середа, 29 листопада 2006 15:22

Ахметов знову хоче грати у чемпіонаті Росії

Автор: фото: УНІАН
  Генеральний директор ”Шахтаря” Сергій Палкін (ліворуч), головний тренер Мірча Луческу (у центрі) та власник клубу Ринат Ахметов на презентації журналу ”Шахтар”. Донецьк, 15 травня 2006 року. Ахметов каже, що виступ українських команд у чемпіонаті Росії пі
Генеральний директор ”Шахтаря” Сергій Палкін (ліворуч), головний тренер Мірча Луческу (у центрі) та власник клубу Ринат Ахметов на презентації журналу ”Шахтар”. Донецьк, 15 травня 2006 року. Ахметов каже, що виступ українських команд у чемпіонаті Росії пі

Керівництво донецького "Шахтаря" не хоче більше грати у чемпіонаті України. Власник "гірників" Ринат Ахметов волів би бачити свій клуб у чемпіонаті Росії.

— Якщо провідні українські клуби виступатимуть у російському чемпіонаті, то це забезпечить більші можливості для команд, підвищить конкуренцію і принесе більший прибуток, — заявляє Ахметов.

Підтримав свого шефа і генеральний директор "Шахтаря" Сергій Палкін.

— Наш чемпіонат нецікавий, на стадіони приходить по дві тисячі вболівальників, — каже він. — Кому це потрібно? Бачу два виходи з ситуації. Або скоротити кількість команд у вищій лізі до 12 і грати в чотири коли, або трьом-чотирьом клубам приєднатися до чемпіонату Росії.

Донецькі представники не вперше заявляють про наміри долучитися до сусіднього чемпіонату. П"ять років тому Ахметов жорстко розкритикував президента Федерації футболу України Григорія Суркіса і пригрозив вийти з українського чемпіонату. Потім Суркіс із Ахметовим примирилися.

— Я можу тільки вітати ідею Ахметова, — зазначає колишній тренер "Шахтаря", народний депутат від Партії регіонів Віктор Прокопенко, 62 роки. — Я пам"ятаю чемпіонат СРСР і маю ностальгію за ним. Ідея об"єднання — виключно спортивна, у ній немає жодної політики. Футбол існує для глядачів. На матч "Динамо" — "Спартак" прийде більше народу, ніж на "Динамо" — "Ворскла".

Прокопенко тренував волгоградський "Ротор" та московське "Динамо". Часто буває в Росії. Каже, що там ідея власника "Шахтаря" знаходить підтримку:

Якщо українські команди гратимуть в об"єднаному чемпіонаті, їм доведеться літати на матчі до Владивостока

— Газзаєв, Сьомін, Симонян — усі ратують за те, щоб зробити офіційний турнір за участі провідних українських і російських клубів. Нехай у ньому виступатимуть десять російських та шість українських команд, бо рівень російських клубів вищий. Тут одна проблема: переконати УЄФА в легітимності такого змагання й добитися максимально можливої квоти у єврокубках (УЄФА вимагає від кожної національної асоціації окремої заявки на учасників єврокубків. — "ГПУ"). Хоча навіть якщо б вона була обмежена, не страшно. Підготовлені у такому турнірі учасники досягали б на євроаренах значно більших успіхів. А поки що останній виступ представників пострадянського простору у плей-офф Ліги чемпіонів датується 2004 роком. Це ненормально.

Ідея об"єднання чемпіонатів може викликати негативну реакцію в Західній Україні.

— До західноукраїнських голосів можна не прислухатися, — каже Прокопенко. — Скільки команд вітчизняної вищої ліги представляють Західну Україну? Тільки "Карпати". Про що ще можна говорити? Повторюю: ніякої політики у такій ідеї немає. Тільки спортивний принцип, спрямований на покращення змагального рівня.

Якщо українські команди гратимуть в об"єднаному чемпіонаті, їм доведеться літати на матчі до Владивостока.

— Це не проблема, — вважає Прокопенко. — Узяв чартер та й полетів. У наших команд що, грошей немає? Деякі з них витрачають по 10–15 мільйонів євро на легіонерів сумнівної якості. Коротше, — підсумовує, — якби реалізація ідеї залежала від мене, провідні українські та російські клуби грали би в одному чемпіонаті.

У народного депутата України від БЮТу Андрія Шкіля, 43 роки, проект викликає різко негативне ставлення.

— Серйозні люди говорять публічно про якісь дурниці, — каже він. — Я хочу бачити, як "Карпати" грають в одному турнірі з українськими командами. І це Ахметов має 11 літаків, щоб послати свою команду до Владивостока. Але український футбол — не тільки "Шахтар" та "Динамо". Ахметов такими заявами просто піариться. Це називається політичний популізм.

Шкіль наводить приклад французького "Ліону". Той уже п"ять років не має конкуренції у внутрішньому чемпіонаті, але й не думає проситися до сусідньої Іспанії, щоб регулярно грати з "Реалом", "Барселоною" та "Валенсією". І це не заважає "Ліону" бути поцінованим у Європі.

Можна навести і протилежний приклад. Кілька років тому гранди шотландського футболу "Селтик" та "Рейнджерс", втомившись від суто внутрішнього протистояння, попросилися до англійської прем"єрліги. Їм не відмовили, але запропонували заявитися у найнижчий дивізіон чемпіонату Англії.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов знову хоче грати у чемпіонаті Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути