важко, — каже Бондаренко.

Екс-рекордсмен України 51-річний Рудольф Поварніцин не сумує, що побили його рекорд:

— Мені зателефонував батько Богдана і його тренер — Віктор Бондаренко. Ледь не вибачався за те, що син перевершив мій рекорд. Не розумію такого. Сам дивився репортаж із Лозанни. Вболівав за Богдана, а не за свій рекорд.

Новий рекордсмен не відразу зосередився на легкій атлетиці.

— У молодості мама захоплювалася народними танцями. Тому з раннього дитинства шліфував не стрибки, а гопак. Потім батько наполіг на стрибках. Юніором був чемпіоном світу, на молодіжному рівні — чемпіоном Європи.

У Лозанні Бондаренко кожну висоту брав із першого разу. Лише на 2,41 м використав три спроби. Намагався стрибнути на 2,46 м, але невдало.

— Богданові до снаги побити світовий рекорд Сотомайора, — вважає В'ячеслав Тиртишник, головний тренер збірної зі стрибків. — Ви бачили його другу спробу? Тому світовий рекорд не виключаю.

За першість на етапі "Діамантової ліги" українцю заплатили $10 тис. Якщо переможе за сумою всіх етапів — отримає $40 тис. і перстень з діамантом на чотири карати. Поки що Богдан випереджає Баршима на 4 очки. Однак головним стартом цьогорічного сезону вважають чемпіонат світу з легкої атлетики в Москві. Фаворитом №1 фахівці називають Бондаренка.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Бондаренко майже перестрибнув футбольні ворота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути