Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2008 15:32

Англійський футбол удруге виходить у світ

Бажання англійської футбольної прем"єр-ліги провести додатковий тур чемпіонату Англії за межами країни, зігравши десять матчів по всьому світу, отримало безліч коментарів та оцінок. Серед них є як схвальні, так і не дуже. Гадаю, щоб вірно оцінити англійську ініціативу, слід повернутися до історії, яка засвідчує, що подібне вже було понад 100 років тому.

Майже у всіх країнах світу, зокрема й у нашій батьківщині, гра у сучасний футбол з"являлася за однаковим сценарієм. На рубежі ХІХ–ХХ століть група англійців, які опинилися за кордоном, починала розважатися грою у футбол. Місцеві жителі спочатку спостерігали за новою забавою, потім починали самі копати м"яча. Саме так прийшов футбол і до України. І не важливо, чи з півдня, де одеситів навчили грати у футбол матроси англійських кораблів, чи з заходу, де львів"яни запозичили "пілку ножну" в поляків, які, у свою чергу, підхопили цю "хворобу" від тих же англійських матросів у портовому місті Данциг (сучасний Гданськ).

Навчившись грати у футбол, невдячні аборигени миттєво забували своїх англійських учителів, вважаючи футбол своїм національним надбанням. Навіть світові першості почали розігрувати без англійців, які послідовно проігнорували спочатку перший олімпійський футбольний турнір, потім перший Кубок світу, а згодом і перший Кубок Європи, не кажучи вже про єврокубки. Усі світові та європейські футбольні турніри разом зі світовими та європейськими футбольними федераціями започаткували спритні французи.

Нині англійська прем"єрліга заробляє грошей більше, ніж Ліга чемпіонів

Англійці ж нікуди не поспішали. У них був свій чемпіонат Англії, який повністю задовольняв попит на футбол. Для англійців усі без виключення міжнародні турніри завжди були лише доповненням до свого чемпіонату. І не тому, що англійці патріоти чи консерватори. А тому, що лише в чемпіонаті Англії футбол зберіг свою первинну суть, залишившись чистим від футбольних "хитрощів", принесених європейцями та південноамериканцями.

Коли англійський футбол завдяки глобальному телебаченню став досяжним у будь-якому куточку планети, він із перевагою виграв конкуренцію в інших футбольних видовищ. Нині англійська прем"єр-ліга заробляє грошей більше, ніж Ліга чемпіонів, не кажучи вже про змагання національних збірних. Англійський футбол знову, як і понад 100 років тому, розходиться світом, удруге його завойовуючи. І зупинити цей похід можна лише одним способом. Тим самим, що й 100 років тому: учитися грати у футбол так, як грають в англійській прем"єр-лізі.

Зараз ви читаєте новину «Англійський футбол удруге виходить у світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути