Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2007 14:44

80 років тому було створено київське "Динамо"

 

Цього року святкують 80-річний ювілей київського "Динамо". Щоправда, дотепер серед істориків та дослідників динамівського руху точаться дискусії щодо точної дати народження команди. Каменем спотикання є власне "дата народження", тобто що це було: чи то перший збір товариства, на якому затвердили статут і визначили осіб, які опікуватимуться становленням колективу, чи перша гра новоствореної команди.

Дослідники столичного "Динамо" вказують дати заснування команди в періоді з 13 травня 1927 року, коли відбулася реєстрація статуту Київського пролетарського спортивного товариства "Динамо" Міжвідомчою комісією зі справ громадських організацій та спілок Київського округу, до 1 липня 1928 року — коли відбулася перша гра "динамівців" у Білій Церкві. Цікаво, що, починаючи з 1960-х минулого сторіччя, у численних публікаціях зазначалося: команда заснована в листопаді 1927 року. Щоправда, жодного документального підтвердження цього факту не знайдено й дотепер.

У світовій практиці при визначенні відправних історичних дат  за основу найчастіше беруть досвід батьківщини футболу — Англії. На британських островах датою народження футбольного клубу вважають день проведення першого збору, на якому було прийняте рішення створити клуб. ФК "Динамо" виник із київської організації спортивного товариства "Динамо". Дата народження якого — 13 травня 1927 року. Цей рік відображений на сучасній емблемі клубу, вказаний на офіційних документах, внесений до довідників ФІФА та УЄФА.

Кадрових чекістів було лише п"ятеро

Формування футбольної команди "Динамо" почалося у квітні 1928 року. Її основу склали гравці "Совторгслужащих" та найкращі представники клубів київського гарнізону "Райкомвод" і "Желдор". Кадрових чекістів було лише п"ятеро. На цьому етапі збирати команду доручили гравцеві збірної Києва, 26-річному Михайлові Товаровському. Спочатку запрошені ним футболісти продовжували грати за свої старі команди, адже "Динамо" не було включене до розіграшу першості міста. Кураторство над "динамівцями" взяв Сергій Барминський, помічник начальника Київського окружного Головного політичного управління. У Києві він затримався ненадовго — вже 1930 року переїхав служити на Далекий Схід, але завдяки любові до спорту та корисним зв"язкам у футболі зумів закласти фундамент "Динамо".

Цікава доля першої командної фотографії. Майже 30 років вона пролежала в домашньому архіві капітана команди Миколи Мурашова (крайній зліва в середньому ряду). У 1960-ті дослідники "Динамо" знайшли фотокартку, та опублікувати її оригінал не дозволили органи безпеки. Довелося фото ретушувати, "вилучати" тих, хто був у нединамівській формі. Серед небажаних опинився й Петро Койфман (третій у верхньому ряду). Але видалити з паперу колоритного гравця не наважилися, обмежившись текстівкою на кшталт "особу встановити не вдалося". Фото опублікували майже всі спортивні видання та довідники радянських часів. Лише в 1990-х уболівальники змогли побачити оригінал.

Перший товариський поєдинок "Динамо" провело 1 липня проти збірної міста Біла Церква. Майстерніші київські гравці сподівалися на легку перемогу, однак програли 1:2. За 17 днів на Червоному стадіоні столиці зустрілися динамівці Києва та Одеси. Матч закінчився внічию, а у газеті надрукували прізвище Сильвестрова — автора першого гола в історії команди. 22 липня 1928 року — день першої, нехай і неофіційної, перемоги "Динамо". У показовому матчі з рахунком 8:1 була розгромлена команда "Совторгслужащих".

1936 — "Динамо" дебютує в чемпіонаті СРСР
1954 — уперше виграє Кубок СРСР (усього — 9)
1961 — уперше стає переможцем чемпіонату СРСР (усього — 13)
1973, жовтень — команду очолює Валерій Лобановський
1975 — "Динамо" виграє Кубок кубків та Суперкубок Європи
1986 — друга перемога в Кубку кубків
Дванадцятиразовий чемпіон України, дев"ятиразовий володар Кубка України, триразовий півфіналіст Кубка/Ліги чемпіонів

Зараз ви читаєте новину «80 років тому було створено київське "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути