середа, 07 липня 2010 00:01

Ахметов заробив 10 мільйонів євро на Чигринському

Автор: фото: Reuters/Murad Sezer
  Дмитро Чигринський каже, що його повернення до ”Шахтаря” відбулося через зміну президента ”Барселони”
Дмитро Чигринський каже, що його повернення до ”Шахтаря” відбулося через зміну президента ”Барселони”

Учора захисник української збірної з футболу 23-річний Дмитро Чигринський перейшов із іспанської "Барселони" до донецького "Шахтаря". Сума трансферу становить 15 млн євро. Оборонець підписав п"ятирічний контракт із чемпіоном України.

Минулого серпня Дмитро вирушив у зворотному напрямку. "Барселона", тодішній переможець Ліги чемпіонів, виклала за українця 25 млн євро. На трансфері наполіг тренер каталонців Хосеп Ґвардіола.

Чигринський минулого сезону був заграним за "Шахтар" у Лізі чемпіонів, тому не міг допомогти "Барсі" в найсильнішому клубному турнірі Європи. У внутрішніх іспанських турнірах Дмитро зіграв 12 матчів. Переважно виходячи на заміну. Голів не забивав, а головне — помилявся позиційно й не встигав читати розвиток атак суперників. Зрештою вболівальники освистали Чигринського.

1 липня в "Барселоні" змінився президент. Жоана Лапорту, який особисто прилітав до Донецька на переговори з власником "гірників" Рінатом Ахметовим, замінив Сандро Россель.

— Теоретично ця зміна могла вплинути на рішення каталонців, — каже "ГПУ" колишній форвард "Шахтаря" Віктор Грачов, 53 роки. — Але головне: "Барселона" виручила за Чигринського 15 мільйонів — непогана сума як для запасного гравця.

У внутрішніх іспанських турнірах Дмитро зіграв 12 матчів за сезон

"Шахтар" також задоволений — він і без Дмитра зумів стати чемпіоном країни, а 10 млн євро на цьому трансфері заробив.

Які мотиви переходу самого футболіста?

— Логіки для самого Дмитра я не бачу. Дивне рішення. Але ж і всіх обставин справи не знаю. Навряд чи в розквіті сил треба повертатися з Європи в Україну. А те, що Чигринський не заграв у "Барсі", закономірно.

По-перше, треба час на адаптацію.

По-друге, важко конкурувати з Пуйолем, який гратиме в рідному клубі, доки колін не зітре, та Піке — одним із кращих молодих центральних захисників Європи, також клубним вихованцем. Чигринський це розумів. І мав допускати варіант оренди в іспанський чи інший західноєвропейський клуб. Так, як це зробив білорус Олександр Глєб.

Але три мотиви, якими міг керуватися Дмитро, очевидні. Постійна ігрова практика. Не маючи її, можна втратити місце у збірній. По-друге, "Шахтар" точно гратиме у груповому турнірі Ліги чемпіонів, а іспанський середняк такої можливості не дасть. По-третє, "гірники" конкурентоспроможні у фінансовому плані, а це теж важливо.

Невдача у "Барселоні" ставить хрест на шансах Чигринського колись ще пограти у Західній Європі?

— Усе залежатиме від рівня гри Дмитра в Лізі чемпіонів. А "Шахтареві" він точно допоможе — проблем в обороні в команди вистачає.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов заробив 10 мільйонів євро на Чигринському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути