понеділок, 19 березня 2007 15:33

Блаттер заперечує відеоперегляд

Президент Міжнародної футбольної федерації (ФІФА) Йозеф Блаттер, 71 рік, утретє відвідав Київ.

Уперше він приїздив у березні 2001 року напередодні відбірного матчу Кубка світу Україна—Білорусь. Підписав разом із тодішнім міністром освіти Василем Кремінем угоду щодо впровадження уроку футболу в українських школах. Два роки потому керманич ФІФА був гостем першого Меморіалу Валерія Лобановського. Третій приїзд Блаттер запланував на 29 листопада 2006 року, коли в українській столиці відкривали Будинок футболу. Однак тоді швейцарець поїхав у відрядження до Східної Азії. Завітати до Києва зміг лише в п"ятницю.

Прибувши з Мінська, відразу вирушив на зустріч зі спікером парламенту Олександром Морозом. У суботу вранці зустрівся з прем"єр-міністром Віктором Януковичем та президентом Віктором Ющенком. Останній вручив Блаттерові орден Ярослава Мудрого III ступеня. Потім керівник світового футболу дав прес-конференцію в Будинку футболу, куди, окрім журналістів, прийшли функціонери Національної федерації (ФФУ). Керівника ФІФА супроводжували президент ФФУ Григорій Суркіс і міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Віктор Корж.

Блаттера запитали про шанси України та Польщі щодо проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012. Той відповів ухильно:

— Рішення прийматиме виконком УЄФА. Я не його член. Але з Григорієм Суркісом ми зробили все, щоб уладнати скандал у Польщі і не допустити подальшого втручання держави у футбольні справи.

Наскільки це принципово для ФІФА?

— Кожна держава може встановлювати свої правила. Кожен футболіст, аби довести свою правоту, також може звертатися до громадянського, а не спортивного суду. Але вважаю, що ми в футболі здатні встановлювати свої правила і не допускати цього. Якщо хтось не дотримується правил, він не гратиме з нами у футбол.

Про матч "Карпати" — "Металіст" Блаттер каже:

— Це внутрішня справа українського футболу. Але я думаю, грати треба за будь-яких умов. Сьогодні ми через хворобу матч скасуємо, а завтра виникне причина, аби вдвічі зменшити розмір воріт чи бити пенальті з 8 метрів.

Кубок світу-2018 має прийняти Східна Європа. Блаттер зазначає:

— На цей турнір уже претендує Англія. Почекайте, кажу їм, не можемо ж ми все Західній Європі віддавати. Хоча, якщо ви виграєте Євро-2012, на Кубок світу-2018 шансів не лишиться.

Прес-конференція триває годину, однак Блаттер дає зрозуміти, що готовий відповісти ще на одне запитання. Присутні цікавляться, чи варто судді звертатися до відеоперегляду під час матчу, аби правильно розтлумачити епізод.

— Ні, — категорично відповідає голова ФІФА. — Футбол має бути грою, в якій у всіх є право на помилку.

Блаттер очолює ФІФА з 1998 року. До того 17 років був генеральним секретарем організації, а з 1975-го по 1981-й обіймав посаду технічного секретаря федерації. Закінчив факультет права у Лозанні, з 1948-го по 1971 рік виступав у любительській лізі Швейцарії. Володіє німецькою, французькою, англійською, іспанською та італійською мовами. Мешкає в Цюріху. Одружений, має доньку.

Зараз ви читаєте новину «Блаттер заперечує відеоперегляд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути