вівторок, 15 липня 2008 16:45

Арагонес отримав тримільйонний контракт

У футбольному Євро-2008 участь брали 16 тренерів. Дев"ять із них продовжить керувати національними збірними. Сім залишили посади.


Виграли

Головним тріумфатором Євро-2008 став іспанець Луїс Арагонес, 69 років. Його команда виграла турнір. Ще до змагань тренер заявив, що піде з посади незалежно від результатів Євро. Арагонес до останнього відхрещувався від чуток. Подейкували, що він піде до турецького "Фенербахче". Та за два дні після фінального матчу Луїс поставив підпис під угодою зі стамбульським клубом: за два роки тренер отримає 3 млн євро. Авторитет Арагонеса після Євро настільки зріс, що керівники чвертьфіналіста останньої Ліги чемпіонів купили йому форварда Гуїсу з "Мальорки". Турки на прохання тренера заплатили за гравця на 2,5 млн євро більше, ніж було домовлено спочатку.

Турок 54-річний Фатіх Терім довів національну команду своєї країни до фінальної частини Євро. Терім не показав себе гнучким тактиком, але його збірна в кожному матчі боролася до останнього. Фахівець планував залишити команду. Та президент місцевої федерації футболу Хасан Доган умовив тренера продовжити угоду до 2012 року. Доган пішов із життя 6 липня — через серцевий напад під час обіду з Терімом.

Голландський тренер збірної Росії Гус Хіддінк, 61 рік, досяг усної домовленості щодо продовження контракту ще до матчів на полях Австрії та Швейцарії. Після успішного виступу на Євро-2008 мільярдер Роман Абрамович, який фінансує угоду Хіддінка, підписав її.

Із переможного 1996 року Німеччина не вигравала у фінальних частинах континентальної першості. Цього разу вона дійшла до фіналу, хоча стабільної гри не показала. Проте 48-річний Йоахім Лев готуватиме збірну на відбірний цикл Кубка світу-2010.

Бразилець Луїс Феліпе Сколарі, 59 років, очолював збірну Португалії протягом шести років. За цей час вона завоювала "срібло" на Євро-2004, стала четвертою на Кубку світу за два роки. Євро-2008 команда Сколарі почала із двох перемог. Після цього оголосили, що тренер переходить до лондонського "Челсі". За чотири роки фіналіст Ліги чемпіонів заплатить тренерові 26,4 млн євро. Але після цієї новини Португалія на Євро програла два матчі й залишилася без медалей.

Наступником Сколарі стане Карлос Кейруш, помічник Алекса Фергюсона в "Манчестер Юнайтед".

Програли

Швейцарський фахівець Кобі Кун, 64 роки, оголосив про свою відставку ще до початку турніру.

Так само вчинив чех Карел Брюкнер, 69 років.

Голландець Марко ван Бастен, 43 роки, прийняв амстердамський "Аякс" — про це було відомо до Євро.

Провалилися, але залишилися

Таких двоє: 56-річний француз Раймон Доменек залишився на посаді через небажання місцевої федерації футболу заплатити компенсацію за дострокове розірвання контракту. Німецькому тренерові збірної Греції Отто Рехагелю, 69 років, пробачили фіаско. По-перше, через колишні заслуги. По-друге, максимум, чого очікували у Греції від збірної, — потрапити до фінальної частини. Із завданням Рехагель упорався.

Виступили посередньо, але посади зберегли

Хорват Славен Білич, 39 років, упевнено вивів команду до чвертьфіналу, але там вона поступилася слабшим туркам. Румун Віктор Піцурке, 52 роки, боровся за вихід до плей-офф у найсильнішій групі й посів третє місце, випередивши французів. Швед Ларс Лагербек, 59 років, програв вирішальний матч Росії, хоча його влаштовувала нічия. Голландець Лео Беенхаккер, 65 років, витиснув зі збірної Польщі максимум. Усі вони завчасно підписали угоди на наступний відбірний цикл.

Пішов гідно

Йозеф Хікерсбергер, 60 років, тренував найслабшу команду турніру. Та Австрія зуміла здобути одне очко, двічі програла з мінімальним рахунком і до останнього туру зберігала шанси на вихід до чвертьфіналу.

Провалився

Роберто Донадоні, 44 роки, напередодні Євро продовжив контракт, який набував чинності в разі виходу Італії до півфіналу. Але чемпіони світу ледве вповзли до плей-оффу, що зумовило зустріч у чвертьфіналі з найсильнішою командою турніру і програш іспанцям по пенальті. Донадоні звільнили. Про його подальше працевлаштування нічого не відомо.

Найбільше у збірній заробляє Капелло

Залучити кваліфікованого тренера до національної команди країни нелегко. Причина проста: клубні тренери зазвичай заробляють більші гроші. Найбільше — нинішній наставник італійського "Інтера" Жозе Моуріньйо, 45 років, — 9 млн євро щороку. Карло Анчелотті, 49 років, має в "Мілані" 5 млн, а Алекс Фергюсон, 66 років, у "Манчестер Юнайтед" — 3, 5.
Найдорожчого тренера національної команди має Англія. Місцева футбольна Федерація уклала контракт з італійцем Фабіо Капелло, 62 роки, на 6 млн євро. Італія повернула Марчелло Ліппі, 60 років, за 2,4 млн. А Отто Рехагель, 69 років, навіть зробивши Грецію чемпіоном Європи-2004, обходиться місцевій федерації у 960 тис. євро.
За неофіційною інформацією, наставник національної команди України Олексій Михайличенко, 45 років, має 350 тис. євро на рік. Ще менше — 120 тис. — у майбутнього опонента Михайличенка хорвата 39-річного Славена Білича. Він тренує Хорватію за 120 тис., відмовившись від мільйонної пропозиції німецького "Гамбурга".
— Для топ-тренерів гроші не мають значення, — розповідає "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 58 років. — Вони орієнтуються на специфіку роботи. У збірній ти можеш працювати академічно — там менш щільний графік ігор і менше щоденних нервів. Тому вікові тренери — Хітцфельд, Ерікссон, Трапаттоні (він прийняв збірну Ірландії. — "ГПУ") йдуть на таку роботу. Клубний тренер — це постійна робота і стреси. Молодим — на кшталт Моуріньйо — подобається постійно бути у процесі, тому вони йдуть до клубів.

Зараз ви читаєте новину «Арагонес отримав тримільйонний контракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути