вівторок, 10 квітня 2012 09:25

Арбітр помилився під час вилучення Гармаша - футболіст "Динамо" вчинив правильно

Автор: фото з сайта www.championat_com
  Головний тренер ”Динамо” Юрій Сьомін, вилучений на другий тайм,  апелює до арбітра матчу Юрія Вакса. Півзахисник ”Динамо” Огнен Вукоєвич стримує  партнера по команді Дениса Гармаша
Головний тренер ”Динамо” Юрій Сьомін, вилучений на другий тайм, апелює до арбітра матчу Юрія Вакса. Півзахисник ”Динамо” Огнен Вукоєвич стримує партнера по команді Дениса Гармаша

Центральний матч футбольного чемпіонату України між донецьким "Шахтарем" і київським "Динамо" закінчився скандалом. На 42-й хв. за рахунку 0:0 арбітр 35-річний Юрій Вакс із Сімферополя показав друге попередження і вилучив із поля півзахисника киян Дениса Гармаша.

У другому таймі "Шахтар" забив два м'ячі й переміг — 2:0. Обидві команди, за чотири тури до закінчення турніру, мають по 67 очок. Якщо така ситуація збережеться і після 30-го туру, чемпіона України визначить додатковий матч. Він відбудеться 13 травня.

Найбільш обговорюваним епізодом суботнього матчу "Шахтар" — "Динамо" став момент на 42-й хв. Після розіграшу кутового біля воріт "гірників" зіткнулися два динамівці — Бетао і Денис Гармаш. Останньому знадобилася медична допомога. Із дозволу судді на поле вибігли лікарі "Динамо". Вакс вказав Гармашу залишити поле найкоротшим шляхом — через лінію воріт. Але футболіст підвівся і побіг до бічної лінії, щоб вступити у гру звідти. Тим часом Вакс дав знак Андрію П'ятову, голкіперу "Шахтаря", ввести м'яч у гру, хоча на той час на полі перебували ще лікар і масажист "Динамо". Потім Вакс побачив Гармаша, який сигналізував про бажання повернутися до гри через бічну лінію, підбіг до нього і показав жовту картку. Вона стала для Дениса другою, і футболіст був вилучений із поля. Видання "Сегодня" повідомляє, що Вакс у рапорті судді мотивував своє рішення "неспортивною поведінкою Гармаша, тим, що він перешкоджав продовженню гри".

"ГПУ" зателефонувала росіянину

60-річному Олексію Спіріну, який судив матч відкриття Євро-1992, і попросила його оцінити дії Юрія Вакса.

— Наявна не методична помилка арбітра, а адміністративна. У правилі номер п'ять сказано, що суддя зобов'язаний стежити за виконанням кількох речей у рамках адміністративних обов'язків: контролювати час, вимагати присутності на полі тільки тих людей, які мають безпосереднє відношення до проведення матчу тощо.

Я думаю, головний арбітр захопився важливістю цього матчу, енергетикою гри. Вакс трохи розслабився і на фоні емоційної зарядженості припустився адміністративної помилки.

На відеозаписі видно, що при подачі кутового Гармаш зазнав якоїсь травми. Я навмисне кажу "якоїсь", адже сьогодні право визначити ступінь травми, перш за все, має суддя, а потім — лікарі команд, яких він викликає. Перший діагноз дає арбітр. На відео я побачив, що він запросив лікарів на поле. Значить, він відчув певну ступінь небезпеки для стану здоров'я футболіста. Коли перша допомога була надана, суддя має простежити, щоб усі люди, не причетні до гри, покинули поле. Це його адміністративний обов'язок, але квапити не варто. Вважаю, у цій ситуації арбітр трохи поспішив. На відео добре не видно, але відчувається, що не всі лікарі залишили поле.

Футболіст має право покинути поле в тому місці, в якому захоче. Необов'язково виходити за лінію воріт. Більше того, футболісти, які знають правила гри, завжди прагнуть абсолютно обґрунтовано залишити поле через бічну лінію.

Через лінію воріт він має право повернутися у гру тільки тоді, коли в матчі є зупинка. Інколи її треба довго чекати. А з бічної лінії спортсмен входить у гру з дозволу головного арбітра. Суддя дає футболісту сигнал, коли бачить, що його вихід не заважає розвитку ігрової ситуації, і коли гравець повністю готовий.

Денис Гармаш вибрав розумне і правильне рішення. Він залишив поле через бічну лінію, щоб потім швидше повернутися у гру. Це його право. У правилах не сказано, що він має покинути поле, вибравши найкоротший шлях.

Арбітр мав дочекатися, доки Гармаш залишить поле, і тільки тоді відновлювати гру. Поспіх і неуважність до адміністративних обов'язків призвели до того, що гра відновилася трохи раніше. Після цього дії судді мені не зовсім зрозумілі.

О 13.00 у неділю ми зателефонували Юрієві Ваксу. Слухавку зняла його дружина і повідомила, що Юрій спить. Увечері відповів арбітр:

— Коментарів я взагалі давати не буду. Ви самі знаєте, що це нам заборонено. Я би з радістю з вами поговорив, але не в цій ситуації. Не подумайте, що це щось особисте. Вибачте. До побачення.

Зараз ви читаєте новину «Арбітр помилився під час вилучення Гармаша - футболіст "Динамо" вчинив правильно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути