пʼятниця, 08 жовтня 2010 05:40

Як Лужному залишитися головним тренером "Динамо"

Тиждень тому Валерій Газзаєв залишив посаду головного тренера київського "Динамо". Команду як виконувач обов'язків прийняв 42-річний Олег Лужний. Під його керівництвом "динамівці" 3 жовтня програли в Донецьку "Шахтареві" - 0:2. За чутками, наступного дня київську команду мав прийняти тренерський тандем Олег Блохін та Леонід Буряк. Але цього не сталося: президент "Динамо" Ігор Суркіс заявив, що змін у тренерському штабі не буде.  

Що може допомогти Лужному стати повноцінним тренером київського "Динамо"?

 

1. Перемоги

Навряд чи Суркіс вимагатиме від Лужного миттєвого покращення якості гри команди. Газзаєв загнав команду в таку фізичну яму, з якої за короткий час не виберешся. Тому яскравих дій не слід очікувати. Але Мілевський, Шевченко, Гусєв не могли за короткий час розучитися грати у футбол, прогресує Ярмоленко. Їх індивідуальна майстерність цілком достатня для того, щоб перемагати у чемпіонаті України та забезпечити вихід із групи Ліги Європи.

2. Підтримка команди

Газзаєв мав повну свободу в кадрових діях, отримував гравців за своїм замовленням. Але підтримки від футболістів поза полем не дочекався. Внутрішньої згоди в команді не було. Можливо тому, що Валерій Георгійович дистанціонувався від гравців і все робив по-своєму. Якщо Лужному вдасться знайти спільну мову з футболістами, то Суркіс може закрити очі на кілька не зовсім вдалих результатів.

Ще один важливий момент: Лужний був у штабі Газзаєва і начебто мав відповідати за провал. Але треба врахувати, що, на відміну від Латиша та Шевчука, Олег Романович не був людиною Газзаєва. Про незгоду Лужного з комлектацією команди росіянином засвідчив і склад "Динамо" в Донецьку - більшість "газзаєвських" футболістів не грали.

 

Що може перешкодити?

 

1. Відсутність досвіду для самостійної роботи з клубом такого рівня

Лужний здатний емоційно зарядити футболістів на кілька матчів. Проте далі треба працювати над тактикою, не помилитися із селекцією, правильно розрахувати підготовчий цикл під час зимової підготовки. Чи зуміє Олег Романович із цим упоратися - не ясно.

 

2. Уроки історії

2005 року після кількох тренерських відставок - Олексія Михайличенка, Йожефа Сабо, Леоніда Буряка - Суркіс тимчасово призначив головним тренером Анатолія Дем'яненка, а згодом затвердив його на посаді. Такий крок себе не виправдав.

 

Хто може стати новим головним тренером "Динамо"?

Називаються прізвища вільних від тренерської діяльності фахівців - північноірландець Мартін О'Ніл, італієць Марчелло Ліппі, голландець Марко ван Бастен, чилієць Мануель Пеллегріні. Але водночас Суркіс міг би звернути увагу на ще одного аппенінця, Клаудіо Раньєрі. Він працює в "Ромі". Команда невдало стартувала в чемпіонаті Італії, тренера можуть звільнити найближчим часом. Раньєрі не досягав чемпіонських титулів, зате він уміє стабілізувати гру команди - саме цього, як і перед приходом Сьоміна, першочергово потребує "Динамо".

Ще кращий варіант - німець Фелікс Магат. Його "Шальке" - аутсайдер бундесліги. Зате сумнівів у кваліфікації тренера, який робив чемпіоном Німеччини не тільки "Баварію", але й "Вольфсбург", немає.

Зараз ви читаєте новину «Як Лужному залишитися головним тренером "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути