Ексклюзиви
субота, 06 листопада 2010 13:56

Збірну України з хокею очолив триразовий переможець Кубка Стенлі

Збірну України з хокею очолив триразовий переможець Кубка Стенлі
4 листопада канадець Дейв Льюїс, 57 років, офіційно очолив національну збірну України з хокею. Контракт підписаний на один сезон. Якщо Льюїс виграє домашній чемпіонат світу і виведе українців в еліту світового хокею, угоду продовжать до кінця Олімпійського циклу. Допомагатимуть канадцеві Михайло Захаров, Дмитро Христич та Юрій Шундров.
Льюїс 10 років працював у тренерському штабі "Детройт Ред Вінгс". За цей час команда тричі виграла Кубок Стенлі. На Олімпіаді-2010 допомагав Михайлу Захарову у збірній Білорусі. В якості гравця провів 1008 матчів у Національній хокейній лізі.

- Наприкінці літа мені зателефонували і запропонували очолити збірну України, - каже Льюїс у Києві на прес-конференції. - Я багато спілкувався по телефону і по електронній пошті із Захаровим та Христичем. Вони мене підтримали і я погодився попрацювати з українцями. Для мене це серйозний виклик.

В який хокей гратиме збірна України під вашим керівництвом?

- Мої підопічні повинні боротися за кожну шайбу, уміло діяти в більшості і меншості, уважно грати у зоні захисту. Важлива також психологічна підготовка. Команда має демонструвати сміливість і розважливість. Також гравці не повинні зловживати індивідуальною грою.

11-13 листопада на етапі Єврочеленджу у польському Саноку збірна України зіграє без своїх лідерів. Яке завдання ви ставите перед командою?

- Ми хочемо переглянути найближчий резерв, але завдання виграти ми не знімаємо. Я не брав участь у формуванні списку гравців на польський етап. Цей процес ще триває. У збірній мають грати найкращі. Я знайомий з можливостями і потенціалом багатьох хокеїстів. Хочу, щоб під нашим керівництвом гравці змогли повністю себе реалізувати.

Вам допомагатиме колишній наставник українців білорус Михайло Захаров. Говорили з ним про причини невдачі на минулому чемпіонаті світу?

- Ще ні. Детальний аналіз зробимо найближчим часом. У мене є три диски з матчами збірної України, які я збираюсь переглянути.

Ви були присутні на матчі "Сокола", базової команди збірної України, проти другої команди білоруського чемпіонату "Немана" (кияни програли — 3:6). Розкажіть про свої враження?

- Я побачив гарне тактичне та позиційне мислення гравців. Мені сподобався бойовий дух "Сокола". Були проблеми зі швидкістю і деякими тактичними нюансами. Ці питання будемо вирішувати на тренуваннях.

Правда, що у вас є українські корені?

- Так. У 1905 році мій дідусь залишив Україну. Через сім років у Канаду переїхала бабуся. Вона мене навчила кількох українських слів - яблуко, добрий день, бутерброд, шо ти ловиш, - останнє словосполучення Льюїс вимовляє майже без акценту. - Сьогодні ми з Христичем ходили в церкву і я поставив свічку за моїх родичів. Діма навчив.

У Польщі збірна України зіграє проти господаря турніру, Росії-2 та Нідерландів. У грудні цього року та в лютому наступного, підопічні Льюїса візьмуть участь ще у двох турнірах. Вони проходитимуть в Україні та Норвегії.

17-23 квітня наступного року Київ прийматиме чемпіонат світу у першому дивізіоні. З 27 березня по 2 квітня у Донецьку пройде світова першість серед юніорів. Федерація хокею України веде переговори з Першим національним про трансляцію цих турнірів. Як мінімум, глядачі зможуть побачити матчі за участю збірних України.
Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Збірну України з хокею очолив триразовий переможець Кубка Стенлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути