пʼятниця, 25 травня 2018 06:50

35 українських клубів підозрюють у договірних матчах

— Ніяких індульгенцій для учасників договірних матчів не буде, — стверджує президент Федерації футболу України Андрій Павелко, 43 роки.

У вівторок поліція та генпрокуратура почали затримувати організаторів і учасників договірних ігор в Україні. Виявили п'ять груп, які маніпулювали результатами матчів. Під підозрою — 57 ігор, 328 людей та 35 клубів.

МВС провело обшуки в 40 осіб у дев'яти областях України. Зокрема, у футбольного тренера Олександра Севидова, який працював у "Говерлі", "Металісті" й "Маріуполі", його колеги Руслана Забранського з першолігового "Миколаєва" та арбітрів — Євгена Арановського, Віктора Арановського, Олександра Павлюка і Віктора Сахно. Кажуть про ставки на суми від 30 до 100 тис. грн за потрібний результат. Їх робили в бук­мекерських конторах Азії.

У потенційних підозрюваних вилучені телефони та комп'ютерна техніка. Інформація з них може бути доказовою базою обвинувачення.

— Більш як два роки Нацполіція вела спостереження й документувала роботу п'яти злочинних груп з організації договірних матчів, — каже міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. — Для отримання потрібного результату вони використовували будь-які методи: підкуп арбітрів, гравців, власників клубів, залякування та погрози.

Андрій Павелко обіцяв представити перші результати в боротьбі з футбольною корупцією напередодні фінального матчу Ліги чемпіонів у Києві 26 травня. Таким чином хоче показати Європейській футбольній федерації: проблеми з "договорняками" є, але ми не сидимо склавши руки.

Слідство оприлюднило два відеодокази. На них представник першолігових "Сум" пропонує арбітру за потрібний результат $3900–101 тис. грн. "Миколаїв", клуб того ж дивізіону, перерахував арбітру 50 тис. грн за перемогу в матчі з ­"Геліосом".

Попри розмах справи нікого не затримали. Це наводить на думку, що її згодом можуть спустити на гальмах. Крім того, у ній фігурують 67% професійних клубів. Якщо всі жорстко покарати, це паралізує український футбол. У кожному дивізіоні просто не набереться потрібної кількості команд для участі в змаганнях. Тому, імовірно, покарання будуть м'які — штрафи та позбавлення очок.

Підозрювані в "договорняках" клуби

Прем'єр-ліга: "Зоря", Луганськ; "Верес", Рівне; "Олімпік", Донецьк; "Олександрія", Кіровоградщина; "Ворскла", Полтава; "Зірка", Кропивницький; "Говерла", Ужгород (клуб втратив професійний статус два роки тому)

Перша ліга: "Волинь", Луцьк; "Колос", Ковалівка, Київщина; "Оболонь", Київ; "Арсенал", Київ; "Десна", Чернігів; "Суми", "Нафтовик-Укрнафта", Охтирка, Сумщина; "Гірник-Спорт", Горішні Плавні, Полтавщина; "Полтава", "Кремінь", Кременчук, Полтавщина; "Черкаський Дніпро", Черкаси; "Інгулець", Петрово, Кіровоградщина; "Геліос", Харків; "Миколаїв", "Перлина", Одеса; "Балкани", Зоря, Одещина.

Друга ліга: "Прикарпаття", Івано-Франківськ; "Буковина", Чернівці; "Нива", Вінниця; "Нікополь", Дніпропетровщина; "Металург", Запоріжжя; "Таврія", Сімферополь (базується на Херсонщині); "Реал-Фарма", Одеса; "Суднобудівник", Миколаїв; "Енергія", Нова Каховка, Херсонщина.

Зараз ви читаєте новину «35 українських клубів підозрюють у договірних матчах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути