четвер, 01 лютого 2007 16:38

1010 баранів за зміну громадянства з українського на киргизьке

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Ірина Амшеннікова народилася на Полтавщині, а зараз живе у Запоріжжі
Ірина Амшеннікова народилася на Полтавщині, а зараз живе у Запоріжжі

На грудневому чемпіонаті Європи у 25-метровому басейні збірна України завоювала 8 нагород. Три з них на рахунку 20-річної Ірини Амшеннікової. Вона була другою на дистанції 50, 100 та 200 м у плаванні на спині. Національний олімпійський комітет визнав Ірину найкращою спортсменкою грудня. Щоб отримати нагороду, їй довелося прилетіти до Києва з Киргизії. Там вона готується до березневого чемпіонату світу.


Чи вдавалося раніше з одного турніру привозити три нагороди?

— Такого не могло бути навіть теоретично. Завжди виступала тільки на двох дистанціях — 100 та 200 метрів. Просто до 50-метрівки треба готуватися по-іншому.

Більшість своїх медалей ви завойовуєте у 25-метровому басейні. Це закономірно?

— Так. Мені більше подобається виступати на "короткій" воді. Коли проходиш дистанцію, на поворотах можна дозволити собі секундну долю перепочинку. Але Олімпіада відбувається в стандартному 50-метровому басейні, треба більше працювати й досягати результатів у ньому.

Чому ви обрали саме такий стиль плавання — на спині?

— Перші метри в басейні я пропливла саме так. Коли довелося обирати стиль, то мій перший тренер благав плавати на спині. Говорив, що з часом в Україні не матиму собі рівних. Наставник навіть переконав у цьому маму. Вона хотіла, щоб я плавала вільним стилем.

Доплатила за квартиру 6000 доларів

У 11 років я залишила батьків. У Комсомольську закрили басейн. Там про спортивну кар"єру годі було й мріяти. Батьки переконали мене їхати до столичного спортінтернату. У 15 років я стала бронзовим призером юніорського чемпіонату світу. Після Олімпіади в Афінах переїхала до Запоріжжя до тренера Анатолія Журавльова.

Який варіант підготовки до змагань для вас оптимальний?

— Тільки не збори. Терпіти їх не можу. Ну що це за життя: басейн, їдальня, кімната? Збожеволіти можна. Мені ж потрібне спілкування, увага, можливість відволіктися від повсякденної роботи. Я умію працювати, але і відпочивати гарно. На дискотеці, наприклад.

Тренування виснажливі?

— Долаю 5–11 кілометрів за одне зайняття. Упродовж дня — два тренування. Тобто 14–20 кілометрів на день "намотую".

Побутових проблем немає?

— Після чемпіонату Європи запорізький спорткомітет виділив кошти на придбання однокімнатної квартири. Але ціни стрибнули, і їх не вистачило. Довелося доплачувати самій ще 6 тисяч доларів. Там поки що йде ремонт, тому й досі мешкаю в гуртожитку.

Готувати доводиться самій?

— Так. Люблю цю справу. Та і звикла вже, бо давно мешкаю без батьків. Якісне харчування — важлива складова високих результатів. Підраховую калорії, складаючи відповідний раціон.

Ви — симпатична дівчина. У особистому житті проблем немає?

— Ну, мені тільки 20 років. Серйозні стосунки ще попереду. А щодо проблем — усяке буває. Наприклад, була на зборах у Киргизії. Чиновники з місцевої федерації плавання підійшли і запропонували змінити громадянство. Обіцяли заплатити аж 1010 баранів, — сміється (на ринку Киргизії вартість одного барана становить 100 євро. — "ГПУ").

Подейкували про ваші серйозні стосунки з луганським плавцем Андрієм Сердіновим.

— Без коментарів.

Який результат був би для вас успішним на чемпіонаті світу?

— Хочу привезти з Мельбурна медаль. Виконання цього завдання залежатиме виключно від моєї готовності. За потенційними конкурентками стежити навіть немає сенсу. Наприклад, на Олімпіаді-2004 дистанцію 200 метрів на спині виграла спортсменка із Зімбабве. Її заявочні результати були просто смішними. Ніхто навіть не чув про таку плавчиху.

1986, 19 травня — народилася у Комсомольську Полтавської області
1997 — переїхала до київського спортінтернату
2004 — переїхала до Запоріжжя
2006 — срібний призер чемпіонату Європи
Встановила 32 рекорди України в плаванні на спині. Неодружена

Зараз ви читаєте новину «1010 баранів за зміну громадянства з українського на киргизьке». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути